Från WNBA-final till svenska ettan

Januari-fönstret bjuder på sköna övergångar. En spelare som för några år sedan var lite aktuell för Udominate Basket i Umeå har nu landats av AIK Basket i Stockholm – som alltså spelar i damernas basketettan!!

Janel McCarville är stjärnan som i höstas spelade final i Womens NBA med Minnesota Lynx.  En finalserie som Minnesota förlorade med en poäng i sista avgörande matchen mot Los Angeles Sparks. McCarville var inhoppare i Minnesota, men kunde på grund av ryggskada inte delta i slutet av finalserien. Sett över hela säsongen i WNBA snittade den 188 centimeter långa veterancentern 12 minuter 3 poäng och 2 returer per match.

Nu ska hon spela med AIK i Superettan och i ett tänkt ligakval med ett kontrakt som gäller säsongen ut.

Kopplingen? Jo det är så att Kadidja Andersson – som lämnade Udominate för Sallén och numera finns i AIK – under collegetiden i USA var väldigt god vän med Janel McCarville.

– Jag ser fram emot att både spela för AIK och hjälpa klubben att utvecklas, vinna Superettan samt kvala upp till Basketligan. Att spela i Stockholm har alltid varit lite av en dröm för mig och jag ser också fram emot att få återförenas med min vän Kadidja Andersson. Vi spenderade tre år tillsammans på University of Minnesota och jag är rätt säker på att vi kan ta klubben till nya höjder, säger Janel McCarville till AIK Baskets hemsida.

– Det är såklart otroligt stort att vi har lyckats med denna rekrytering. Förutom ett rejält lyft för laget och hela klubben tror jag att värvningen av Janel McCarville kommer att påverka tjejerna och dambasketen i hela Stockholm på ett positivt sätt. Hon är, förutom en fantastisk spelare, också en mycket karismatisk person. Hennes meritlista är imponerande och även om hon är en bit ifrån matchform får vi en spelare av världsklass till oss. Det känns såklart helt osannolikt att en spelare som senaste spelade i WNBA-finalen nu dyker upp i Superettan. Det här är minst sagt en sen julklapp till alla fantastiska spelare, ledare och supportrar i AIK, säger chefstränare Anders Härd.

På meritlistan genom åren har 34-åriga Janel McCarville bland annat titlar i WNBA och EuroLeague.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.