Udominate vann toppmötet

Udominate tog revansch och vann toppmötet mot Alvik med 89-72

Umeå-laget spelade suveränt i tre perioder – för att slappna av lite grand i sista.

– Jag är jättenöjd med hur laget svarade upp på de fem träningar vi hunnit ha tillsammans, säger Udominates nye coach Jan Enjebo.

– Vi höjde intensiteten i försvarsspelet på ett bra sätt, Alviks poäng kom när vi missade och var för långt ifrån. Anfallsmässigt var det ungefär som laget spelat tidigare, men med högre fart, säger Enjebo.

Du brydde dig inte om poängskillnaden i slutet?

– Nej. Vi bara körde på och jag ville att alla skulle få chans att spela, även Moa Dellbro, säger Jan Enjebo.

Alviks coach Jurgita Kausaite säger så här:

– Det är bara att gratulera Umeå som utnyttjade sina styrkor och hade två guarder (Kiesel och Brown) som höjde sig, de var farliga själva och gjorde de andra bättre.

– Vi sköt dåligt. Vi är inte så stora så vårt spel är beroende av att sätta skotten. Nu blev vi lite stressade och tog inte så kloka beslut. Umeå gjorde ett bra jobb och vi såg lite trötta ut.

Matchens bästa lirare var Umeås Ana-Marija Begic. Hon spelade knappt 23 minuter – men hann med 22 poäng och 12 returer!

Basketligan damer
Umeå Udominate-Alvik 89-72 (25-17, 22-20, 30-13, 12-22)
Udominate: Ana-Marija Begic 22, Lisa Koop 16, Brianna Kiesel 13, Mante Kvederaviciute 11, Tiffany Brown 8, Gintare Mazionyte 6, Sandra Hansson 5, Isabelle Edholm 5, Danielle Elvbo 3.
Alvik: Klara Lundquist 19, Ilaria Zanoni 11, Elin Ljunggren 10, Martina Stålvant 10, Nathalie Schönberg Langanga 6, Katharina Fasth Gillstedt 5, Helene Haegerstrand 5, Paula Juhlin 3, Fanny Ryatkin 3.
Publik: 326.

Bilden: Udominates speedkula Brianna Kiesel till attack.

Så här var Bloggens matchrapportering:

Kvällens toppmöte i Umeå gäller Udominate mot Alvik.

Debut i basketligan dam för Udominates nya coach Jan Enjebo. Något som gör det intressant.

– Det har varit svårt att förbereda den här matchen, vi vet inte hur Udominte ska spela nu, säger Alviks coch Jurgita Kausaite.

Udominate startar med: Brianna Kiesel, Tiffany Brown, Gigi Mazionyte, Ana-Marija Begic och Lisa Koop.
Alviks startfemma: Nathalie Schönberg Langanga, Klara Lundquist, Martina Stålvant, Paula Juhlin och Elin Ljunggren.

Första perioden:  25-17.
Jämn och ganska intensiv start med 6-5 på tre minuter. Alvik spelar aggressivt zonförsvar. Inte oväntat. Gästernas poäng kommer från de ”små” spelarna, Schönberg, Lundquist och Stålvant. Alvik mycket aggressiva även på offensiva returer. Efter fyra minuter 8-9 på tavlan. Mazionyte är lite för ivrig och drar på sig två tidiga fouls. Första Umeå-spelare in från bänken är Mante Kvederaviciute och Sandra Hansson. För Alvik relativt tidiga byten, in med Ilaria Zanoni och Katha Fasth Gillstedt. För Umeå även Danielle Elvbo in på golvet.
Mitt i första är ställningen 12-12. Sedan gör Udominate ett ryck på speed. Alvik hinner knappt ställa upp sin zon. Åtta poängs ledning efter första perioden.  Det sista som händer är att Tiffany Brown träffar med ett skott från egen planhalva – men domarna är klara över att tiden på perioden hunnit gå ut – så den trepoängaren godkänns inte.

Andra perioden: 22-20.
Tidigt en bra sekvens av Udominate med trepoängsskott av Danielle Elvbo, Sandra Hansson och inhoppande isabele Edholm.  Ledningen är som störst 36-21, alltså plus femton pinnar för hemmalaget, detta tre minuter in i andra. Men Alvik visar att de har ett bra gäng och gästerna knaprar sig närmare, särskilt då Klara Lundquist lyckas hitta ett par luckor.  Udominate åker tidigt i andra på lagfoul.
Vi har 38-30 efter drygt halva perioden. Det är väldigt högt tempo – en riktigt bra första halvlek i denna match – från båda sidor.
Strax innan halvtidspausen gör Udominate ett nytt litet ryck upp til 47-33. Men Klara Lundquist får två straffkast och Alvik hinner även genom Fasth Gillstedt reducera till 47-37.

Ställningen i paus: Udominate-Alvik 47-37.
Summering:
Umeå spelar ett mycket snabbare spel än tidigare under säsongen. Frisk offensiv. Nio spelare har fått chansen i hemmalaget och alla har levererat. Alvik Basket gör också en bra match – gästerna från Stockholm visar varför de är med i ligans absoluta toppskikt. Sju spelare användas av Jurgita Kausaite, tre av dessa spelade i Udominte förra säsongen (Stålvant, Zanoni och Fasth Gillstedt). Trots hård uppvaktning har Klara Lundquist 13 poäng före paus. För Udominate har Begic 12 och Kiesel 11.

Tredje perioden: 26-13.
Öppning med tvåa av Koop och trea av Brown, tvåa av Begic. Vips är det 54-37. Kanske blev Alvik lite överraskade av att Udominate ställde upp ett zonförsvar? begic igen inside. Ny tvåa och vid 56-37 efter 9-0 på två minuter måste Alvik ta timeout. Hemmalaget når tjugo poängs ledning vid 59-39 efter fyra minuter av tredje. Det blir även 62-39 då Mazionyte träffar en trea. Kort senare skjuter hon en ny trea. Fem minuter spelat av tredje: 65-42. Alvik testar även man-man-försvar, men har svårt.
Udominate öser på – ledningen upp i 71-43. Ny timeout av Kausaite som ser smått förtvivlad ut i detta läge. Alvik till växling man-man/zon och får i en egen lång trea.  En bortkastad boll gör sedan att Alvik kommer ned på minus 23 poäng. Men ett par snabba uppspel ger siffrorna 77-50 efter tre perioder.

Ställning inför sista: Udominate-Alvik 77-50.

Fjärde perioden: 12-22.
Det går över två minuter utan någon poäng. Zanoni blir den som spräcker nollan i sista perioden. Det viktiga nu i slutet blir segermarginalen. Alvik vann alltså med 17 poäng hemma – Udominate behöver vinna med minst 18 i kväll för att ha plus i inbördes möten.
6 min kvar: 81-55.
5 min kvar: 83-55.  En sista timeout för Alvik.
Umeå byter in fler spelare, coachen verkar inte jaga poängskillnad. Moa Dellbro får känna på golvet. Nu i slutet så slappnar hemmalaget av i försvar och det utnyttjar Alvik som snabbt krymper avståndet. det är nere på 19 poäng med 1:50 kvar av matchen.
1 min kvar: 87-68. Alvik gör poäng och skillnaden är 17. Sedan varsin tvåa och 89-72.

Matchen slut: 89-72.