Slut: Umeå slog Kings

Okej. Första halvlek i Umeå Energi Arena är nog det värsta vi sett Umeå BSKT göra. Positivt alltså.
Med närmast sanslös offensiv har Umeå gjort över 50 poäng mot Södertälje Kings.
Det slutade med första ligasegern någonsin för Umeå mot Södertälje.
Matchen slut: Umeå-Södertälje 97-78.

– Vi har ett nytt lag och växer in i basketligan, säger coach Jesper Gustavsson.

Umeå-Södertälje 97-78
Perioder: 20-15, 31-22, 21-14, 25-27.
Poäng Umeå: Nick Schlitzer 22, Alex Varytimiadis 16, André Nilsson 15, Eric Gilchrese 14, Arik Smith 13, Egal Saleman 11, Nathan Dawit 3, Chris Singhateh 3.
Södertälje: Toni Bizaca 24, Valter Lindström 18, Martin Pahlmblad 15, Aaron Anderson 8, Nick Spires 4, Adam Ramstedt 4, Adam Karahmetovic 3, Mario Blazevic 2.

x x x x x

Fjärde perioden: 25-27.
Nathan Dawit öppnar med en trea till 75-51. Kings gör straffpoäng innan Nick Schlitzer drar i en trea till 78-53.
8 min kvar: Umeå leder med 27 poäng vid 80-53. Kings stora duo Spires och Ramstedt har tillsammans åtta poäng.
7 min kvar: 80-55 på tavlan. Kings gör nytt försök att pressa fast hemmalagets bollförare. Vinner ett par-tre bollar. 80-59.
6 min kvar: 80-62 efter en trea av Pahlmblad. Nio raka poäng nu för Södertälje. Som sedan vinner boll igen när Umeå missar. Hemmalaget visar klara trötthetstecken.
Publiksiffran i Umeå är 604.
5 min kvar: 82-67. Ledningen har krympt  till 15 poäng.
Stort jubel när Nick Schlitzer får i en trea till 85-67. Båda lagen har nu lagfoul så det blir mycket vandrade till strafflinjerna.
4 min kvar: 87-71. Sedan Nick Schlitzer ny trea till 90-71.
3 min kvar: 92-71. Umeå släpper nu in Fredrik Björnsson, Chris Singateh, Anton Leth och Albin Frank. Coach Jesper Gustavsson verkar säker på att segern är bärgad.
2 min kvar: 92-73.
1 min kvar: 95-73.
Slutet en formsak fram till Umeås jubel.

Ställningen inför sista perioden: Umeå-Södertälje 72-51

Tredje perioden: 20-14.
Lagen byter poäng i inledningen av tredje. För Umeå öppnar Nick Schlitzer med åtta raka. 59-44 efter tre minuter. När Egal Saleman sänker en trea till 62-49 efter fyra minuter av tredje så har hemmalaget skjutit 9 av 15 från trepoängsland.
6 min av tredje: Umeå-Södertälje 67-49.
Umeå leder med 18 poängs marginal. Kort senare timeout Kings. Umeå ökar till 72-49. Kings missar sina skott. Mindre än minuten kvar av tredje.

Ställningen i paus: Umeå-Södertälje 51-37.

En del grejer tycks chocka Kings rejält – som att Alex Varytimiadis ska slänga i 14 poäng i andra perioden. För gästerna är det i princip bara Toni Bizaca som kan leverera offensivt (15 poäng i första halvan).

x x x x x

Andra perioden: 31-22.

Kings försöker sätta mer press på Umeås bollhållare. Offensivt glänser André Nilsson för Umeå. Efter tre minuter har dock Kings tagit sig till ledning vid 26-27. Gilchrese en tvåa och Varytimiadis en trea (!) ger hemmalaget 31-27. Umeås grekiska nyförvärv följer upp med en tvåa och ytterligare ett trepoängsskott. 36-27 och då måste Kings coach Ludde Degernäs ta timeout mitt i andra.
BSKT ökar till 40-27. En run på 14-0 innan Bizaca får i ett trepoängsförsök. 40-30 med 3:34 kvar till paus. Timeout Umeå som sedan kommer tillbaka ut med mera ös. 44-30 och ny timeout Kings. Men inget stopp på hemmalagets offensiv.

Första perioden: 20-15.
Det går undan med högt i början och efter drygt halva första har Umeå ledningen med 17-13, det växer till 20-13 efter en trea av Arik Smith och jättebra försvar av hemmalaget. Coach Jesper Gustavsson jobbar stenhårt och högljutt vid sidlinjen. Toppenstart av BSKT.
Smith har 7 poäng för hemmalaget, en viss Toni Bizaca 9 för gästerna.

Södertälje Kings guardstjärna Tobias Borg finns med laget i Umeå och har värmt upp inför ligamatchen mot Umeå BSKT.

Enligt tidigare uppgift skulle han vara aktuell för spel i nästa vecka, intressant blir att se om han hoppar in redan i kväll efter den handskada landslagsguarden ådrog sig i ligapremiären tidigare i höst.

Umeå startar med: Eric Gilchrese, Arik Smith, Nick Schlitzer, Egal Saleman och Andé Nilsson.
Kings förstafemma: Valter Lindström, Martin Pahlmblad, Toni Bizaca, Adam Ramstedt och Nick Spires.