Hemmaseger i ”gruppfinal”

I dag söndag spelades en tidig ”gruppfinal” i grupp B i östeuropeiska damligan, EEWBL.

Sammanfattning: Hemmalaget TTT Riga hade lite mera ork och energi, det gav många vunna bollar och på så vis skaffade sig Riga totalt 74 avslut mot 55 för gästerna från Umeå.  En annan skillnad var låga 8 turnovers för Riga mot 16 för Umeå.
Ryska nyförvärvet Marina Bas gjorde sin första stora insats i en tävlingsmatch för Udominate, det blev denna söndag drygt 28 minuter, 14 poäng, 10 returer, 2 assists och 3 steals innan hon åkte på sin femte foul (då var det 47 sekunder kvar av matchen). Men spelmässigt såg det inte så harmoniskt ut då Udominate ser helt olika ut med Bas jämfört med startcentern Lisa Koop i spel.
Tolv poängs förlust borta mot ett Eurocup-lag som har hemmaplansfördel är inte så mycket att bråka om, men det hade gärna fått vara lite mera Umeå och lite mera spänning. Rigas amerikanskor Shey Peddy och Allyson Malott dominerade med 18 poäng vardera.

Slut: TTT Riga-Umeå Udominate 59-47 (16-11, 12-10, 19-14, 12-12).

Umeås poäng: Marina Bas 14, Gigi Mazionyte 12, Tiffany Brown 6, Danielle Elvbo 4, Lisa koop 4, Ana-Marija Begic 3, Mante Kvederaviciute 2, Sandra Hansson 2.

Läget i EEWBL, grupp B: 1) TTT Riga 3 vunna – 0 förlorade. 2) Umeå 2 vunna – 1 förlust.

Så här såg Bloggens matchrapportering ut:

Hemmalaget TTT Riga mot Umeå Udominate.
Båda lagen har inlett med två vinster mot Dynamo Moskva och Samsun Canik.
Noterbart är också att både Umeå och TTT Riga senare ska matcha internationellt även i Fiba EuroCup.

Historik: Tidigare har TTT Riga och Udominate mötts två gånger i just EuroCup, det var i gruppspel 2015 och det slutade med två segrar för Riga, det blev hemmaförlust för Udominate med 60-64 och sedan i Lettland så vann Riga klart med 79-57.

Statistik: Två amerikanska guarder ledar sina lag poängmässigt efter två matcher i EEWBL. Rigas Shey Peddy har snittat 19 poäng och Umeås Tiffany Brown har snittat 18 poäng.

Umeås startfemma: Är densamma som vi lördagens seger mot Dynamo Moskva, alltså Tiffany Brown, Sandra Hansson, Mante Kvederaviciute, Gigi Mazionyte och Lisa Koop.
Av Umeås laguppställning att döma ska Frida Modig inte spela något i dag.
TTT Rigas starters: Shey Peddy (amerikanska), Ieva Krastina (lettiska), Gunta Basko-Melnarde (lettiska), Allyson Malott (amerikanska) och Azania Stewart (brittiska).

Första perioden: Lite trevande start av båda lagen, 8-6 till Riga mitt i första. Efter drygt fem minuter byts Marina Bas in för Umeå. Ut Koop. Efter sju minuter är det 12-9 på tavlan. Peddy har öppnat bra med sex poäng på nio minuter och henne har Umeå svårt att få stopp på. Skillnaden i första är att Riga är hetare och kastar sig över alla bollar, hela åtta offensiva returer i perioden. För Umeå har även Elvbo och Begic gjort inhopp i slutet.
Period 1: 16-11.
Andra perioden:
Peddy skjuter 18-11. Elvbo spelar pointguard när Brown vilar. Umeå har dålig skärpa i sina avslut, mera kasta upp bollen är försöka pricka korgen.  Men det är Riga som tar tidig Timeout. Peddy skjuter 20-11, Fyra och en halv minut in på andra står Umeå ännu på blott elva poäng.
Riga skjuter lågprocentigt men får många extrachanser på att vinna lösa bollar. I mitten av andra kommer Brown in igen. Även Edholm får känna på golvet.
Umeå får några straffkast och får ihop till 20-15. Generellt verkar hemmaspelarna lite piggare i benen. Udominate timeout efter att ha åkt på snabbt uppspel till 26-17 för Riga. Två minuter kvar till paus.
Period 2: 12-10.
Ställningen i paus: TTT Riga-Umeå Udominate 28-21.

Noterat: Lisa Koop gick ut efter fem minuter och har inte synts sedan dess. Marina Bas har spelat 15 minuter och gjort en bra arbetsinsats, hon spelar i anfall längre ut från korgen än Koop som håller till i tresekundersområdet, det gör att laget ser helt annorlunda ut efter detta byte.
Bas kom nära korgen en gång i slutet av andra och lade då i bollen som betydde 28-21.
I lördagsmatchen sköt Umeå totalt 45% på trepoängarna (10 av 22). Första halvlek i dag är det 0 av 6.

Tredje perioden: Koop tillbaka för Umeå. TT Riga har en liten entusiastisk hejaklack med trummor som manar på. Det kan noteras att hemmalaget får knuffas lite mera än gästerna. Hemmaplansfördel kallas det. Vi har 37-25 en bit in i tredje. Matchen håller på att rinna iväg för Umeå. Coach Julian Martinez Alman tar timeout. Försvaret är inte bra, många spelare som hoppar vid minst fint. offensivt är det dålig koncentration. I guardmatchen har Peddy lekstuga, hon har gjort 16 poäng redan – mot 4 för Brown. 41-25 i mitten av tredje.
Period 3: 19-14
Ställningen inför sista:  Riga-Umeå 47-35.
Riga skjuter 33%, Umeå 28%

Fjärde perioden: I inledningen sänker Bas Umeås första trea för dagen, då blir det 47-38. Men Riga svarar direkt med en trea.
Notering: Lettiska guarden Ieva Krastina är precis lika bra som för ett par år sedan.
Intressant: Danielle Elvbo från Lit i Jämtland har fått jaga mycket på amerikanskan Shay Peddy. Här snackar vi utmaning och ny erfarenhet.
5 min kvar: Läget är 54-40. Peddy kliver av, matchen är avgjord.
Period 4: 12-12.

Slut: TTT Riga-Umeå Udominate 59-47.

Matchen sändes via en lokal TV-kanal  och här är länken till sändningen (nu avslutad)