Umeå BSKT utslaget

Säsongen är över för Umeå BSKT.  Laget var tvunget att vinna borta i Täljehallen vinna för att hålla liv i kvartsfinalserien. Det såg ännu bra ut när Umeå ledde med 55-52 djupt in i tredje perioden – men Södertälje Kings modell 2018/2019 är numret större och tog i slutet ännu en gång grepp om Umeå.

– Umeå är ett bra lag, vi har lyckats få stopp på deras nyckelspelare och vi är nöjda med tre raka matcher, säger Södertäljes Martin Pahlmblad till Sportsground.

– Åka ut är tungt, säsongen är slut. Men när man tittar tillbaka är det bara att konstatera att ett bra lag, som Södertälje är, helt enkelt slog oss, bara att lyfta på hatten, säger Umeås Daniel Eliasson.

– Sista matchen blev rejält tuff, men med ärliga tag. Domarna höll det på en bra nivå. Allt var tajt fram till slutet då vi förlorade på våra missade skott och på deras offensiva returtagning, summerar Umeå-coachen Jesper Gustavsson för Bloggen.

Mer läsning: Strulig säsong över.Umeå-coachen: ”Är stolt”

Umeås center André Nilsson kom igen bra i denna tredje kvartsfinal, klockade in på 17 poäng + 8 returer. Tyvärr åkte han på fem foul. Eric Gilchrese 14 poäng, 7 returer och 4 assists. Egal Saleman godkänd, lite trist att han efter sin skada inte han komma upp i full form till slutspelet. DeAndre Mathieu hade det ännu en gång jobbigt mot Södertälje. Umeå behöver bättre än 3 av 10 från golvet av Mathieu.

SM-kvartsfinal 3:5
Södertälje Kings-Umeå BSKT  85-70
(19-13, 24-23, 21-22, 21-12).
Södertälje: Auston Barnes 22, Eric Garcia 20, Eric Adams 12, Toni Bizaca 12, Alexander Lindqvist 7, Martin Pahlmblad 5, Adam Ramstedt 4, Jonathan Person 3.
Umeå: André Nilsson 17, Eric Gilchrese 14, DeAndre Mathieu 9, Egal Saleman 8, Josh Greene 8, Daniel Eliasson 7, Alexandros Varytimiadis 5, Chris Singhateh 2.
Publik: 831.
Södertälje vidare med 3-0 i matcher.
Möter i SM-semifinal vinnaren mellan BC Luleå/Jämtland Basket.

Norrköping-Nässjö 91-85 (25-19, 21-21, 24-18, 21-27)
Norrköping: Anes Zekovic 18, Mikael Lindquist 18, Andreas Person 12, Shakir Smith 11, Joakim Kjellbom 10, Jonathan Dubas 10, Anton Saks 7, Mike McDevitt 5.
Nässjö: Marquis Jackson 19, Tomas Fernandez 15, Felix Terins 14, Abdou Medjedoub 13, Dartaye Ruffin 9, Franklin Williams 7, Robin Alm 3, Kofi Josephs 2, Lukas Bergäng 2, Facundo Zarzate.
Publik: 1 011.
Norrköping vidare med 3-0 i matcher.
Möter i SM-semifinal vinnaren mellan Borås Basket/Wetterbygden Stars

Bloggens matchrapport Södertälje-Umeå:

Huvuddomare som senast: Appe Kalpakas.

Båda lagen startar precis som senast.
Södertälje: Jonathan Person, Martin Pahlmblad, Alexander Lindqvist,  Auston Barnes och Eric Adams.
Umeå: DeAndre Mathieu, Eric Gilchrese, Daniel Eliasson, Alexandros Varytimiadis och André Nilsson.

Första quartern: 19-13
Matchens första poäng av Nilsson. Barnes kvitterar. Barnes sätter en straff. Nilsson en ny tvåa. Efter tre minuter 3-4 på tavlan. Men sedan tar hemmalaget över och går till 10-4. Timeout Umeås Jesper Gustavsson, då är fyra och en halv minut spelat. Egal Saleman löser av Varytimiadis och Josh Greene ersätter Gilchrese. Kings tar in Adam Ramstedt och Eric Garcia. Nilsson jobbar kopiöst i den fysiska matchen nära korgarna. Kings kastar in ännu en grym kille från bänken – Toni Bizaca. Umeå har då inhopparen Chris Singhateh. Spelet ser väldigt lika ut med tidigare möten, Umeå har svårt att göra poäng mot Södertäljes tuffa försvar. 15-8 efter åtta minuter. Då sänker Gilchrese en absolut nödvändig trea. Gilchrese fixar även 15-13 på layup. Bra där när Kings kastar bort bollen i omgångar. I slutet av första luftas även Alexander Holmström Forster. Auston Barnes är mannen som ser till att Kings hinner gå till 19-13. Barnes har 10 poäng i Q1.
Umeå har bara gjort tio spelpoäng, fem av Gilchrese, fyra av Nilsson. Övrigt ströpoäng på straffkast.

Andra quartern: 24-23
Inleds med att Pahlmblad åker på en osportslig foul, Mathieu sänker två straffkast. 19-15. Nästa gång foular Kings mot Nilsson – som dock missar båda kasten. BSKT kämpar och kämpar för att gummibandet inte ska spricka – men tydligt är att Kings straffar varje misstag. 26-19 tre minuter in i andra. Nilsson dunkar då in 26-21. Pahlmblad åker på sin tredje foul när han är ojuste mot Nilsson. Den gången träffar Nilsson en av två straffar. Domarna tar överlag ganska många foul åt båda håll. Tanken är säkert att stämma i bäcken.
Gilchrese sliter till sig en trepoängare 29-25, men kvickt svar  med enkel tvåa av Lindqvist. Gilchrese ordnar 31-27 efter att Gilchrese besökt strafflinjen. Sedan ska Gilchrese vila. Tar bara fem sekunder så sänker Kings Garcia en trepoängare. Samme man följer upp med en tvåa.  36-28 och en andra timeout för Umeå. Tid kvar till paus 3:48. Tresekundersregeln används denna match och Umeås grek åker på det två gånger. Turnover och nya Södertälje-poäng. 40-30. Då skickar Saleman i en trea. 40-33. Timeout Ludde Degernäs i slutet av Q2. Sista som händer före paus är en ny hård foul  (Adams tredje) mot Nilsson. Han får i ett av två kast.

Läget i halvtid 43-36
Umeå har låga turnovers och bra returtagning. Men som i tidigare matcher har Södertälje klart bättre skottprocent än Umeå. Denna första halvlek 60% – 39%. Kings har blykoll på DeAndre Mathieu som står på två poäng (från strafflinjen).
– Vi följer vår gameplan bättre än tidigare matcher, Södertälje har satt några tuffa skott och därför håller de ledningen. Sju poäng är ingenting i basket, det kan gå på en minut, säger André Nilsson till Sportsground.

I kvällens andra match leder Norrköping med 46-40 mot Nässjö.

Tredje quartern: 21-22
Umeå närmar sig, 46-44 efter tre minuter av tredje. Bara två poäng ifrån just då. Kort därefter åker Nilsson på sin tredje foul och behöver gå till bänken. Barnes har en trea, Pahlmblad har en trea. 52-46. Mitt i perioden 52-50, Mathieu börjar få lite utdelning. Umeå har boll och kan ta ledningen – men det blir en airball av Greene. Men nästa anfall – då drar Saleman i en jättelång trepoängare. 52-53 och direkt timeout av Södertälje. Umeå har gjort 17-9 på sex minuter av tredje. Saleman igen, nu en tvåa och 52-55. Barnes gör det mesta för hemmalaget, 54-55 innebär hans 20:e poäng. Bizaca skjuter trea över Singhateh 57-55. Garcia skjuter lång trea 60-55. Greene svarar med trea 60-58. Aj då, Nilsson åker på sin fjärde foul. Inte vad Umeå behövde.

Läget inför sista: Södertälje-Umeå 64-58.
Umeå gör en bra match. Södertälje aningen bättre.

Fjärde quartern:
Umeå har alla chanser, Varytimiadis tar sig för huvudet när han missar närskott. Mathieu sänker en trea. 64-61. Som ofta tidigare gör Kings snabbt poäng i andra änden. 66-61. Nilsson in igen. Södertälje får denna kväll ut mycket av Eric Garcia, hans tredje trea på fem försök ger 69-61, given timeout Umeå. Efter läget med ledning tre poäng upp för Umeå har Kings skottat in en ”run” på 17-6 Tid kvar: Åtta minuter tio sekunder. Adams trycker i en tvåa och får med sig avblåsning till bonuskast och vi har 72-61. Nilsson 72-63. Bizaca hamnar mot Greene – det är två poäng. 74-63. Kings missar flera skott – men tar också flera offensiva returer. Umeå har svårt att få grepp och tvingas foula. Fem minuter kvar så står gästerna på lagfoul.
5 min kvar: 76-63
Nästa foul är helt onödig av Greene. Gratiskast Kings. Hemmalaget har nött ned Umeå och det verkar dra iväg här i slutet. Nu gäller det att be om mirakel. Södertäljes coach Ludde Degernäs känner sig inte alls trygg, fyra Umeå-poäng ger omedelbar timeout.
4 min kvar: 76-67
Långt anfall för Kings. Snabbt av Umeå – Greene sänker trea. 76-70! Men då kliver Garcia fram igen – oj vilken tung trea. 79-70. Nästa sekvens blir offensiv foul på Nilsson – så han är ute med femte foulen. Två straffpoäng Kings 81-70. Airball Greeene. Bara drygt två minuter kvar. Adams lägger i 83-70. Umeå tappar bollen, nu är det över. Barnes skjuter 85-70.
Timeout Umeå. Tid kvar 1:28. En chans att byta in Anton Leht.
Slut: Södertälje Kings-Umeå BSKT  85-70