SM-final 1: Luleå tog segern

Första SM-finalen är avgjord. Rättvis seger för Luleå som håller fast vid sin svit utan hemmaförlust under de senaste fyra årens slutspel.

SM-slutspel, damer, final 1 i bäst av 5:
Luleå-Umeå Udominate 89-82 (31-16, 24-20, 22-24, 12-22).
Luleå: Jessica Thomas 34, Anna Barthold 16, Jennifer Hamson 14, Adrianne Motley 11, Silvia Favento 5, Chioma Nnamaka 5, Allis Nyström 4.
Umeå Udominate: Brianna Kiesel 22, Ana-Marija Begic 19, Lisa Koop 15, Mante Kvederaviciute 10, Tiffany Brown 6, Sandra Hansson 5, Gintare Mazionyte 4, Danielle Elvbo.
Publik: 1 909.

I kväll blir det liverapport från första SM-finalen Luleå-Udominate.

Liverapporten finns här. Funkar bra i mobilen.

På Bloggen blir det lite mer summerande inlägg om hur det går i denna första final.

Regerande mästarlaget Luleå börjar med: Jessica Thomas, Adrienne Motley, Chioma Nnamaka, Anna Barthold och Jennifer Hamson.
Udominates startfemma: Brianna Kiesel, Tiffany Brown, Mante Kvederaviciute, Gigi Mazionyte och Ana-Marija Begic.
Bilden: Begic stöter på Luleås försvar.

Före matchen ska ett par priser delas ut:

Årets Domare i basketligan dam: Shaker Nasrollah.

Årets Matcharrangör: Jodå – Luleå Basket.

Första perioden: 31-16.
Scener vi sett förr i inledningen i LEA. Luleå går snabbt upp till 8-0 och 11-4. Timeout Umeå redan efter tre och en halv minut för att sortera ut en blek start. Gästerna har svårt att få bollen i korgen och har svårt att få stopp i försvar.  Efter två snabba foul på Begic (den andra fiskar Barthold upp) så blir det bänken och byte, in med Lisa Koop. Barthold sätter straffkast till 15-4. Allis Nyström kommer in och tar retur. Mycket stark start av Luleå rakt igenom.
Även Koop drar snabbt på sig två foul.  Efter åtta minuter 23-23 på tavlan. Även Tiffany Brown har skaffat sig två foul. Inhoppare för Umeå på banan Danielle Elvbo och Sandra Hansson. Koop hinner även med en tredje foul.
Summering period 1: Ett stelt Udominate hängde inte alls med. Luleå bäst i alla kategorier.

Andra perioden: 24-20.
Luleå ångar på, sätter sin fjärde trepoängare och har åtta av åtta på straffkast totalt. Laget gör poäng på olika sätt. Udomiante lyckas egentligen bara med snabba uppspel och layups. Övriga anfall går inget vidare.
Från 36-20 lyckas i alla fall Umeå ta sig tillbaka till 36-26 innan det blir nya lätta Luleå-poäng. Hemmalaget har tillverkat 38 poäng på drygt 13 minuter, det säger en hel del om Umeås försvar. Nästa trepoängare av Luleås Jessica Thomas är bara att applådera, långt håll och över tufft försvar. 41-27 på tavlan. Detta ser ut att rasa iväg till en bit över 50 poäng redan före paus. Timeout Umeå med 4:11 kvar av första halvlek, då är det 43-29 plus väntande nya straffkast för Luleå. Gästerna är inte alls på tå och drar på sig massor med fouls. I Luleås gameplan fanns att begränsa Tiffany Brown. Det funkar kan man säga. Amerikanskan har gjort 1 poäng vid ställningen 47-29. På straffkast får hon sedan i sin andra poäng. Storpubliken i Luleå jublar högt när hon missar ett av dessa kast.

Ställningen i paus: Luleå-Udominate 55-36.
Poängbäst Luleås Jessica Thomas med 21 poäng. På treorna är hon 4 av 6. För Umeå toppar Brianna Kiesel med 9 poäng.
Den mest skrämmande statistiken efter 20 minuter är nog att Umeå träffat 7 straffkast på 16 försök, det är 43 procent. Huga.

Tredje perioden: 22-24.
Förstas fem minuterna efter paus har egentligen inte mycket hänt. Luleå håller en ledning runt 20 poäng, mitt i tredje 64-45. Mästarlaget har marginal och kan avlasta rejält, in med spelare från bänken som Elin Lomgren. Luleås stora Jennifer Hamson linkar ut med vad som verkar vara en lättare vrickning. Coach David Visscher är vaksam och när Umeås Begic lagt i några poäng nära korgen och reducerat till 66-51 så kommer  tecknet för timeout. Luleå jobbar inte lika helskärpt och lagets skottprocent dalar lite grand. Hamson snabbt tillbaka i spel igen. Barthold har skaffat sig fyra foul. Störst foulproblem i Umeå har Brown och Begic med sina fyra.
En notering: Luleå-guarden Jessica Thomas gör en kanonmatch.
Efter Luleås timeout ser det bra ut igen för Visschers gäng, ledningen upp till 77-55.
Matchens grej- Brianna Kiesel ser att det är sista sekunden i tredje perioden, från halva plan slänger hon bollen i korgen. En trepoängare till 77-60.

Ställningen inför sista: Luleå-Udominate 77-60.

Fjärde perioden: 12-22.
Väldigt mycket transportsträcka nu. Luleå börjar stå ganska still, Udominate har mitt i fjärde tagit ned skillnaden till elva poäng. Ställningen 79-68. Men sedan får Luleå med sig en hyfsad ”osportslig foul”, straffar och boll från sida. Så avståndet ökar igen. 83-68. Publiken vaknar till igen. Udomiantes coach Jan Enjebo manar på sina spelare att försöka pressa och jobba hela vägen.
Tid kvar 2:40: 85-75.
Mycket run and gun-basket med superkorta anfall.
Publiksiffran är svår att uppfatta när speakern läser upp den, kan hon ha sagt 1.900? Lite märkligt då det väl var sånt över 2.000 biljetter. Nåja .Publiken står i alla fall upp och klappar de avslutande två minuterna.
Domarna har jobbat hårt, det är cirka 20 foul per lag när allt ska summeras. Även Luleå åker på en sådan där osportslig foul då ett snabbt uppspel ska stoppas.
1 min kvar: 87-78. Tiffany Brown ska skjuta två straffkast och sedan har Umeå bollen från sidan. 87-80. Inkast. Ny foul, nu Kisel på linjen, hon sänker första och andra.
51 sek kvar: 87-82. Nästa foul på Umeås Tiffany Brown, hennes femte. 37 sekunder kvar.
Umeå jagar boll vilt nu. Barthold skjuter en tvåa. Publiken är salig.
28 sek kvar: 89-82. Timeout Umeå som ska flytta upp boll på offensiv planhalva. Anfallsförsöket slutar dock med Luleås boll.
Sista sju sekunderna håller Luleå i bollen.
SM-final 1 slut: Luleå-Udominate 89-82.

Jessica Thomas sköt 34 poäng för Luleå. Umeås Brianna Kiesel hade 22 poäng + 11 assists + 9 returer.