Läget: 2-0 i matcher

Första slutspelsmatchen hemma för Umeås basketherrar.

I första SM-kvartsfinalen körde ligaettan BC Luleå över ligaåttan Umeå BSKT.
I kvartsfinal två (bäst av fem) i Umeå gjorde hemmalaget ett bättre jobb – men Luleå visade klassen och vann ganska komfortabelt.

Matchen slut: Umeå-Luleå 77-94.

Ställningen 2-0 i matcher till BC Luleå som nu kan avgöra i Luleå Energi Arena på onsdag.

Bilden: Egal Saleman försvarar mot Yannick Anzuluni. Foto: Peter Hegethorn.

Fjärde perioden: 28-25.
Terrence Oglesby är het och sänker långa treor. När han missar en och uppfattar sig som foulad gör han en gest och tilldöms en stentuff teknisk foul. Därmed norsk-amerikansens femte och även han får lämna banan. Ställningen 55-75 och knappt åtta minuter kvar.  Nu får Egal Saleman spela pointguard för Umeå och Fredrik Björnsson får känna på golvet som shooting guard.
Med cirka fem minuter kvar gör Anzuluni en jättedunk med en hand. När han firar det överdrivet framför Umeås bänk så åker han på en teknisk foul,  hans femte foul och han får kliva av. Ställningen 61-82 mitt i sista. Med tre minuter kvar åker även Egal Saleman ut från planen. Hans femte foul är osportslig efter en hård knuff. Sista perioden och andra halvleken blir siffermässigt jämn.
Ställningen inför sista perioden: Umeå-Luleå 49-69.

Tredje perioden: 19-20
Luleå öppnar starkt igen. 3-13 ger ställningen 33-62. Ledningen uppe i 29 pinnar. När halva tredje perioden spelats har vi 38-64. Luleå öppnar starkt igen. 3-13 ger ställningen 33-62. Ledningen uppe i 29 pinnar. När halva tredje perioden spelats har vi 38-64. Hemmalaget har matchat sju gubbar, Luleå roterar på tio man. Umeå hämtar tillbaka lite 43-64 med 3.21 kvar av tredje. Mindre bra är att Rudy Mbemba står på fyra foul.  Direkt efter den fjärde så plockar stjärnan upp sin femte och får lämna matchen då det återstår drygt tolv minuters speltid. Han är mänsklig som basketspelare, tuff kväll med 10 poäng (3 av 11 från golvet), samt 7 turnovers. Umeå gör en jämn tredje period.

Ställningen i halvtid: Umeå-Luleå 30-49.

Kommentar: BSKT hinner inte med i försvar. I egna anfall blir det väl forcerat och svåra försök. Luleå är fortsatt väldigt bra.
Noterat: Märklig straffkast-statistik. Umeå 5 av 15 (!) 33 procent. Luleå 13 av 14, vilket är 93 procent.
En spelare i Umeå är 100 procent – Egal Saleman med 2 av 2 från golvet och 3 av 3 på straffkast. Åtta poäng.
Rudy Mbemba? Han har fått ihop sju poäng med är 2 av 9 på skotten.

Andra perioden: 14-21.
Tidig Umeå-timeout då Yannick Anzuluni gör sina första poäng för kvällen, en trea till 20-34 och då är det spelat 2 och en halv minut av andra. Oglesby har hunnit plocka upp sin fjärde foul. Det behövs bara fyra raka BSKT-poäng till 24-34 för att Luleås coach Öqvist ska ta timeout och höja rösten i ämnet försvarsspel. 5 min: 25-36. Sedan skjuter Anzuluni turligt en planka-i-trea. Han följer upp med en tvåa plus bonuskast till 25-42. I nästa sekvens assisterar Anzuluni till en alley-oop dunk av Upshur. 25-44 och timeout Umeå. 3 min 24 sek kvar till paus. Det slutar med 19 poängs skillnad i halvtid.

Första perioden: 16-28.
Egal Saleman gör matchen första tvåpoängare och får dessutom ett bonuskast. 3-0 Umeå. Ett par missade hemmaskott senare så är det 3-7 efter två minuter. Umeås Oglesby åker på ett par snabba foul och desutom en teknisk för protest. Tre foul på honom efter tre minuter och han får gå till bänken. André Nilsson in. Ställning 5-12 efter fyra minuter. Oglesby in igen då Mbemba måste vila. 5 min: 5-12.
I slutet av första tänds ett litet Umeå-hopp då Rudy Mbemba och Egal Saleman sänker varsin trea. ställning 16-21 med 1.20 kvar av perioden. Men Luleå svarar hårt och gör 0-7 i slutminuten.  28 insläppta var inte vad BSKT behövde.

Inför uppkast: Bägge lagen värmer upp och inget av lagen saknar någon spelare jämfört med senast.

Förre Umeå-spelaren Yannick Anzulini inför matchen: ”Jag kanske låter någon annan avgöra den här gången” (brett leende).
BC Luleå-coachen Peter Öqvist: ”Ny match, påt´igen”.
Umeå BSKT-coachen Jesper Gustavsson: ”Ruggigt redo”.
Hemmaklubbens ordförande Michael Jalmby: ”Tippar att publiksiffran blir 850”.

Umeås startfemma: Rudy Mbemba, Gerald Williams, Terrence Oglesby, Egal Saleman, George Valentine.
Övriga: Albin Frank, André Nilsson, Johan Rönström, Fredrik Björnsson, Robin Alm, Jesper Hallberg.
BC Luleå: Brandon Rozzell, Quinton Upshur, Denzel Andersson, Yannick Anzuluni, Tom Lidén.
Övriga: Adam Rönnqvist, Joel Svensson, Brice Massamba, Jonte Larsson, Anton Saks, Andreas von Uthmann, Tim Kearney.