Jumbomöte nästa för Umeå

Ligamötet Uppsala-Umeå BSKT slutade med ny förlust för Umeå.

Hemmalaget Uppsala kom ut med hög energi och skaffade sig grepp om matchen, hade sedan full kontroll på händelseutvecklingen snyggt uppbackat av ett suveränt trepoängsskytte från Lindqvist (6 av 8) och Eriksson (6 av 10). Slutresultatet känns en smula smickrande för Umeå som genom Oglesby och Williams snyggade till siffrorna under de sista minuterna. Men okej, det är 40 minuter som räknas.

Slutresultat; Uppsala-Umeå 85-72 (21-13, 20-18, 25-16, 19-25).

Coach-kommentarer av Umeås Jesper Gustavson:

Om inledningen på matchen:

– Det var som vanligt mot Uppsala. Vi kunde inte hantera deras hårda press och hade problem igen att stoppa i bollen nära korgen.

Om skillnaden mellan lagen:

– Uppsala är mer samspelta än oss. Det är främst det som skiljer lagen åt och där kan vi bli bättre.

Om Uppsalas trepoängsskytte:

– Vi betonade det i varje timeout, men vi hade svårt med rotationen i man-man försvaret och i zon pratade vi inte tillräckligt bra. Sedan gjorde Uppsala det väldigt bra.

Mer läsning (Plus): ”Vi grävde oss en rejäl grop”
Mer läsning: Ny förlust för Umeå BSKT

Uppsala har inlett säsongen med två hemmasegrar mot bottenlagen Malbas och Umeå.
Uppsala-Malbas 81-50.
Uppsala-Umeå 85-72.
Varför räkna upp dessa siffror? Jo det är en intressant jämförelse inför nästa vecka. På tisdag är det jumbomöte i Umeå då BSKT tar emot Malbas från Malmö.  Vi snackar en tidig ”do or die”-historia.

Umeå har förlorat fyra raka, men får ändå sägas ha varit periodvis bättre i de två senaste. Men huga så mycket det finns att jobba på. Uppsala vann exempelvis returtagningen mot stora Umeå med 34-29. Powerforwarden Josh Wolfram lämnade banan med knappt 22 minuter där han fick ihop 0 poäng, 2 returer och 3 turnovers. Han gjorde dock ett bra försvarsarbete och var +1 i plus/minuskolumnen.

Bäst i Umeå var George Valentine med sina 14 poäng, 5 returer och +-0 i plus/minus-statistiken. Han sköt 7 av 10 från golvet. Gerald Williams summerade 17 poäng och -3 i plus/minus, träff på 6 av 10 skottförsök. André Nilsson hade 12 poäng + 6 returer, betyget dras ned av låga skottprocenten med 4 av 12 på sina närskott. Terrence Oglesby fick ihop 16 poäng + 5 assists och det ser kanske bra ut, men han var -15 i plus/minus och laget behöver bättre än hans 3 av 9 på trepoängsförsöken. Johan Rönström gjorde comeback (12 minuter) vilket innebar att Umeå kunde använda åtta spelare. Uppsala på sin kant lät hela tolv man känna på golvet.

Uppsalas poäng: Alexander Lindqvist 24, Rickard Eriksson 18, Andreas Person 14, Axel Nordström 8, Odin Lindell 8, Jonathan Person 6, Sebastian Norman 4, Alan Zekovic 3.

Umeås poäng: Gerald Williams 17, Terrence Oglesby 16, George Valentine 14, André Nilsson 12, Johan Pierre 6, Egal Saleman 5, Johan Rönström 2.

Ungefär så här var matchen:

Umeås startfemma den vanliga med Johan Pierre, Terrence Oglesby, Egal Saleman, Josh Wolfram, George Valentine.

Första perioden: Umeå gjorde första tvåpoängaren, men ställningen 8-2 efter tre minuter. Uppsala har bättre energi och koll. Tidiga inhopp för Johan Rönström (tillbaka efter skada) och André Nilsson. Även Gerald Williams kommer in.

Läget 16-4 efter sex minuter. Uppsala träffar och Umeå missar skott. 18-6 och timeout Umeå. Uppsala slänger in hela bänken tidigt i matchen, då kan Umeå knapra tillbaka några poäng.

Period 1 slut: 21-13.

Skotten: Uppsala 54%. Umeå 30%. Returer 7-7.

I andra perioden öppnar Uppsala med 8-0 till 29-13. Sedan sex raka poäng av Valentine till 29-19 och timeout Uppsala 4:25 in på perioden. Valentine fyller på till 29-21.
När Umeå närmat sig till sju poängs underläge drar Alexander Lindqvist i två snabba treor. Uppsala rycker igen (38-25) och har sänkt 9 av 16 långskott. Umeå har 1 av 6 på treorna.

Period 2 slut: 20-18.

Ställningen i halvtid: 41-31.

Kommentar: Det såg riktigt risigt ut i början av matchen, men sedan har Umeå repat mod och tagit sig in i matchen. Att Uppsala leder med tio poäng i paus beror helt och håller på distansskyttet, hemmalaget har skjutit 10 av 19 på trepoängare. Umeå har 2 av 7 i den kategorin. George Valentine och André Nilsson har 10 poäng var för BSKT. I Uppsala toppar Rickard Eriksson med 15, Alexander Lindqvist har 13. Returtagningen jämn 16-16.

Tredje perioden: 25-16.

Poängskillnaden håller sig runt tio poäng. 50-41 efter halva perioden och sedan 56-47. Men ett par missar senare och snabba spel av Uppsala så har vi 61-47 och timeout Umeå. men det hjälper inte. Uppsala gör tio raka poäng och når upp till 66-47.

Ställningen inför sista perioden är 66-47. Hemmalaget har kontroll. Om någon undrar om Josh Wolfram deltar, så är svaret att han gjort 15 minuter noll poäng och en retur.

Fjärde perioden: 19-25.

Uppsala bombar i sina trepoängare.Alexander Lindqvist är 6 av 8 och Rickard Eriksson 6 av 9. Ledningen sticker upp över 20 poäng. Med 7:24 kvar är det 76-52 och ny timeout av coach Jesper Gustavsson. 76-57 med knappt fyra minuter kvar. Slutet av matchen är egentligen inte mycket att säga om. Umeå passade i alla fall på att snygga till siffrorna.