En internationell spaning

Dags för Bloggen att göra en internationell spaning.

Damernas Supercup i Europa är avgjord, franska Villenueve mötte ryska UMMC Ekaterinburg och det slutade 63-66 efter att hemmalaget missat sista trean för en förlängning.

UMMC är regerande Euroleaguemästare och försvarade nu titeln i supercupen. Villlenueve har varit i tvåa raka Eurocup-finaler och satsar nu i Euroleague (visst känns det nästan som det var i går de spelade mot Udominate i Umeå).

UMMC spelade utan Diana Taurasi, men med hyfsade lirare som Brittney Griner och Alba Torrens. Villenueve har byggt om laget en del sedan de var i Umeå (det var alltså i december 2014), nya är bland andra ukrainskan Alina Lagupova och Valerianne Ayayi,  men en del spelare är kvar exempelvis Mariella Amant.

För övrigt noteras att nu att även andra tidigare Umeå-besökare, ungerska Sopron och Uni Györ spelar i Euroleague, så Udominate Baskets idé om att inom några år delta på högsta klubblagsnivå i Europa är inte så långsökt.

x x x x x

Avgjord är nu även finalserien i Womens NBA. Det blev en femte avgörande rysare där Los Angeles Sparks besegrade Minnesota Lynx med 77-76. Centern Candace Parker levererade 28 poäng + 12 returer för de nya mästarna. Bäst i femte finalen för Lynx var Maya Moore med 23 poäng + 11 assists + 6 returer.

I Los Angeles trupp ingår för övrigt Ann Wauters, som var en av dominanterna i Villenueves möten med Umeå. Men den belgiska veteranen (fyllde 36 härom dagen) hade ingen speltid i finalerna i WNBA.

Här är de avgörande sekunderna i WNBA-finalen

 

x x x x x

Hur går det förresten för spelare som lämnat Udominate?

Krista Gross spelar i italienska andraligan med Scrivia. Laget har förlorat de två inledande seriematcherna. För Krista har det varit upp och ned i inledningen. Första matchen blev det 17 minuter, 3 poäng/0 returer. I andra matchen siffror som känns mer som henne: 19 poäng/10 returer på 17 minuter (!).

Ana Baletic är för närvarande klubblös. Hon rehabtränar för sin skadade axel och söker nytt jobb med sikte på spel i december.

Pam Blomberg/Rosanio håller till i spanska ligan med Al-Qazeres. Laget har inlett med tre segrar på fem omgångar. Pam för stort förtroende med nära 32 minuter per match och snittar 13,6 poäng. Att den siffran inte är högre beror enbart på att hon märkligt nog varit iskall från trepängsland, i Umeå sköt hon sista säsongen 50% på treorna, i Spanien har hon öppnat med svaga 4 av 21 (19%). Det lär hon förbättra.

Stefanie Yderström spelar vidare i Luxemburg och har inlett säsongen med två raka vinster för sitt Etzella. Tyvärr är det något vajsing med livestatsen från första omgången i Luxemburg, men i andra ligamatchen sänkte Stefanie 7 av 10 från golvet + alla sina straffkast för totalt 32 poäng.

Mante Kvederaviciute spelar numera i Grekland och i klubben Proteas, i ligadebuten blev det förlust 76-80 på bortaplan mot Panathinaikos i Aten. Mante hann spela 23 minuter innan hon åkte på sin femte foul och hon stannade på 6 poäng/1 retur.

Lina Pikciute har lämnat Spanien där hon föra säsongen åkte på en svår knäskada. Nu finns hon med i ligatruppen för Fortuna Klaipeda hemma i Litauen. Men comebacken lär dröja. Prognosen är med förhoppning om  december/januari.

Mirjana Beronja lirar sin basket i Samorin i Slovakien och det går ganska bra.  Pointguarden leder laget med 34 minuter, 13 poäng, 4 returer, 4 assists.

Matea Tavic finns i Rumänien och Satu Mare. Hennes snitt efter tre spelade matcher är 11,7 poäng, 4,7 assists, 2,7 returer.

Alessandra Tava håller hus i andraligan i hemlandet Italien. Klubben är Bologna och på de två inledande omgångarna har hon snittat 9 poäng och 3,5 returer.

Milica Paligoric spelade i våras med Triglav som nådde final i Slovenien. Bloggen har inte hittat någon uppgift om ny klubb för den här säsongen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.