Umeå vann sista i gruppen

A3 Basket Umeå vann sin sista gruppmatch i EWBL. Det på bortaplan mot Young Angels Košice.
Slut: A3 Basket Umeå-Young Angels 74-65.
Trettondagens insats var på inget sätt vacker. Det var bra Umeå-spel i fem minuter. Sedan kom det mesta av sig och att hitta ON-knappen igen var inte lätt utan det blev mest kramp och kamp. Lite grand påminde det om förra helgen i svenska ligan – med lördagskross mot Alvik och sedan på söndagen mer av arbetsseger med tio poängs marginal mot Telge.
Nåväl på sista raden denna trettonhelg blev det en vinst. Umeås damer blir tvåa i grupp A i European Women´s Basketball League.

– Vi började bra men sedan kom Young Angels igång samtidigt som vi blev lite övermodiga. De har ett bra lag även om de är unga och när de jagade oss som storfavorit så kanske vi fick någon extra foul på oss och då tappade vi lite rytm. Men överlag när matchen var slut så är det bra känsla, vi har klarat av det här, säger coachen Janne Enjebo.

Mer läsning: Brno eller Luleå i kvartsfinalen

Nu återstår väntan på nästa helgs avslutande spel i grupp B där Luleå Basket håller hus. Därefter ska kvartsfinalparen i EWBL utkristalliseras.

Som det ser ut så avgörs det i Luleå där svenska mästarlaget har hemmaplan och möter tjeckiska Brno i den match som med stor sannolikhet avgör kampen om andraplatsen i grupp B.  Därmed är det givna tipset att Luleå vinner hemma och då ställs Umeå mot Brno i sin kvartsfinal.

Kvartsfinalerna (bäst sammanlagt i två möten)  ska spelas i början av februari. Umeå som grupptvåa får börja borta och har sedan fördel av hemmaplan i returmatchen. I schemaplaneringen spelar A3 Basket avgörande kvartsfinalen i Umeå Energi Arena söndag den 10 februari.

Fakta EWBL grupp A
A3 Basket Umeå-Young Angels 74-65 (22-12, 14-22, 22-18, 16-13).
Umeås poäng: Tiffany Brown 17, Ama Degbeon 14, Abigail Asoro 13, Hollie Mershon 10, Isabelle Edholm 9, Nina Dedic 6, Alyssa Lawrence 3, Sandra Hansson 2.

x x x x x

Vanliga startfemman för A3: Tiffany Brown, Hollie Mershon, Abigail Asoro, Alyssa Lawrence och Ama Degbeon.

Första quartern: Umeå-Young Angels 22-12
Bra start för Umeå med tvåa av Asoro och trea av Mershon. Nästa trea är Browns och betyder 8-3. Asoro tvåa och ett straffkast Degbeon till 11-3. Umeå rör bollen i bra tempo och hemmalaget har inledningsvis svårt att hänga med. 17-5 för gästerna då fem minuter är spelat.
In i spel för Umeå Nina Dedic, Sandra Hansson och Issa Edholm. In i en sekvens med nära tre minuter utan någon poäng alls. Umeå åker på lagfoul vilket ger Young Angels straffar. Brown skjuter en tvåa. I slutet en bra attack av Issa Edholm. Jättebra första fem minuter av Umeå med 17-5. Klart sämre följande fem minuter med 5-7.

Andra quartern: 14-22
Young Angels ställer upp zon och det första som händer är att Mershon drar i ett trepoängsskott. Så den zonen blir inte långlivad. Men Umeås spel är sedan inget vidare koncentrerat. 25-12 förvandlas till 25-16 och coach Enjebo gillar inte vad han ser. Timeout tre minuter in i andra. Young Angels krigar på bra. Mitt i Q2 lägger Mershon i layup till 28-17. Missar och turnovers – kort senare ny timeout av Janne Enjebo. Ledningen krymper till 28-22. Brown skjuter en tvåa – men sedan går Umeås försvar bort sig rejält. 30-24. och 30-26. Rätt risig insats i denna period. Redan nio A3-turnovers. Trea för Young Angels till 32-29. och ny trea så är det kvitterat 32-32. Från strafflinjen 32-24. Degbeon får i en tvåa till 34-34. På första halvans sista skott blir Hansson fri och kan lägga i 36-34.

Läget i halvtid: Umeå-Young Angels 36-34.
Ett stort minus för Umeå är att Alyssa Lawrence snabbt drog på sig fyra fouls (på åtta minuter). Tiffany Brown har tre foul.
Efter fem starka minuter så såg det ut som att Umeå trodde allt var klart och lade ner verksamheten. Oj, laget har mycket att snacka om i pausen.

Tredje quartern: 22-18.
Startfemman inne. Umeå spelar lite bättre försvar och gör 4-0 i öppningen. Snabb slovakisk timeout vid 40-34. Då har det gått 2:35 av Q3. det blir sedan fler turnovers och 40-37. Lawrence har ingen toppdag på jobbet, gör sin första poäng i matchen då hon träffar ett av två straffkast. 43-37 i det läget. Ser ut att bli rätt många foul på gästerna, 17 foul på Umeå mitt i tredje. Brown har plockat upp sin fjärde. Det är inte alls mycket folk i hallen, men hemmafansen hörs. Ställningen 43-41 sex minuter in i tredje. In med Edholm, Hansson och Dedic. Domarna tar en hel del även på Young Angels så även Umeå får skjuta straffar. Tredje perioden ser ut att bli jämn. 51-48 efter trea av Young Angels.
Ama Degbeon gör ett bra jobb och fixar 58-50. Men det blir inget avgörande ryck.
Läget inför sista: Umeå-Young Angels 58-52

Fjärde quartern: 16-13.
Brown gör första tvåan, frispelar sedan Degbeon – som lyckas missa ensam med korgen. I försvar har vi en A3-zon. Nästa hårresande miss är när Dedic serverar bollen till motspelare under egen korg. Då blir det 60-54. Vi ser högt och lågt – bland det bättre snabbt uppspel där Edholm lägger i 64-54.
Timeout Young Angels. Tid kvar av matchen är 6:31.
Sedan missar Umeå tre raka anfall. det här kan bli en rysare. Vid 64-57 kliver Brown fram med layup + bonuskast. Det klassiska trepoängsspelet ger 67-57 med fem minuter kvar. Vi ser Asoro missa ensam med korgen. Slarviga pass vid uppspel.
3 min kvar: Umeå leder med 69-59.
2 min kvar: 71-61. Slovakiska laget ser lite trött ut.
1 min kvar: 71-65. Mer Umeå-slarv. Men det blir  73-65. och 74-65.
Slut: A3 Basket Umeå-Young Angels 74-65