En kross och en vinst med besvär

I Basketligan dam var både Umeå och Luleå i spel denna söndag. Umeå hemma mot Visby och Luleå borta mot Mark.

Regerande mästarlaget Luleå vann sin match med en kross: 90-34.
Utmanaren Umeå hade besvär mot Visby, men vann i alla fall med 83-70. A3 spelade basket i den första perioden, resten var inte lika kul att se.
På läkarplats i Umeå denna söndag fanns Alvik Basket – som stannat kvar i stan för lite teambuilding.

– Inledningen av matchen var riktigt bra, sedan försvann det energi, men vi är glada över att kunna vinna även en dag då laget inte är på topp, säger A3-coachen Janne Enjebo.

Mer läsning: Poängräkning i norrlagens kamp

Enjebo får även ge svar på ett par av Bloggens funderingar kring matchningen av laget mot Visby:
1) Ivezic från start, var det bara för att väcka Lawrence?
– Det var både och, dels ville jag inte att Jelena som är ny skulle känna att hon hade ansvar för lagets lördagsinsats då hon bara fick 12 minuter, dels måste Alyssa studsa tillbaka och inte ta den enkla vägen, och det tycker jag hon svarade på genom att attackera korgen mera.
2) Många byten ganska tidigt, störde inte det rytmen?
– Det är alltid en chansning att byta runt, men exempelvis så tror vi på en ung spelare som Moa Dellbro och hon behöver också få komma in i riktiga matcher som fortfarande lever. Jag försöker använda fingertoppskänsla, sedan blir det i bland fel.

Umeås främsta i matchen var Alyssa Lawrence 19 poäng + 6 returer. Träff på 6 av 9 skott och 7 av 7 från strafflinjen. Tiffany Brown kompletterade 14 poäng med 10 assists.

Matchfakta:
A3 Basket Umeå-Visby Ladies 83-70 (29-11, 11-15, 22-17, 21-27).
Umeå: Alyssa Lawrence 19, Ama Degbeon 16, Tiffany Brown 14, Hollie Mershon 10, Abigail Asoro 8, Jelena Ivezic 6, Isabelle Edholm 4, Sandra Hansson 4, Nina Dedic 2.
Visby: Branndais Agee 31, Zakiya Saunders 13, Veronika Mirkovic 10, Anna Kelly 8, Jasmine Weatherspoon 4, Johanna Persson 2, Dominique Allen 2.
Publik: 219.

Mark Basket Luleå Basket 34–90 (10–20, 12–20, 5–30, 7–20).
Mark: Paloma Anderson 14, Chase Coley 10, Anna Golob 4, Amanda Odqvist 3, Anna Ekerstedt 3.
Luleå: Antonija Sandric 17, Chastity Reed 15, Anna Barthold 12, Chioma Nnamaka 12, Michaela Houser 9, Felicia Camara-Ponturo 6, Precious Hall 6, Elin Lomgren 5, Maria Felixova 4.

Bloggens rapportering:

A3 Basket ska försöka studsa tillbaka efter lördagens förlust mot Alvik. Laguppställningen är densamma. Intressant blir att se inställningen till denna uppgift mot ett Visby som jagar en slutspelsplats.

Umeå gör i alla fall en ändring i startfemman där Jelena Ivezic får chansen i stället för Alyssa Lawrence. Övriga starters Tiffany Brown, Hollie Mershon, Abigail Asoro och Ama Degbeon.
Visbys börjar med: Anna Kelly, Zakiya Saunders, Veronika Mirkovic, Branndais Agee, och Dominique Allen.

Första quartern: 29-11
Ivezic får spela pointguard. Visby börjar med zon som Ivezic penetrerar och gör tidigt sina fyra första poäng i Umeå-tröjan.  Holie Mershon sänker matchen första trea och gästerna växlar till man-man. Ställningen 15-6 efter fem minuter.  Umeå har bra intensitet i försvar. Hemmalagets första byte blir Lawrence in för Degbeon. Efter sex minuter går Ivezic ut och Degbeon tillbaka. Umeå attackerar rejält mot korgen och får på det med sig en del straffkast. Sandra Hansson avlöser Asoro. Umeå springer golvet och ökar på. Issa Edholm byter av Mershon. Vid 27-11 har Agee gjort nio av gästernas poäng. Även Moa Dellbro in för Umeå när Brown ska få en pust.
I Kinnahallen efter en period Mark-Luleå 10-20.

Andra quartern: 11-15
Alyssa Lawrence plockar direkt upp sin tredje foul. Så därmed byts hon ut mot Nina Dedic. Första tre minuterna i andra ger bara 2-2 i poäng. Ganska rörigt spel från båda sidor. Domarna kanske rycks med när kvaliteten sjönk, det tas ett par intressanta domslut. Men sämst är Umeås spel i andra perioden, inhopparna spelar utan koll eller gnista. 2-7 på nära fem minuter… ställning 31-19. Coach Enjebo växlar tillbaka till en startuppställning. Frågan är då om det ska bli en uppryckning ur det sega tempot. verkar inte så. Det enda som händer är att Visby får skjuta massor av straffkast.
Är det alla byten i kombination med stor ledning som får hemmalaget att tro att matchen var över efter 10 minuter? Ledningen nere vid 35-24.
Ändå har Umeå egentligen bara en spelare att försöka hålla reda på. Agee har gjort 17 av Visbys poäng. Duktigt svag A3-period.
I Kinnahallen vinner Luleå även andra, i siffror 12-20.

Läget i halvtid: Umeå-Visby 40-26, Mark-Luleå 22-40.

Tredje quartern: 22-17
Matchen nere i Kinnahallen ligger före, i tredje är det kross av Luleå som via 19-2 på fem min. gått undan till 24-59. Oj, oj, 5-30 i tredje och ställningen 27-70.
I hallen i Umeå börjar Tiffany Brown tredje med att skjuta en airball. Hon börjar andra halvlek på plan tillsammans med Mershon, Asoro, Lawrence och Degbeon. Spelet bedrivs utan särskilt mycket rörelse utan boll och Visby med zonförsvar har inga problem att hänga med. 48-36 mitt i tredje. En sak som dock kan bli problem för Visby är att Agee plockar upp sin fjärde foul. Ändå ett litet ryck av A3 till 54-36 när Visby missar sina anfall. Edholm och Hansson kommer in. Agee skjuter en trea för sina 24:e poäng. Svag returtagning av A3 ger gästerna gratispoäng till 54-41. Visby leder klart i returtagnings-statsen.
En sak man kan undra över är matchningen av nykomlingen Ivezic. Hon fick starta och spela de första sex minuterna, sedan mest suttit på bänken. Ett syfte kan förstås ha varit att väcka upp Alyssa Lawrence – som var så svag på lördagen.

Läget inför sista: Umeå-Visby 62-43.
I Kinnahallen slut: Mark-Luleå 34-90.

Fjärde quartern: 21-27
Umeå tar in kroatiska duon Ivezic och Dedic. Men i inledningen av fjärde så gör Visby fler poäng (7-10). 69-53 då.
Huvva, det är ingen vacker basket som presteras. den fåtaliga publiken suckar och stönar över Umeås grova missar. Hansson är helt ensam i snabbt uppspel och lyckades inte lägga bollen i korgen. bara ett exempel. Ingen spelar försvar på Agee som totalt når 31 poäng. Avståndet krymper till 75-61 och timeout av en bekymrad hemmacoach. Umeå släpper in 27 poäng i sista.

Matchen slut: Umeå-Visby 83-70