Coach utvisad – Umeå vann!

Herrligamatch i afton där Umeå BSKT gästar Uppsala.
En jämn match in i sista perioden – då Umeås coach Jesper Gustavsson blir utvisad efter sina kraftiga synpunkter på domarnas bedömningar.
Avslutningen av matchen får då assisterande John Leggett Jr leda Umeå från bänken.
En rejäl rysare som slutade med en historisk seger. Umeå BSKT vann för första gången i ligan mot Uppsala.
Slut: Uppsala-Umeå BSKT 82-89

x x x x x

Fjärde perioden: 20-26
Tidigt i perioden får Umeå en osportslig foul mot sig. Sedan en sekvens åt andra hållet där det inte blir någon avblåsning när Umeås Arik Smith går för layup – i stället ny Umeåful vid returtagningen. Då brinner coach Jesper Gustavsson – får sin andra tekniska foul och blir därmed utvisad. Då är ställningen 67-65.
Uppsala passar på att kvickt gå till 73-65 med drygt sex och en halv minut kvar.
4:50 kvar: Umeå har lycktas ta sig till ledning 73-75.
4 min kvar: Läget är 75-75.
2:46 kvar: 78-78
2:10 kvar: 78-81
efter en trea av Arik Smith.
1:20 kvar: 81-81. Trea av carter.
47 sek kvar: 81-85. Gilchrese och sedan Nilsson ger Umeå hopp. Timeout Uppsala.
Uppsalas anfall – då blir André Nilssopn utfoulad. Två kast för Gaddefors. Missar ett.
33 sek kvar: 82-85.
22 sek kvar: Två kast Arik Smith. Missar båda!!
Uppsalas anfall – då stjäl Gilchrese bollen. Axel Nordström foular, det blir osportslig och han åker ut med sin femte.
11 sek kvar: Två kast Gilchrese. 82-86, 82-87. Plus boll från sidan. Uppsala foular. Nya kast Umeå.
Sista spelet: Nathan Dawit skjuter i två straffar till 82-89. Så slutar matchen.

x x x x x

Ställningen inför sista: Uppsala-Umeå 62-63

Tredje perioden: 20-22.
I mitten av tredje fortsatt jämnt med ställningen 50-50. Intressant är att Uppsala försöker skjuta det mesta utifrån, redan hela 25 avlossade trepoängsförsök, varav nio har gått i korgen. Umeå har 4 av 13 på långskotten.
Lagen följs åt, byter poäng, och Umeå skaffar sig en enda pinne upp inför sista.

Ställningen i halvtid: Uppsala-Umeå 42-41.
Summering:
 Jämn match där det blev lite mera fart i andra perioden, men då hade Umeå inte mycket stopp i försvar.

Andra perioden: 29-19.
Singhateh positiv i sitt inhopp och Uppsala tar snabb timeout i andra när Umeå när Chris lägger i 16-29. Axel Nordström fixar på egen hand poängen till 21-29. Inhopparen Temjae Singleton skjuter en trea och vi har 24-29.
5 min: 26-35.
Två minuter före halvtid tar Umeå timeout, då har Axel Nordström fixat 31-35. Uppsalas lagkapten är redan uppe i 15 poäng.
Umeå får inte med sig något av domarna – tycker coach Jesper Gustavsson och han åker på teknisk foul. Det blir 38-39 en minut före paus och ny timeout Umeå.

Första perioden: 13-22.
Umeå inleder med matchens första poäng till 0-4. Efter fem minuters spel 7-10 på tavlan i en något trevande början av båda lagen. Väldigt jämnt och ett tempo som passar Uppsala mer än Umeå. En notering är att Arik Smith spelar försvar på den större Anton Gaddefors – och Smith lyckas med en block! Nathan Dawit gör inhopp och sänker en trea i slutet av första. Umeå har väen släppt in Chris Singhateh och Fredrik Björnsson. Litet ryck av BSKT i slutet ger ledning med nio poäng.

En notering är att Umeå ställer upp utan Egal Saleman – därmed går Alex Varytimiadis in i startfemman tillsammans med Eric Gilchrese, Arik Smith, Nick Schlitzer och André Nilsson.

Enligt Umeås sportchef Luca Romano är det en mindre grej som stoppar Saleman från spel. Inte någon allvarlig skada.

Uppsalas starters: Lukas Friberg, Mannos Nakos, Anes Zekovic, Axel Nordström och Viktor Gaddefors.