Seger i Salaspils, Luleå nästa

För Udominate gällde det denna söndag avgörande match om andraplatsen i EEWBL-gruppen mot Piestanske Cajky.

Matchen slut: Udominate-Piestanske Cajky 70-66.

Summering: Vi har sett det förut. Ändå lika obegripligt. Udominate gör tre jättebra perioder och går till sista med ledning med 16 poängs marginal – för att då ställa in skorna och titta på medan det andra laget jagar ikapp. I slutet skiljde så lite som två ynka poäng med ganska mycket tid kvar för det slovakiska laget.  Det blev ändå Umeå-seger i Salaspils, Lettland. Med ett nödrop.

Segern innebär att Umeå-laget blir grupptvåa – och ska spela playoff i östeuropeiska ligan mot Luleå Basket (som blev trea i grupp A. I playoff gäller dubbelmöte hemma/borta. Vinnaren går vidare till ”Final four” i EEWBL.

Matchfakta
EEWNL, grupp B
Udominate-Piestanske Cajky 70-66 (17-12, 18-12, 22-17, 13-25).
Umeås poäng: Gigi Mazionyte 22, Brianna Kiesel 18, Tiffany Brown 8, Ana-Marija Begic 7, Mante Kvederavicute 7, Sandra Hansson 6, Lisa Koop 2.
Främst i Cajky: Emilija Podrug 16, Jenna Smith 14.
Returer Umeå 36 – Cajky 28. Flest plockade Ana-Marija Begic med 12, därefter Sandra Hansson 7.
Flest assists för Umeå: Brianna Kiesel 5.
Bäst i plus/minus: Ana-Marija Begic med +16.

Ny ort och ny hall gäller för söndagens avslutande EEWBL-spel i Lettland. Platsen är sporthallen i Salaspils där tidigare i dag TTT Riga besegrade Astana Tigers med 88-42.

För Udominate gäller det avgörande match om andraplatsen i gruppen mot Piestanske Cajky. Båda lagen har varsin liten men engagerad hejaklack på plats.

Umeås startfemma: Brianna Kiesel, Sandra Hansson, Mante Kvederaviciute, Gigi Mazionyte och Lisa Koop.

Första perioden: 17-12.
Inleds med en trea av Cajky och snabbt svar med en trea av Mazionyte. Slovakiska lagets coach plockar ut sin amerikanska Jenna Smith efter ett par minuter då han har tydliga sýnpunkter på hennes agerande. Lagen byter poäng fram till 7-7. För Umeå kommer Ana-Marija Begic in i stället för Mazionyte. Efter fem minuter vid 9-9 kommer Tiffany Brown in i stället för Hansson. Intressant att få se Udominatefemman med Kiesel-Brown-Kvederaviciute, Begic och Koop.
Fyra raka poäng, 13-9 och timeout Cajky. Livesändningen Smilsu street i Salaspils, Lettland laggar en hel del. Amerikanskan Smith tillbaka in för Cajky. Umeå byter in Daniellee Elvbo (för Mante) och Mazionyte (Koop). Bra Udominte-försvar i första som slutar 17-12 i Umeå-favör.

Andra perioden: 18-12.
Begic nära offensiva  korgen lägger i 19-12 och tar i nästa sekvens defensiv retur under egen korg. Umeå har många skottförsök, tar offensiva returer, men inte någon vidare utdelning på spelövertaget med sju raka skottmissar, 21-14 efter drygt fyra minuter av andra. Mitt i perioden får Brown i en tvåa. Vi har 23-16 och timeout Cajky.
Umeå ökar till 31-18 med mindre än tre minutr kvar till paus. Isabell Edholm in i spel. Umeå spelar tufft försvar, lite väl tufft i bland tycker domarna och i slutet av andra blir det flera avblåsningar. Begic på tre foul efter första halvlek.

Ställning i paus: Udominate-Piesanske Cajky 35-24.
Flest poäng första halvan: Mazionyte 13. Flest returer: Begic 8. Returer totatl 22-15 i Umeås-favör.
Totalt har Umeå skjutit 46 procent från golvet mot 31 procent för Cajky (där slovakiska stjärnan Terezia Palenikova är 1 av 7).

Tredje perioden: 22-17.
Mazionyte och Kiesel startar med varsin tvåa och Udominate upp till 39-24. Plus femton är matchens största ledning. Cajky börjar steppa upp med mycket aggressivt försvar för att sätta hårdare press på Umeå. Slovakiska laget ändrar även taktik i anfall och tar blixtsnabba avslut. Vips är ställningen 39-31. Bara två och en halv minut spelat av tredje. Timeout Julian Martinez Alman. Detta blir intressant. Nästa poäng innebär 39-33. Sedan missar Koop två nya straffkast. Hon är 0 av 6 från linjen. Men under senare delken av perioden kommer Udominate igen.
Mitt i tredje: 43-33. Efter åtta minuter av tredje 49-37.  Det är Mazionyte (19 poäng) och Kiesel (12 poäng) som levererar offensivt. Utanför bild får Elvbo en smäll och blir ligande. Lämnar banan. Oklart vad som hände. Slutsekunderna verkar bli tunga här. Mazionyte skjuter en trea och vrickar samtidigt foten.

Ställningen inför sista: Udominate-Piesanske Cajky 57-41.

Fjärde perioden: 13-25.
Edholm har ersatt Mazionyte. Båda lagen missar sina skott i inledningen. Långa anfall gynnar Umeå då klockan tickar. 0-2 på tre och en halv minut i fjärde. Plus straffkast Cajky. Timeout Udominate – för att påminna laget om att matchen inte är slut.
57-45 då har Udominate inte gjort poäng på fyra minuter. Mazionyte kommer in igen, alltså verkar det inte så farligt med foten.
5 min kvar: 57-47. Udominate har lagt av helt. Obegripligt dåligt. Inte en poäng ännu i fjärde. Kiesel spräcker den nollan med två straffkast och sedan en tvåa av Begic. 61-47. Sedan gör Cajky nya poäng och Begic blir utfoulad.
2:50 kvar: 64-57
2:19 kvar: Trepoängsskott och 64-60.
Timeout Umeå. I sista perioden är ställningen 7-19
1:40 kvar: 64-62.  det går mot ett rysarslut. men Kiesel från strafflinjen och Brown på snabbt uppspel ger en aning andrum till läget 67-62.
39 sek kvar: 68-64. Timeout Cajky.
21 sek kvar: 68-66. Foul på Kiesel sedan. Två hyperviktiga kast. Hon sänker säkert båda.
21 sek kvar: 70-66. Ny timeout Cajky för att flytta upp bollen.
Slutet blir att Tiffany Brown stjäl bollen och sedan kan Udominate hålla i den tiden ut.

Lokal rapport: Om någon undrar var 17-åriga Umeå-tjejen Moa Dellbro håller hus då hon inte är med Udominate i Lettland – så är svaret att hon hängt med KFUM Umeå för två helgmatcher i Luleå.
Div 2 damer: Gamelstad-KFUM Umeå 66-48.
Umeås poäng: Moa Dellbro 16, Matilda Sandberg 9, Ida Lundgren 8, Ida Bång 5, Sofia Aasa 5, Vendela Lundqvist 3, Delicia Mutoni 2.
U19-serien: Luleå BBK-KFUM Umeå 58-47
Umeås poäng: Moa Dellbro 14, Maria Apel 10, Delicia Mutoni 7, Tilda Lundgren 5, Vendela Lundqvist 3, Matilda Sandberg 3, Ida Bång 3, Ida Lundgren 2.