Udominate hängde inte med

Okej. Inget snack. Regerande mästarlaget Luleå Basket har skaffat sig drömläge för ett femte raka SM-guld.
Storsegern mot Udominate i grundseriefinalen betyder hemmaplansfördel genom hela slutspelet.
Luleå vann så enkelt att coach David Visscher inte behövde plocka fram några taktiska överraskningar ur rockärmen – de kan han spara till slutspelet.
Slut: Luleå-Udominate 71-46.
Om det saknas moln på Luleås himmel så är det annorlunda för utmanaren från Umeå. Tufft spelschema och skada på stjärnan Brianna Kiesel börjar nu kosta på.
Udominate har på kort tid kvar ytterligare två svenska ligamatcher och ska dessutom åka till Lettland för final four i EEWBL innan damligans slutspel inleds. En stor del i problemet med alla matcher och resor är att laget inte har tid till rejäla träningar och återhämtning.

Basketligan damer
Luleå-Umeå Udominate 71-46 (18—14, 23—9, 10—11, 20—12)
Luleå: Anna Barthold 19, Jennifer Hamson 14, Jessica Thomas 13, Chioma Nnamaka 9, Adrianne Motley 9, Allis Nyström 7.
Umeå Udominate: Ana-Marija Begic 13, Gintare Mazionyte 9, Mante Kvederaviciute 8, Sandra Hansson 5, Tiffany Brown 5, Danielle Elvbo 4, Isabelle Edholm 2.
Publik: 1 824.

x x x x x

Så här var Bloggens matchrapport:

Luleå Basket har som väntat  öppnat starkt mot Udominate i kvällens seriefinal. 9-2 efter tre minuter och timeout av Jan Enjebo.

Ett bra Luleå fick två poäng plus bonuskast i  sina  två första anfall – på andra sidan tokmissar av gästerna, bland annat två enkla layups som Lisa Koop brände. Kop har också fått två foul på drygt tre minuter. Man häpnar – nog måste de sagt mer än en gång att det gäller att inte hamna i foultrubbel direkt.

Udominate startade med Tiffany Brown, Danielle Elvbo, Mante Kvederavciute, Gigi Mazionyte och Lisa Koop. Givetvis Ana-Marija Begic snabbt in i stället för Koop.
Luleås förstafemma med Jessica Thomas, Adrienne Motley, Chioma Nnamaka, Anna Barthold och Jennifer Hamson. Ganska tidiga byten och in med Allis Nyström och Siliva Favento. Därefter Sofia Hägg. För Umeå får även Sandra Hansson, Isabelle Edholm och Annie Kjellberg känna på golvet.

När Begic kommit in rycker Udominate upp sig och kommer till 10-8.  Men då gör Luleå snabbt 16-8.
I slutet av första skjuter Mazionyte och Brown varsin trepoängare.
Första perioden slut: 18-14.

I början av andra ökar Udominate intensiteten i försvar, men offensivt går det trögt. 20-14 Luleå. Sandra hanssons trea till 20-17 är välbehövlig. Men misstag är kostsamma, en turnover för Udominate förvandlas rappt till en trea av Barthold 23-17. Nyström 25-17. Sedan kommer det stora rycket. Luleå sänker treor och lite av varje. 41-21 blir det. Tjugo poängs ledning och publiken i LEA är salig.
Andra perioden: 23-9.

Ställning i halvtid: Luleå-Udominate 41-23.
Analys:
Bloggen är ledsen att behöva påminna om skrivningen redan för ett par, tre veckor sedan, då det stod klart att det nya spelprogrammet innebar tre matcher på fem dagar med slut mot ett utvilat mästarlag som kunnat ladda en hel vecka. Udominate har inte alls ork för att hänga med Luleå. Gästerna från Umeå har till sina sega ben lagt ett uruselt skytte. 9 av 32 är lika med 28 procent.

Tredje perioden: 12-11.
Udominate testar nu zon. Luleå missar skott – men Hamson plockar lätt returen och lägger i bollen i hemmalagets första anfall. I denna period riktigt dålig basket. Faktiskt av båda lagen. Luleås ledning ligger runt 20 poäng. 8-5 i tredje på åtta minuter. Ställningen då 49-28. Inte mycket mer att säga.
Läget inför sista perioden: Luleå-Udominate 51-34.

Fjärde perioden: 20-12.
Udominate fortsätter som tidigare, i inledningen två grova skottmissar och två turnovers. Undrar vad Jan Enjebo säger i sin tidiga timeout.
Kvällens spelarkritik. Lite som i de senaste matcherna där Umeå haft det kämpigt både mot Visby och inte minst Mark. Förstafemman underpresterar. Punkt.  Inhopparna Begic och Hansson de som toalt visar upp bäst kämpaanda.
Vad ska mer sägas. Publiken i Luleå är enastående. Trots avsaknad av spänning och risigt spel efter paus så hejas det och tjoas. Stor applåd till alla entusiaster i LEA. En trea av Motley så går publiken bananas. Underbart.

Publiksiffran: 1.824.
Ställning mitt i sista är 58-39.
Frustrationen i Udominate finns i slutet i bland annat teknisk foul på Tiffany Brown.

Slut: Luleå-Udominate 71-46.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.