Umeå föll mot Jämtland

Måndagsmatch och derbydags. Umeå BSKT-Jämtland Basket.

Det blev ett spännande derby. Umeå förlorade på fyra saker:
1) Smällen mot Milligan som satte honom ur spel för halva matchen.
2) Uselt straffkastskytte (13 av 24 = 54%)
3) Sedvanligt svag senare del på matchen.
4) Gästande Jämtlands styrka.

Slut: Umeå-Jämtland 86-92 (25–15, 24–27, 17–22, 20–28)
Umeå:
Evaldas Zabas 19, Nathan Dawit 18, Rodney Williams 17, Alexandros Varytimiadis 10, Georgio Milligan 10, Cole Welle 7, Egal Saleman 5.
Jämtland:
Wayne Martin 17, Justin Gordon 15, Jaan Puidet 12, Jordan Semple 12, RT. Guinn 10, Steven Haney 9, Thomas Massamba 7, Marshall Nelson 6, Olle Stümer 4.
Publik:
428.

Umeås Jesper Gustavsson:
– Visst missar vi straffkast och tappar Milligan i en redan kort rotation bland guarderna. Men det är också så att vi måste göra ett bättre jobb defensivt, vi släpper in för mycket poäng, 28 poäng i sista perioden är bara för mycket. Jämtland visade rutin och mer självförtroende i slutet.

– Vi testade att spela kortet med den svenska ligan som sett bra ut på träningarna men de fick nu inte i sina bollar och det blev tyvärr en Jämtlands-run 0-9. Synd, jag hade gärna haft dem inne mer minuter, men vi får träna mer.

Mer läsning: Ny tuff smäll för Umeå. Coachen själv i träning

Jämtlands Torbjörn Gehrke:
– Vi kom ut platt i första halvan och var steget efter mot ett inspirerat Umeå. Det är inte lätt att vända när man kommit in snett, men vi klarade det genom mer fysiskt spel så vi vann returerna stort i andra halvan.

– Säg att vi ligger någonstans 10-15 procent under max och det gör att vi hamnar i tveksamheter. Vi har vunnit matcher på slutet, men har fortfarande problematik då vi helst vill spelare snabbare – men inte har hittat det rätta flödet och tempot.

x x x x x

Bloggens matchrapportering:

Sjukdoms- och skadedrabbade Umeå har fått fått ihop tio namn i laguppställningen. Borta är Rashard Odomes, Adam Presutti, plus det yngre gardet med bland andra Nils Botold.  Tillbaka är i alla fall Albin Frank. Nye pointguarden Evaldas Zabas ska göra hemmadebut för Umeå.

Gästerna har tillbaka Thomas Massamba och Jordan Semple efter avstängning.

Umeås startfemma: Evaldas Zabas, Georgio Milligan, Nathan Dawit, Alexandros Varytimiadis och Rodney Williams.
Jämtlands starters: Thomas Massamba, Jaan Puidet, Justin Gordon, R.T. Guinn och Wayne Martin.

Första perioden: 25-15.
Matchen inleds med en fri layup åt varje håll. Milligan för Umeå. Gordon för Jämtland. Mlligan igen och en trea av Williams ger Umeå 7-2.  Umeås första byte är Saleman in för greken. Det bjuds bland annat på en fin block av Gordon mot Zabas. I anfallet efter fintar Zabas bort inhopparen Jordan Semple så det blir foul och två kast. Umeås nyförvärv får i en straff och har då gjort sin första hemmapoäng. Vid 8-6 har Gordon samtliga sex poäng för Jämtland. Tidiga inhopp av Steven Haney och Marshall Nelson. Gästerna missar häpnadsväckande nära korgen i inledningen. Umeå går till 13-6. Zabas stjäl bollen och frispelar Dawit. 15-6 mitt i första och det är given timeout av Jämtlands coach Torbjörn Gehrke. Ute på plan ökas det på med rejäl intensitet på båda sidor. Umeå släpper in André Nilsson och Cole Welle. Saleman har gjort ett jättebra inhopp, får vila så Varytimiadis kommer in igen. För gästerna ser vi Olle Stümer. Hemmalaget har 21-10 efter åtta minuter. Jämtlands försvar har rätt dålig koll. I slutet av Q1 sänker Haney en trea från hörnet. Jämtlands första trepoängare. Men Milligan får sista ordet med en layup.
Mycket bra första period av Umeå.

Andra perioden: 24-27.
Inleds med planka i av Dawit. 27-15 då. Vidare till 31-17 efter enkla Rodney Williams-mål. Gordon drar i en trea. Zabas svarar med trea. Martin musklar in två poäng för 34-22. Efter det plockar Jordan Semple upp sin tredje foul. hela övriga Jämtland har bara två foul tillsammans. Ett kort ögonblick har Umeå 15 poängs ledning efter en trea av Welle (vid 39-24) men det tar bara ett par sekunder till en tvåa för gästerna. Även vid 41-26 mitt i Q2  kommer gästerna snabbt igen – till 41-30 och eget nytt anfall. R.T.Guinn lägger i poäng på offensiv retur 41-32. Då är det dags för timeout av Jesper Gustavsson.
En notering är att Jämtland får klart enklare att göra mål när Rodney Williams gått till bänken för lite vila. Milligan missar två straffkast. Umeå är 5 av 9 från linjen, bara 55 procent. Läget 46-36 två minuter före paus. Rodney Williams tillbaka in. Efter att Jämtland två anfall i rad fått in layup förbi André Nilsson kallar Umeå-coachen ny timeout. Då är det 46-38. Vi har en tendens att Gehrkes gäng kommit igång. Avståndet krymper. Ett par sekunder före vilan tar Gehrke timeout. Vill rita upp ett inkast från egen baslinjen för långt trepoängsförsök. Det slutar tyvärr för Umeås del att Massamba driver bollen i full fart och springer in i Milligan som får en rejäl smäll. Lite svårt att se om det tog på låret eller knät. Han haltar av till omklädningsrummet. Strax innan det fick Dawit en smäll mot huvudet och då såg det ut som det ringde klockor i öronen efter det.

Läget i halvtid: Umeå-Jämtland 49-42.
Helt oviss affär detta.

Tredje perioden: 17-25.
Då ska vi se, Anton Leth startar andra halvlek för Umeå. Återstår att se hur det är med Milligan. Han sitter längst ut på bänken.
Aj, aj, Zabas missar två straffkast. Då är hemmalaget 8 av 15 från välgörenhetslinjen (53%). Dyrbart sånt.
Fast break och Umeå når 54-43. Bokförda för tre foul är Umeås Varytimiadis och Jämtlands Martin.
En notering i kanten är att Massamba har det svårt, verkar inte i form. 0 poäng, 3 turnovers.
Vid 57-47 mera byten, bland annat gör Albin Frank entré. Då har Umeå fyra killar från bänken inne. Jämtland sätter hård press på bollförare och vinner boll. Puidet sänker en trea. 57-53. Umeå missar skott Saleman, Dawit och Dawit igen. Det blir 57-55 sju minuter in i Q3 och då måste Jesper Gustavsson ta timeout.  Georgio Milligan sitter med handduk över sig, ser inte alls ut att vara aktuell för spel. Inte vad Umeå behövde.
Ny Umeå-miss, nu Zabas. Vid nästa försäk för Zabas i en trea. 60-55. Direkt följt av straffkast Jämtland. Två poäng.  Sedan Zabas och Welle upp till 64-57. Gästerna attackera korgen får med sig nya straffkast. Det krymper snabbt igen, 64-61. Greken 66-61. den som avslutar tredje är Nelson med en trea.

Läget inför sista: Umeå-Jämtland 66-64.
Med Milligan satt ur spel och med tanke på tidigare matchers utveckllng där Umeå haft det jobbigt i slutet – så är det knepigt läge för hemmalaget. Spännande sista 10 att vänta.

Fjärde perioden: 20-28.
Omedelbums foul och straffar Jämtland. Semple då är det 66 lika. Williams då på tre foul. När Umeå får straffkast – två nya missar, nu Welle. Massamba blixtrar till och skjuter en trea. 66-69. Frank försöker – men missar från distans. Zabas träffar rätt.
8 min kvar: 69-69.
7 min kvar: 69-73. Gästerna gör insidepoäng. Umeå missar. Gästerna är bättre på att skjuta straffkast. Så är det.
Turnover – gratispoäng Jämtland. 69-76. Timeout Umeå.
6 min kvar: 69-76.
5 min kvar: 73-78.
Klart enklare poäng för Jämtland. Umeå missar en del skott rätt grovt. Puidet sänker trea.
4 min kvar: 73-83.
Timeout Umeå med 3:35 kvar. Det är så gott som spel mot ett mål nu. Umeå med flera bänkspelare är inte bra nog att matcha Jämtlands tuffa importer.
3 min kvar: 78-83. 25 sekunder då gästerna slappnar av i försvar. Williams tvåa och Dawit trea – Gehrke tar såklart en snabb timeout för att berätta att matchen inte är slut. Umeå vinner boll – Welle missar trea.
Publiken är engagerad. Kvällens jubel då Williams dunkar.
2 min kvar: 80-83.
Rodney Williams åker på sin femte foul. Det var nog spiken i. En poäng på två kast Jämtland.
Massamba spelar tufft mot Zabas. Två kast. Två poäng. 82-84. Zabas stjäl boll. Gör poäng.
1 min kvar: 84-84.
Sista minuten. Vi ser tvåa av  Martin Jämtland plus kast Massamba. 84-88. Greken hinner med en tvåa. Umeå måste foula, men det tar lång tid. Haney får straffarna. 86-90. Miss Umeå, då är det definitivt över. Jämtland får mera kast.

Slut: Umeå-Jämtland 86-92

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.