Allvaret börjar

Denna vecka börjar allvaret. Fredag svensk ligapremiär – och redan i morgon torsdag kvalstart för regerande svenska mästarna Norrköping Dolphins i Champions League. Det handlar om hemma/borta-uppgörelse med Moviestar Estudiantes med extra krydda då svenske landslagsguarden Ludde Håkanson ingår i  spanska ligalagets roster.

– Det ska bli fantastiskt kul att sätta igång säsongen på RIKTIGT! Vi har haft en tuff och krävande försäsong med stenhård träning kryddat med sex tuffa matcher både hemma och utomlands. Nu är vi väldigt förväntansfulla inför denna säsong och första stora testet är mot spanska Movistar Estudiantes. Vi känner oss väldigt lyckligt lottade att få bjuda vår stad och publik på så här högklassigt motstånd och att få representera ”lilla” Norrköping i den stora vida basketvärlden. Vi tar oss an utmaningen med full respekt då vi vet vad detta handlar om och ser verkligen fram emot de här matcherna, säger Dolphins coach Adnan Chuk till klubbens hemsida.

Returmatchen i Madrid spelas på lördag.

x x x x x

På fredag kväll startar ligans grundserie med två fajter i Norrland. Dels det heta derbyt Jämtland Basket – Umeå BSKT och dels BC Luleå hemma mot nykomlingen Wetterbygden Stars.

Wetterbygden dumpade nyligen jänkaren Logan McLane och ska när som helst presentera ersättaren som ska vara en stor spelare. En ny import lär dock inte vara spelklar redan till premiären.

Jämtland har på något sätt vunnit silly season, främst genom att coach Gehrke tog sin Harley till gatbasket-VM i Luleå i somras och där sprang han på Adam Rönnqvist och övertygande Luleå-skytten att en stor roll och massor med speltid i Östersund var en bra grej.

Jämtland Basket kör med extra sent uppkast (20:04) på fredag kväll.  Folkligt, festligt och kanske fullsatt?
– Vi hoppas på en publiksiffra på mellan 1 500 och 1 700, säger ordförande Erik Westin, till ÖP.

Jämtland är tung premiärfavorit. Men Umeå BSKT har lite av en tradition att knipa matcher och andas såklart skrällchans.

Har er gameplan något namn, typ ”paja festen”?
– Nej tyvärr inget namn på våra gameplans, vi är inne i början av säsongen och gör inga större utsvävningar från grunden. Vi försöker fortfarande sätta vår identitet och roller inom laget, säger Umeås coach Jesper Gustavsson.

Grunnar ni mest på RT Guinn, eller på kemin i egna nya laget?
– Vi grunnar inte så mycket, men vi förbereder oss självklart att möta RT, Evariste och Adam. Däremot är de något som vi aldrig sett förr. Jämtland måste få ihop det lagmässigt, annars matchar vi dem väldigt bra på alla positioner. Får vi vara friska och hela fram till fredag så åker vi hem med en vinst på lördag!

x x x x x

En mininotering inför helgen i Östersund är att det inte bara är elitbasket på schemat. En försäsongsturnering för ungdomslag arrangeras under lördagen. Spelare i åldrar från födda 03 till 08 deltar. Från Hörnefors deltar KFUM Umeå Satelliterna med två lag, ett äldre F03/05 och ett yngre Mix05/07. Många unga Östersundslag (pojkar och flickor) spelar och anmälda är även gästande Sverresborg från Trondheim, Norge.

x x x x x

Några herrligalag kör vidare med försäsongen. I kväll onsdag matchar Köping – Nässjö. På fredag lirar Borås genrep mot danska Vaerlöse.

Uppdatering, resultat:
Köping–Nässjö 87–69 (27–14, 23–18, 11–20, 26–17)
Poäng, Köping: Ronnie Boggs 22, Niklas Larsson 17, Sean Smith 16, Mitch Petersen 9, Leo Chatziathanasiou 6, John Brändmark 6, Desmond Hubert 6, Michael Axelsson Kaltak 5.
Noterbart: Köping Stars utan Aleksa Solevic (skadad).

x x x x x

Svenska basketligan dam har inte premiär förrän om tio dagar (29 september).  A3 Basket Umeås nästa försäsongsmatch är på måndag borta mot UMMC inför flera tusen åskådare i Ekaterinburg Ryssland.  Europas främsta basketklubb på damsidan har aviserat webbsändning. Bloggen återkommer med länk när det drar ihop sig.

Flera andra svenska damligalag kör sina finslipande träningsmatcher under stundande helg, lördag + söndag.
Alvik hemma mot Luleå två gånger. Visby hemma mot Telge två gånger. Wetterbygden hemma mot Leicester två gånger.
Norrköping Dolphins nya coach Jurgita Kausaite ska enligt plan ta sitt lag till hemlandet Litauen för matchning 21-24 september.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.