Kings tredje mot BSKT

Tidig trettondagsaftonsmatch i ligan mellan Södertälje Kings-Umeå BSKT.

Matchen slut: Södertälje-Umeå 86-74 (28-17, 18-22, 16-18, 24-17)

En i många stycken jämn match där hemmalaget var aningen bättre. I skottprocent hade hemmalaget 48% (32 av 66) mot gästernas 39% (25 av 64).

På tre möten denna säsong har Södertälje därmed tre vinster mot Umeå, segermarginalen har varit elva poäng, tio poäng och tolv poäng.

– Det borde skilja mindre. Vi gör många bra saker och håller oss i majoriteten av våra spel till rätt saker, men mot så här bra motstånd finns det inte utrymme för slarv, säger coach Jesper Gustavsson.

Mer läsning: Umeås nya fall ”Svammel”

Bäste poängplockare i Kings Alexander Lindqvist med 28, bland annat tack vare 5 av 8 på treorna. Eric Adams 12 poäng + 16 returer.
Umeås främsta spelare denna dag Josh Greene och André Nilsson.

Umeås poäng: Josh Greene 16, DeAndre Mathieu 16, André Nilsson 15, Chris Singhateh 14, Alexandros Varytimiadis 7 och Daniel Eliasson 6.
Kings: Alexander Lindqvist  28, Auston Barnes 19, Martin Pahlmblad 14, Eric Adams 12, Eric Garcia 8, Valter Lindström 5.
Publik: 497.
Flest returer Umeå: Varytimiadis 10, Nilsson 9.

Umeås värsta konkurrent om sista slutspelsplatsen – Köping Stars vann i kväll.

Köping-Wetterbygden 100-71 (27-16, 17-18, 31-13, 25-24)
Köping: Aleksa Solevic 26, Desmond Hubert 18, James Kevin Demery 15, Niklas Larsson 14, Sean Smith 10, Magnus Axelsson 9, John Brändmark 4, Sebastian Lindkvist 4.
Wetterbygden: Eddie Alm 10, Kyle Christian Rowley 10, Jonathan Peleg 9, Joaquin Portagues 8, Jesper Wennerholm 7, Guim Exposito 7, Christopher Dunston 6, Mantas Griskénas 6, Albin Häll-Eriksson 3, Waly Niang 3, Jonatan Bohman 2.
Publik: 550.

Kings startfemma: Valter Lindström, Eric Adams, Martin Pahmlblad, Alexander Lindqvist och Auston Barnes.
BSKT startar med
Dre Mathieu, Josh Greene, Chris Singhateh, Alex Varytimiadis och André Nilsson. (Egal Saleman inte med).

Första quartern: 28-17
Jämnt i två minuter med 4-4. Efter fem minuter 13-9 för hemmalaget. En del grova offensiva missar på båda sidor. Försvaret desto bättre. Umeå hänger i tack vare tre treor (Mathieu, Greene och Daniel Eliasson som kommit in). Men efter 17-15 tar det stopp och Kings går upp till 24-15. Timeout Jesper Gustavsson med 59 sekunder kvar av första.

Andra quartern: 18-22
Albin Frank löser av Josh Greene. Umeå lär inte använda fler än sju spelare. Södertälje roterar på åtta man. Saknas denna dag: Adam Ramstedt och Toni Bizaca, men tillbaka är Eric Garcia och Eric Adams. Gästerna börjar bra i Q2 och vid 31-24 tar Kings timeout. Knappt sex minuter före halvtid har Kings 36-24. Umeås timeout. Lite senare har Varytiamidis tre foul så han får gå ut. Singhateh hinkar i en trea till 36-31. En trött Eliasson tar sin tredje foul – därmed måste Anton Leth kastas in drygt tre minuter före paus. Ny trea Singhateh ger 38-34. Nästa Umeå-trea av Greene och då är det 41-37. Han följer upp med två straffkast och har åtta poäng vid 43-39. Alex Lindqvist avslutar Q2 med en trea. Bra insats av Umeå i andra perioden.

Läget i paus: Södertälje-Umeå 46-39
Noterbart är att Mathieu tycks ha tagit åt sig av kritiken att han är för klåfingrig i sitt sätt att spela – nu i Täljehallen har varit försiktig och står på noll foul efter 20 minuter.
Mycket är jämnt – en skillnad är Kings har utnyttjat Umeås 8 turnovers till att göra 11 poäng. Hemmalaget har å sin sida bara kastat bort tre bollar och det har då bara gett Umeå 2 poäng.

Tredje quartern: 16-18
Tidigt är det 50-46 efter att Verytiamidis sträckt armarna mot skyn – då har han precis sänkt en trea – han första skott som går i denna dag (åttonde skottförsöket).
Fem minuter in i Q3. 52-49. Nilsson And One.
3:50 kvar av tredje. Läget 52-51. Timeout av Ludde Degernäs. Kings utnyttjar Auston Barnes som med sina 19:e poäng ger sitt lag ledningen med 57-51. Lite senare har Daniel Eliasson spelat färdigt – med fem foul.

Läget inför sista: Södertälje-Umeå 62-57
Umeå hänger bra med, inte så stora ryck för Kings bortsett från 11-2 i slutet av Q1.

Fjärde quartern: 24-17
Nilsson lägger i sina 15:e poäng och då är det 62-59. Lindqvist trea för Kings 65-59.
7 min kvar: 68-61. Lindqvist uppe på 21 poäng. När landslagsmannen sedan får stå omarkerad sänker en en trepoängare. SMACK. 71-63 och nödvändig timeout Umeå.
Nästa trea är Valter Lindströms. 74-63. Umeå missar sina anfall. Fem minuter kvar.
Sportsground-kommentatorn Jonte Karlsson utbrister  ”Varför skjuter inte Mathieu”.
Ett tröttnade BSKT får en jobbig sista period, hemmalaget utnyttjar effektivt lägen när deras större anfallare kan slå mindre försvarare. 80-66 med tre minuter kvar.

Matchen slut: Södertälje-Umeå 86-74