Heta 10-i-topp-listan

Umeå Udominate Basket har varit hetast i basketligan dam, faktiskt hela vägen under silly season och höstsäsongen.

Här listar Bloggen 10-i-topp. Vi kör nedräkning på det.

10) Det var som sjutton. Udominate skaffade sig den bredaste truppen. 17 spelare. Före jul är det 14 damer som varit inne på golvet i ligan. Senast in i spel läkarstudenten Katha Fasth Gillstedt. De som ännu inte gjort säsongsdebut är klubbens ”tre nyårslöften”.  Amerikanskan Hollie Mershon plus Josefin Vesterberg och Agnes Nordström.

9) Ingenting är omöjligt. Santa Okockyte glänste i slutet av Eurocup och vid intervju efter hemmaseger mot Luleå tittade hon konstigt och oförstående när hon fick fråga om nästa match(Wasserburg borta) som undertecknad beskrev som ”lite av en träningsmatch” när chansen till slutspel i Europa var borta . ”Vadå? Vi behöver väl bara åka dit och vinna med 34”. Santa trodde på fullt allvar att det var möjligt. Nu blev det inte storseger, men det var starkt att vinna den bortamatchen med en poäng.

8) Jättetalangen. Emilia Stocklassa lämnade Stockholm för att gå klart gymnasiet i Umeå. Och för att spela ligabasket. Hon fyllde 18 i början av december och har tagit väl vara på sina chanser i höst, på 13 matcher har hon i snitt 20 minuters speltid med 7,5 poäng 4,4 returer och 2,1 assists.  Håll i er nu – Emilia har högst träffprocent av alla i Udominate i alla kategorier! 65,5% (36 av 55) på tvåor, 100% på treor (1 av 1) och 91,7% (22 av 24) på straffkast.

7) De blågula. I Sveriges sista EM-kvalmatch mot Finland spelade Martina Stålvant, Salome Kabengano och Tanya Massamba. På uppladddningsläger under hösten fanns även Josefin Vesterberg och Emilia Stocklassa med. Agnes Nordström var dock inte redo på grund av rehabläget. Hårdast var nog Tanya Massamba som fick en fetsmäll på ett ben i matchen mot finskorna, ändå kom hon tillbaka in i spel med en jättesvullnad. Hon höll masken bra när hon efteråt förklarade ”Jag spelade med brutet ben”. Riktigt så illa var det inte, men snygg replik.

6) Twin towers 2.0. Tidigare en säsong hade Udominate Lina Pikciute och Dia Lukacovica som två fyrtorn. Den här säsongen är det en variant på konceptet med duon Zenta Melnika och Dia Lukacovicova. Nykomlingen Zenta Melnika, 197 cm, är inte bara en hejare på att ta returer – bäst av alla i hela Eurocup med snittet 11,2 ribbor per match – Zenta är även ett språkgeni som bland annat behärskar grekiska. Dessutom kryddar hon både vardag och matchdagar med kluriga och komiska kommentarer. Men hon gillar inte begreppet ”twin towers”. Vid bortamatchen i Eurocup i Frankrike sade general manager Oscar Stenberg ”Twin towers, kom hit”, varpå Zenta svarade ”Jaså, har vi nu inte längre några namn”.

5) Segersviten. Umeå har så här långt i ligan 13 raka segrar. Målet är tydligt uttalat att försöka klara en historisk segersvit genom att gå obesegrade i grundserien. För ett par år sedan var det nära – men den gången sänkte Alviks Klara Lundqvist straffkast i slutsekunden så att Udominate åkte på en förlust.  Direkt efter nyår väntar toppmöten i damligan, Udominate två gånger mot Alvik och inte minst finns skäl att vara lite skraj fredagen den trettonde (januari). Då väntar Luleå i LEA.

4) Trepoängsland. Stockholms-bruden Martina Stålvant tycks bara bli bättre med åren. Från trepoängsland hittar hon rätt allt oftare. Guldåret 2015 med Luleå sköt hon 37 procent på långskotten. Guldåret 2016 i Luleå sköt hon 40 procent. Och nu i Umeå så har nummer 89 taxat in på 45 procent (43 av 95). Det är hon bäst i hela ligan på.

3) Nyckelförvärv. Santa och Zenta. Litauen och Lettland. Två klockrena nyförvärv modell spetskompetens. Santas speed och Zentas storlek knäcker de flesta motståndare. Två proffs som alltid dyker upp till match redo att vinna. Josefin Vesterberg rankas väl som den största vinnarskallen i truppen, men Santa och Zenta är i så fall bara slagna på uppförstorat målfoto. Vilka två som varit startspelare i samtliga ligamatcher? Japp – Santa och Zenta.

2) Coachbytet. Väck med Tamara Ruzic och uppgradering av Bo Ågren-Malm. Visst var ett dåligt Europa-facit ett minus för Tamara, men det var sprickan till spelartruppen som fällde henne efter knappt en och en halv säsong i Udominate. Ohållbar situation när en lång rad spelare vantrivs, funderar på att vägra spela eller flytta hem. Tio nya spelare eller en ny coach? Klubbens starke man Oscar Stenberg valde i det läget att låta Bo Ågren-Malm leda laget. Om fortsättningen går bara att säga att det blir en intressant tid efter nyår i ett läge där bara SM-guld räknas.

1) Bombmattan. Vem som vinner SM-guldet i slutet av april 2017 är ännu oklart även om det finns en storfavorit i Udominate. Regerande mästarna Luleå bygger om i truppen med sikte på nytt liv efter jul. Men en brakseger för Umeå är redan inskriven i historieböckerna. Udominate vann silly season överlägset. En makalös bombmatta lades ut under försäsongen med det ena namnet efter det andra. Den största bomben av dem alla var förstås Josefin Vesterbergs kliv från ett kaotiskt Luleå till ett kaxigt Umeå. Ingen Norge-historia även om det var den 17 maj som det small.

Bilden: Josefin Vesterberg i träning med Umeå Udominate, på väg tillbaka efter förra säsongens korsbandsskada.
Foto: Peter Hegethorn.

P.s. I morgon är det uppesittarkväll, dan före dopparedan. Då kan det kanske Bloggen bjuder på en Umeå BSKT-lista. Elller en önskelista till Tomten. Eller nåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.