En koll under granen

Julafton och en koll under granen. Små och stora paket, hårda och mjuka klappar.

Hårda basketpaket finns exempelvis i Turkiet och Ryssland.

Amanda Zahui leder ryska ligatrean Nadezhda Orenburg i både poäng (13,3) och returer (5,8). Detta på 20 minuter per match i ett Nadezdah som har en väldigt bred trupp där så gott som varenda spelare snittar mellan 5 och 10 poäng.

Frida Eldebrink har varit borta några matcher – men spelar igen med Mersin MSB i Turkiet. 8 poäng, 5 assist och 3 returer skvallrar kanske om uppåtform. Dock en tung match för laget med överraskande förlust hemma mot Hatay 60-72.

Elin Eldebrink var också i farten med sitt Yakin Dogu och levererade 9 poäng, 3 assists, 2 returer vid storseger 102-72 borta mot Istanbul Universitesi.

x x x x x

Tomten har i Turkiet hittat en önskeklapp till Umeå Udominate Basket.

Klubben som har en affärsplan att nå längre i Europa och med sikte på spel i Euroleague. Tomten ska enligt (obekräftad uppgift) få hjälp med finansieringen av det frikostiga samhällsbyggnadskontoret i Umeå kommun och ut ur det hårda paketet hoppar…. (trumvirvel)…. Courtney Vandersloot. Den amerikanska rutinerade WNBA-spelaren och pointguarden som gör alla runt om kring sig mycket bättre (minns när hon gästade Umeå förra säsongen med Orduspor). Nu spelar Vandersloot i Yakin Doku och Elin Eldebrink kan säkert lägga ett extra gott ord om Sverige.

Bilden: Courtney Vandersloot på Umeå-besök med Orduspor förra säsongen.
Foto:
Peter Hegethorn.

Det är lite för tidigt att titta i spåkulan om framtiden, det får vi ta längre fram, först gäller julbord och Kalle Anka. Men det cirkulerar en del uppgifter om att Udominate ska ha ett nytt coachpar i Euroleague. Head coach Oscar Stenberg med Umeås förre näringslivschef Roland Carlsson som assisterande. Svenska Basketbollförbundet uppges vara så suget på ett lag i högsta ligan i Europa att dispens är utlovad. Ordförande Mats Carlson har gett klartecken för Steg 5-kurs. Udominate Baskets ordförande Peder Westerberg har enligt källor redan förberett ett uttalande; ”Det här måste betraktas som en klar ordförandeseger”.

x x x x x

Årets paket till Basketligan Dam delar Tomten ut till Jurgita Kausaite och Alvik. En toppcenter landar som gör att norrlagen får något annat än sina inbördes möten att fundera på inför vårens slutspel.

x x x x x

Den stora julklappen till Umeå BSKT är mer än logisk. Assisterande coach Micke Blomqvist får en friplats till läkarlinjen vid Umeå Universitet. Visserligen har den gode Blomqvist redan fyllt dygnets 32 timmar med fyra olika jobb, småbarn i hemmet, större barn i laget och ett oändligt scoutande av BSKT:s otrevligt bra motståndare. De kursansvariga för läkarprogrammet säger att det kan bli en snabbfil genom utbildningen – eftersom ingen har så mycket praktisk erfarenhet av allehanda skador som denna Blomqvist samlat under sina år som coach i Udominate och BSKT.

x x x x x

Årets paket till Basketligan Herr delar Tomten ut till alla lag som lyckas hålla en budget. De lag som kan uppvisa ett positivt eget kapital får skräddarsy sitt eget spelprogram. Ja ungefär som Södertälje Kings, ni vet, när alla omgångar ska spelas tisdag/fredag så lirar Kings på helgerna. Enligt uppgift ska nästa nummer av ”Jonte Karlsson show” avslöja hur Borås Basket tänkt spela framöver. Laget kommer helt enkelt att bara spela hemmamatcher.

x x x x x

Önskeklappen till svensk herrbasket med ett landslag som ska få vara med och kvala till VM. Tja… vad sägs om att stjärnorna Jonas Jerebko, Jeff Taylor och Marcus Eriksson ställer upp.

x x x x x

Bloggen tillönskar alla läsare en synnerligen God Jul.

P.s. En del uppgifter i detta inlägg kan betraktas som julsaga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.