Stopp för ofoget

Inför säsongen är det nya direktiv som gäller när det gäller tillämpningen av reglerna.

Den stora grejen är att stoppa ofoget med den typ av foul som använts för att stoppa snabba uppspel, det som kallats ”proffsfoulen”, ”taktiska foulen” och av en del till och med ”Södertäljefoulen”.

– Det hade utvecklats som en subkultur bland tränare, spelare och bland oss domare. Reglerna har inte ändrats men tillämpningen. Fiba Europa har gått ut med nya direktiv när det gäller foul vid spelvändningar,  förklarar förbundsdomaren sedan 30 år, Erik Brandén, Umeå, (bilden) som i dag lördag höll en genomgång för Västerbottens domare.

Huvudsyftet är att spelet ska bli snabbare och mer attraktivt att titta på för publiken. Spelförstörelse innebär sämre underhållning och ska beivras.

Det finns förstås flera nyanser i tolkningen av reglerna, men ett par huvudsaker som gäller är:

1) Domare ska inte blåsa foul om det endast sker en lätt kontakt som inte påverkar spelaren med bollen och han kan fortsätta anfallet mot korgen.

2) Domare ska blåsa för ”osportslig foul” om spelare försöker stoppa en snabbt uppspel utan att försöka ta bollen, eller om det är fråga om en hård kontakt. Vid osportslig foul blir det två straffkast + boll från sidan för anfallande lag. Dessutom riskerar spelare att bli diskvalificerad – det sker om samma spelare drar på sig två sportsliga foul.

Alla ligacoacher har fått genomgång av nya regeldirektiven.

– Och spelarna lär sig snabbt, de vill spela basket, säger Erik Brandén.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.