Umeå föll efter katastrofstart

Slut i EuroCup-matchen i Moskva.

Spartak Moskva v.s. Umeå Udominate. Det slutade med en rejäl svensk förlust efter en katastrofal första halvlek.
Slut: Spartak-Umeå 79-65 (23-6, 23-12, 17-26, 16-21).
Efter en inledning i gruppspelet i EuroCup med två starka insatser som gett en hemmaseger mot Spartak och en bortaseger mot polska Artego Bydgoszcz har Udominate nu åkt på två raka förluster efter bleka insatser i Moskva. Förra veckan mot MBA Moskva och denna dag mot Spartak Moskva.
Dåligt skytte (1 av 11 på treor), klent försvar, många turnovers och massor av foul. Ingen vacker Umeå-statistik i Moskva.

Flera spelare underpresterade. Det fanns bara två Udominate-spelare som – tack vare starka insatser efter paus – kom upp i normal nivå; Mante Kvederaviciute (20 poäng med träff på 8 av 12 skott) och Ana-Marija Begic (19 poäng + 16 returer).

Spartak Moskva: Ivana Dojkic 15, Irina Gladkova 15, Adelina Abaiburova 14, Meighan Simmons 11, Daria Kuriltjuk 7, Anna Pachurina 6, Kamilla Ogun 5, Sevara Nuritdinova 2, Marija Davydova 2, Daria Kolosovskaia 2.
Umeå Udominate: Mante Kvederaviciute 20, Ana-Marija Begic 19, Brianna Kiesel 8, Gintare Mazionyte 7, Tiffany Brown 6, Isabell Edholm 3, Lisa Koop 2.

x x x x x

Ställning inför sista: Spartak-Umeå 63-44.

Fjärde perioden: 16-21.
I början av fjärde händer i princip ingenting. På fyra minuter 2-0 i poäng. Spartak kör nu sin förstafemma, bänkgänget får sitta när hemmalaget ska säkra segern. Vi ser ingen desperat Umeå-chansning av den sort Artego Bydgoszcz hade i sista perioden i matchen mot Umeå.
5 min kvar: 65-51. Mante sänker en trea. Det är Umeås första i matchen på nio försök av laget.
3 min kvar: 69-57. Dojkic sänker sedan en trea för Spartak.
1 min kvar: 75-63.
Precis som i tredje perioden avslutas den fjärde med en trea ”on the buzzer” för Spartak. Samma spelare: Daria Kuriltjuk.
Matchen slut 79-65.

Tredje perioden: 17-26.
Umeås vanliga startfemma inleder. Mitt i tredje är läget 55-28. Match utan nerv. Spartak använder alla sina elva spelare för inhopp.
En notering: Tiffany Brown lägger i sina två första poäng i slutet av tredje, hon är då 1 av 7. Ställning 58-36 och då tycker Spartaks coach att hans lag slappnat av. Timeout. Umeå knaprar in lite grand – men Spartak sänker en trea on the buzzer och har 63-44 inför fjärde.

Ställningen i halvtid: Spartak-Umeå 46-18.
Summering:
20 minuters total katastrofbasket av Umeå.Ingenting fungerar vare sig defensivt eller offensivt. Koop har fyra foul och Kvederaviciute fick tre foul på sex minuter. Umeå har dragit på sig totalt 16 foul och har 16 turnovers. Motsvarande siffror för hemmalaget 8 och 8.
Skotten: 24% för Umeå mot 44% för Spartak. Returer Spartak 25 mot 23 för Umeå.

Andra perioden: 23-12.
Spartak öppnar med 7-0 och Umeå får fler foul. Ställningen 29-6. Det tar inte ens fyra minuter så är det lagfoul på gästerna även i andra perioden. Det bär i väg till 33-6. Det tar ungefär fem minuter av andra innan Kiesel lycka göra poäng för Umeå. Även Umeås nionde spelare Isabell Edholm kommer in. Men katastrofen bara rullar vidare. Två minuter före paus är läget 41-15. Timeout Umeå.

Första perioden: 23-6.
Bra öppning av ett hemmalag som är klart mer på tå. Umeå ser tveksamt ut. Efter fyra minuter är det 11-4. Timeout Umeå. Gästerna rör inte på sig och åker på matchens fem första foul. Snabbt lagfoul. Ingen avblåsning på hemmalaget. När det gäller turnovers har Umeå sex stycken på fem minuter. Noll för Spartak. Ställningen 16-4. När Umeå får ett snabbt uppspel då missar inhopparen Begic ensam med korgen. Totalt svart inledning. 19-4.
Elvbo in, Hansson in. Missar av Umeå, Brown missar layup. Elbo missar layup. Udominate kör mest med knepiga soloförsök. Inte mycket till lagspel. I foul fortsätter det. 0-8 i avblåsningar, men det beror mest på dåliga positioner av gästerna. Ställningen 23-6. Umeå får två straffkast – Begic missar båda.
Summering: Ordet katastrofstart är bara förnamnet. utöver allt annat så har Umeå 3 av 18 i sina skottförsök.

Innan matchstart hölls en kort minnesstund för Moskvaklubbens Shabtai von Kalmanovich Genrikhovich som mördades på dagen för exakt åtta år sedan.

Umeås startfemma: Tiffany Brown, Brianna Kiesel, Mante Kvederaviciute, Gigi Mazionyte och Lisa Koop.