De nominerade är…

Lagen i Basketligan dam har spelat ungefär 20 matcher och det är dags för Bloggen att kika lite på tänkbara nomineringar till den tunga kategorin MVP (på svengelska Mest Värdefulla Player) har vi några heta namn:

Tiasha Gray, Mark. 163 centimeter amerikansk guard som håller på att föra Mark till en säker slutspelsplats. Hon toppar ligan både vad gäller poäng (snitt 22,54) och assists (snitt 5,23), därtill 6,85 returer per match. Var inte med i början av säsongen utan plockades in till Mark för debut i slutet av oktober.

Klara Lundquist, Alvik. Ung svensk guard som betyder enormt mycket för sitt lag. Klara snittar 16,81 poäng, 4,67 assists och 8,62 returer.

Jasmine Gill, Telge. Telge har färbättrat sina resultat efter nyår då laget matchas hårdare och även fått in lite nytt blod. En spelare som levererat hela säsongen är amerikanska forwarden Jasmine Gill. Hon toppar ligan i effektivitet med 21,61, hon toppar returligan med 10,5 ribbor per match, i poäng blir det tredjeplats på snittet 17,94.

När det gäller bubblare som finns det många som kan bli aktuella när grundserien ska summeras. Bara ett par exempel; Allis Nyström i Luleå har varit mycket bra på slutet. Mante Kvederaviciutes ankomst till Visby har lyft laget.

Udominate Baskets MVP-kandiat? Ja jösses. Lika svårt som motståndarna har att veta vem de ska stoppa, lika hopplöst är det att utse ett enda namn när det vimlar av toppspelare. Zenta Melnika inger oerhörd respekt under korgarna och har högst effekitvitet (19,2) plus tar 9,5 returer per match. Santa Okockyte och Martina Stålvant har snudd på identiska siffror i en rad statistik-kolumner. Snittet är 16,5 poäng för Santa, 14,3 för Martina, 4,2 assists för Santa mot 4,6 för Martina. Skottprocenten skiljer inte mycket. och så vidare.

En annan fråga blir senare MVP-titeln i slutspelet. Då kommer de som nu bara börjat säsongen in på allvar i leken. Agnes Nordström har öppnat med 5,7 assists per match, Hollie Mershon har inlett som 50-procentig på trepoängare och Josefin Vesterberg har +27 i plus/minus och 9 returer per match trots att hon ännu känner det som att hon hela tiden är en sekund efter på plan.

x x x x x

MVP i Basketligan herr?

BC Luleå har spelat 22 matcher. Norrköping 21 matcher. Södertälje Kings har spelat 18 matcher i den haltande tabellen. Kings har precis börjat spela ihop sitt slutspelslag, Luleå putsar på något som redan är bra.

MVP-kandidaterna i ligan:

Toni Bizaca, Södertälje. Notorisk poängmakare. 34-åringen toppar ligan med snittet 19,17 poäng.

Brandon Rozzell, Luleå. Var förra säsongen bäste guard i Svendborg Rabbits i danska ligan. Nu på väg att bli bäste guard i Sverige.

Jocke Kjellbom, Norrköping. Tja, det går inte att nominera några MVP-kandidater utan att ha med ligans returkung.

Bubblare dräller det av.  Bloggen gillar Norrköpings Cole Darling väldigt mycket, inte minst hans försvarsspel. I Jämtland är Mike Bruesewitz högt upp i statsen och det går inte att blunda för, men i Bloggens ögon är Dino Cinac den överlag bättre spelaren. Luleås Yannick Anzuluni levererar.

Umeå BSKT då? Tja, om det gick att utse en MVP som knappt spelat tre matcher – då heter han Rudy Mbemba. Snitt 20,7 poäng, 5,3 assists, 3,7 returer. Träffar 53,8 procent på treorna. Effektivitet 20,3. Och han har +5,33 som enda Umeå-spelare utan minus i plus/minus-statsen. Men för att vara aktuell för någon nominering måste man förstås spela kontinuerligt.

Annars är det George Valentine som sticker ut i BSKT. Utan att vara någon showman så levererar den gode George 11,8 poäng, 7,6 returer, 1,5 assists, 1,1 block och faktiskt 2,2 steals per match. Från golvet träffar han 65,8 procent av sina skottförsök (han håller sig till tvåor). Hög effektivitet med sina 18,3. Ingen MVP-kandidat i ligan, men han gör alltid ett gott dagsverke.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.