Umeå-seger i slutsekunder

Eurocup-mötet Umeå v.s. Luleå.

Större delen av matchen ett genomsegt och dåligt Udominate. Men hemmalaget kom i kapp i slutminuterna och det blev rejält spännande.

Hur det nu gick till blev det Umeå-seger med 73-71 efter att Santa Okockyte sänkt ett trepoängsskott med sju sekunder kvar!!!!

– Vi hade otroligt låg energi i första halvlek och var inte ens nära med dåligt försvar, samtidigt som Luleå ville vinna jättemycket. Det blev bättre i andra halvlek och i slutet började vi springa. En dålig match, men kredd till spelarnas karaktär att efter underläge hela matchen komma tillbaka till vinst. Nu har vi tre segrar i Eurocup och det är bra för vår ranking till nästa säsong, säger Umeås coach Bo Ågren-Malm.

– Det hade varit fint om Katie Busseys sista skott från halva plan gått i, det var nära en fin julklapp. Matchen var bra, vi närmar oss Umeå och visade nu att vi kan föra en match mot dem. Vi testar saker och är en bit på väg även om det finns saker kvar att utveckla.  Umeå har ett väldigt bra lag, vi får ta nästa match då vi möts i ligamatch i Luleå i januari,  summerar Luleås coach David Visscher.

Eurocup, damer, grupp H

Umeå Udominate–Luleå 73-71 (10-18, 19-20, 22-16, 22-17)
Umeå: Santa Okockyte 24, Zenta Melnika 14, Martina Stålvant 14, Klaudia Lukacovicova 6, Ilaria Zanoni 6, Salome Kabengano 5, Tanya Massamba 4.
Flest returer: Zenta Melnika 12.
Luleå: Anna Barthold 24, Katelyn Bussey 17, Jelena Antic 12, Janis Ndiba 7, Alice Nyström 6, Sofia Hägg 5.
Flest returer: Anna Barthold 16.
Wasserburg,Tyskland–Carolo, Frankrike 51-70

Ställningen inför sista perioden: 51-54.

Fjärde perioden:
Fakta är att Umeå inte får ordning på enkla saker i försvarsjobbet. Anna Barthold skrattar hela vägen till banken och är upp i 24 poäng vid 59-64 och 6 min 25 sek kvar av matchen. Umeå begär timeout. Men inget verkar förändras. Inställningsmässigt är det inget snack, Luleå vinner varenda lös boll.

2.53 kvar: Ett sista ryck av Umeå. Chans att kvittera. Men straffmiss och vi har 67-68.
2.13 kvar: En trea av Kabengano till 70-68. Timeout Luleå.
1.34 kvar: Umeås boll. Foul, Antic utfoulad. Skottmiss Umeå.
Skottmiss Luleå. Sedan missar Zanoni en enkel layup!!!!
38 sek: Ny chans Umeå får bollen efter turnover. men skottmiss.

18 sekunder kvar: Luleå har det som kan blir sista skottet. Katie Bussey drar i en trea. 70-71.
Sju sekunder kvar:  Umeås Santa Okockyte sänker en lång trea till 73-71.
Sista sekunden: Ofattbart nog hinner Bussey skjuta från halva plan och det går ringkant, studs, ringkant och ut….

Ställningen i halvtid: 29-38

Tredje perioden: 22-16.
En hyfsad start av Udominate som närmar sig då Stålvant får i ett par treor. Som närmast kommer laget två poäng ifrån Luleå, men gästerna kan enkalt ta tillbaka greppet och har 45-54 i slutet av perioden. De flesta hemmaspelare skjuter inte basketbollen, de kastar tegelstenar. Kanske kommer en tändning då Umeå stjäl ett par bollar och Dia Lukacovicova får i ett skott på buzzern då perioden tar slut.

Andra perioden: 19-20
Santa Okokyte hittar korgen två gånger till 14-18. Försvarsmässigt ser det ännu så länge inget vidare ut för Umeå som bland anant  tappar bort Barthold mer än en gång. Vid 18-27 måste coach Bo Ågren Malm ta ny timeout. Han har en enda spelare som ser ut att vilja matcha Luleå – det är Santa Okockyte. Det är 6.17 kvar till halvtid. Luleå spelar bra och har även lite tur på Bussey i sista sekunden av ett anfall slänger han långboll som råkar gå planka i för tre poäng till 18-30. Coach David Visscher har tänkt vinna det här och går all-in med stenhård matchning av sin förstafemma. Hemmalaget är gåtfullt dåligt, missar layups , tappar bollen rätt i händerna på motståndare under egen korg. Ett bevis på krigarinställningen är att det klart kortare Luleå vunnit returtagningen i första halvlek med 26-16. Skrev jag att Udominate skjutit 8 procent träff på treorna (1 av 12).

Första perioden: 10-18
Matchen första poäng – en trea av Stålvant. Rejält ställningskrig. På tavlan 5-6 efter nära fem och en halv minut. Timeout Udominate som startat riktigt segt. Bäst hittills är gästernas intensiva försvarsspel. Umeå får mer problem då Zenta Melnika har. fått två tidiga foul. Stocklassa ersätter för en stund. Hemmalaget har snabbt lagoul och det blir mer sju foul mot gästernas tre – anledningen är enkel, Umeå jobbar inte med fötterna. Ställningen 7-14 efter sju och en halv minut.  Nya straffkast gästerna. Luleå skapar ledning från strafflinjen 10 av 10 straffkast. Umeå har bara fått skjuta två straffar, en har gått i. Få spelpoäng då båda lagen skjuter riktigt illa. Umeå 4 av 17. Luleå 4 av 13. Summering: En usel start av Udominate. Bra försvarsjobb av Luleå.

Kvällens startfemmor;

Umeå: Martina Stålvant, Santa Okockyte, Ilaria Zanoni, Tanya Massamba, Zenta Melnika.
Luleå: Katie Bussey, Jelena Antic, Janis Ndiba, Allis Nyström, Anna Barthold.

Bilden: Koncentrerad Allis Nyström i bra försvarsposition mot Santa Okockyte.