Defense-drottningen

På sportsidorna i Västerbottens-Kuriren och Folkbladet presenteras regelbundet ”Veckans Lirare”. Den här veckan är spelaren som läsarna får bekanta sig med lite närmare inte någon vass målskytt i innebandy, fotboll eller ishockey – utan en basketlirare som uppmärksammas för sitt försvarsjobb.

Defense-drottningen heter Martina Nilsson och spelar med Iksus damer i division 3. När Iksu slog KFUM Umeå i division 3-derbyt på tisdagen var hon en jätte i försvaret.

Den 23-åriga powerforwarden har en gedigen basketbakgrund  i gamla hemstaden Luleå och Höken, plus spel  med stadens basketgymnasium tillsammans med nutida stjärnor som exempelvis Allis Nyström och Josefin Vesterberg. Men även spelare som hon återförenats med i Iksu som Evelina Estola och Maja Söderberg.

Studierna tog henne till Umeå. Här går hon andra året och läser till socionom – och spelar basket på en relativt blygsam nivå med Iksu.

– Det som är så kul är att det är studenter, inte bara från Sverige utan också från andra länder, så vi pratar engelska på träningarna. Det är varierad ålder och många är där för att det är kul.

På lördag väntar seriefinal mot BK Vråken från Luleå.

– Jag känner att det dags för oss att vinna serien. De har varit ärkefiender sen man var liten. De vann den förra matchen i förlängning och om det var fysiskt i tisdags är det nog ingenting mot hur det blir då. Men det är som det ska vara; blod, svett och tårar, säger Martina som intervjuats av Mikael Bergstedt.

Bilden: Martina Nilsson. Foto: Abebe Asres.

Läs hela (Plus) texten om Veckans Lirare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.