A3 Umeå föll i rysare – ny skada

EuroCup-mötet mellan Beroe och A3 Basket Umeå blev till slut en rysare.

Det slutade med bulgariskt hemmaseger – med en ynka poäng.
Matchen var minst sagt svängig – efter nån sort kollaps i andra perioden verkade Umeå vara uträknat. I halvtid noterade Bloggen ”Krävs någon sorts mirakel” och funderade över hur mycket speltid Hollie Mershons knä skulle tåla…

Umeås spurt efter stort underläge var bra och skaffade laget chans att åstadkomma det där miraklet. Mershon klockade in på drygt 30 minuter, hon sänkte fem trepoängare, totalt 24 poäng. Men ett sista skottförsök (Tiffany Brown) i sista sekunden som inte gick ner i korgen gjorde att hemmalaget kunde andas ut.

– Vi vann tillbaka bollen och kunde ta timeout med två sekunder kvar. Hollie hade varit jättebra och satt några långa treor så vi visste att de skulle dubbla på henne, vi satte upp ett spel med screen som såg ut som att vi sökte Hollie. Beroe hade två spelare på henne och de lämnade Tiff fri, hon tog trean just utanför linjen, fick bollen lite i obalans så hon fick skjuta på en fot, men ett bra skott som gick ring-ring-ut. Men vi förlorar matchen långt tidigare än på det sista skottet, säger coach Janne Enjebo.

Mer läsning: ”En väldigt kännbar torsk”

Umeås förlust mot Beroe innebär att chansen till svenskt avancemang från den tuffa EuroCup-gruppen är väldigt liten – med tanke på hur starka de två turkiska lagen Botas och Cukurova ser ut att vara. I nästa omgång spelar Umeå hemma mot Cukurova. Då behövs nog en superskräll.
I kväll imponerade Cukurova stort genom vinst borta mot Botas med hela 85-63.

Noterbart: Det sargade Umeå-laget åkte i Bulgarien på en ny skada.
Issa Edholm fick ledas av planen efter en smäll mot huvudet.
– En hjärnskakning. Hon var yr i bollen och kunde knappt gå av planen själv, förklarar Janne Enjebo.

Enjebo om Tiffany Browns facit med sex poäng och sex turnovers:
– Vi behöver att hon stämplar in fulla matchtiden så att hon inte försvinner långa stunder. Tiff behöver vara en ledare som också ska kunna lugna ned saker och ting när det behövs.

Enjebo om tufft internationellt spel:
– I bland är det inte ens samma idrott som i svenska ligan. Här är det fysiskt väldigt tufft, men inte ojuste spel. I Sverige blir det foul om du visar handflatan. I Europa-spelet gäller det att visa tuffhet och kyla. Våra svenska tjejer backar undan lite och då förlorar man bollen. Det här blev ytterligare något för spelarna att ta med i erfarenhetsboxen.

Bilden: Beroe-stjärnan Ana Pocek och Umeås Abigail Asoro kämpade om bollen.

Slut Fiba EuroCup, grupp E:
Beroe-Umeå 68-67
(15-19, 29-11, 13-14, 11-23).
Beroe: Ana Pocek 24, Breanna Lewis 12,  Snezana Aleksic 12, Violina Kocheva 9, Saniya Chong 8, Radoslava Bachvarova 3.
Umeå: Hollie Mershon 24, Ama Degbeon 14, Abigail Asoro 10, Tiffany Brown 6, Sandra Hansson 5, Alyssa Lawrence 4, Issa Edholm 4.

Botas-Cukurova 63-85 (20-31, 12-22, 19-16, 12-16).
Botas bästa: Tijana Krivacevic 17, Olcay Cakir 13, Claudia Pop 13, Jewell Loyd 10.
Cukurovas bästa: Alina Iagupova 24, Liudmyla Naumenko 12, Kim Mestdagh 11, Astou Ndour 9, Meltem Avci 9.

x x x x x

Även Telges damer åkte på ny förlust, ganska kört redan efter en period mot Bydgoszcz (4-21).  För skadedrabbade Telge gjorde Tilde Ahlin inhopp. Hon lade av sin basketsatsning efter förra säsongen – men ställde upp i denna EuroCup-match och ska även spela i Telges nästa hemmamatch i Europa-spelet.

Eurocup, damer, grupp A
Södertälje-Bydgoszcz, Polen 63-85 (4-21, 20-24, 19-24, 20-16).
Södertälje: Klara Lundquist 26, Ellen Åström 11, Ulrica Holmqvist 9, Teodora Turudic 8, Tilde Ahlin 8, Mikaela Gustafsson.
Bydgoszcz: Dragana Stankovic 18, Elzbieta Miedzik 15, Ziomara Morrison 15, Julie McBride 11, Tamara Radocaj 10, Karolina Pobozy 9, Agnieszka Szott-Hejmej 7..

x x x x x

Bloggens löpande rapportering om Umeås match:

Det blir lite sparsmakad EuroCup-rapportering då matchen inte livesänds.

Men i alla fall här kommer lite noteringar utifrån fakta från mötet Beroe-A3 Basket Umeå.

Umeås startfemma: Tiffany Brown, Sandra Hansson, Abigail Asoro, Alyssa Lawrence och Ama Degbeon.
Beroes förstafemma: Snezana Aleksic, Saniya Chong, Teodora Dineva, Breanna Lewis och Ana Pocek.

Första quartern: 15-19.
Bra start för Umeå som har ledning vid 4-11 efter fyra och en halv minut. Då har Sandra Hansson hunnit med fem poäng. Hansson får efter drygt fem min. vila och ersätts av Hollie Mershon. Sedan kommer Issa Edholm in för Asoro. Det jämnar ut sig poängmässigt med 12-13 efter närapå åtta minuter. Så långt inga fouls och inga turnovers av hemmalaget, Umeå har tre foul och tre turnovers. En tvåpoängare av Brown ger 12-15 och timeout Beroe. Hemmalaget kraschar uppenbarligen hårt på offensiva returer, redan 11 (!) stycken. Det har gett många andrachanser, Beroe har hunnit med 26 skottförsök – men är bara 5 av 26 (19 procent). Umeå har bara en enda offensiv retur, laget har skjutit 13 skott och satt 7 av dessa. Edholm sätter Umeås två första straffkast.  Mershon sedan två straffar i korgen. 15-19. Knapp fördel Umeå i en jämn första period.

Andra quartern: 29-11.
Inleds med hoppskott av Issa Edholm till 15-21. Bulgariskan Violina Kocheva lyckas med et spel som ger ”and one”, därmed 18-21. Sedan vid 20-23 sänker Hollie Mershon sin första trea efter senaste comebacken, den ger 20-26. De tre Umeå-spelare som ännu inte lämnat bänken är Danielle Elvbo, Moa Dellbro och Annie Kjellberg. Timeout Janne Enjebo styvt sex minuter före halvtid. Elvbo får hoppa in. Offensiva returerna fortsatt Beroes styrka, Ana Pocek, 190 cm och Breanna Lewis, 196 cm, har åtta offensiva tillsammans. Laget har totalt 14. Ställningen 27-28 mitt i Q2. Pocek från strafflinjen ger hemmalaget ledningen med 29-28. Beroe-ryck med 9-2. Ny timeout av A3-coachen. Fyra minuter till paus.
Umeå leder klart i antal foul. De två bjässarna i Beroe verkar dominera och ger sitt lag ledning 35-30. Andra perioden går inte alls bra för A3-gänget. Svårt att veta mer utan bilder – men utöver layups nära korgen gör hemmalaget mer poäng på straffkast. Inte blir det bättre av att Tiffany Brown även får en osportslig foul, det leder till 41-30. En katastrof-period. Pocek slår till med ett trepoängsskott just innan paus.

Ställning i halvtid: Beroe-Umeå 44-30.
Om Beroe hade haft bättre skottprocent (16 av 47 = 34%) hade detta varit utklassning. Ändå klar ledning tack vara alla offensiva returer.  Hemmalaget tog över matchen i Q2 med ett ryck som gav 22-2 på de avslutande sex minuterna!!! Gästande Umeå verkar av statsen att döma ha bekymmer med det mesta. Utöver att komma till korta i returtagningen så är exempelvis nio turnovers i första halvlek straffande.

Tredje quartern: 13-14.
Inleds med en trea av Mershon.  Hon gör sedan även en tvåa och en ny trea. Men på det stora hela händer inte så mycket. På tavlan 49-38 när nära fyra minuter spelats av Q3. Umeå har sedan chanser, men missar skott. Och då blir det inte oväntat hemmalaget som utnyttjar det till 55-38. I skotten i denna den tredje perioden ha Umeå träffat med tre försök (alla av Mershon) i övrigt något i stil med 15 missar (Även Mershon bommar). Timeout coach Enjebo. Även Beroe har svårt att få bollen i korgen, men de har ändå en ledning runt 15 poäng.

Ställning inför sista: Beroe-Umeå 57-44.
Umeå nere på 31 procent i sitt skytte. Krävs någon sorts mirakel för att vända på detta. Mershon har redan spelat 20 minuter, och gjort 15 poäng, hur mycket ”tål” hennes knä så här redan i andra matchen efter comebacken?

Fjärde quartern: 11-23.
Degbeon och Lawrence får i varsin tvåa – men då får Umeå två treor i halsen av Beroes guard från Montenegro – Snezana Aleksic. Ett litet hopp tänds för A3 sedan när Mershon sänker en ny trea – och Asoro får i en trea. 63-55 med tid kvar: 7 minuter och 15 sekunder. Timeout Beroe.
6 min kvar: 63-57. Senast poäng av Degbeon. Tyvärr sedan kvällens femte turnover av Tiffany Brown.
5 min kvar: Ännu är det 63-57.
Tvåpoängare + bonuskast av Mershon ger 63-60. Tid kvar 4:39. Nästa anfall missar Brown trepoängsförsök. Hemmalagets Lewis lägger på layup i 65-60.
3 min kvar: 68-62. Brown fått i en tvåa – men Snezana Aleksic har sänkt trea.
2 min kvar: 68-64. Degbeon har gjort en tvåa. Men därpå ännu en turnover, denna gång Asoro. Timeout Beroe.
Mershon sänker ny trea, det är 68-67. En och en halv minut kvar.
Lawrence missar tvåpoängsförsök som kunnat ge Umeå ledningen. Beroe missar trea, men Lewis tar offensiv retur. Sedan när Umeå har nästa anfall – tyvärr ännu en turnover av Tiffany Brown.  Måste foula för att stoppa klockan. Timeout A3. Nio sekunder kvar. Beroe har boll.
Rysare: Brown stjäl bollen. Beroe foular Degeon. Två sekunder kvar. Timeout. Det är inte lagfoul. Men en chans till sista Umeå-skott.
Slutet: Bollen till Brown – som missar trepoängsförsök. Utan bild omöjligt att veta avstånd och läge på det spelet.
Slut: Beroe-Umeå 68-67.