Beslut: Säsongen över – guldlag klara

Svenska Basketbollförbundet  har i samråd med ligaföreningarna SBL herr och SBL dam beslutat om att det inte ska spelas någon mer basket den här säsongen.

Säsongen är över. Grundserien ska inte färdigspelas. Det blir inget SM-slutspel.

Besked: Serieledarna i grundserien, alltså Luleå Basket dam och Borås Basket herr tilldelas SM-guld.

”Jag vet inte vad jag känner. Det är tråkigt och det är slutspelet med fulla läktare som jag såg fram emot. Att bli kallad mästare är bara lite konstigt och inte mycket att glädjas åt”, säger Luleå Baskets coach Robin Sandberg till NSD.

”Det är väldigt tomt just nu. Jag försöker landa i alla sorts känslor. De två känslorna jag kommer hitta närmsta är tomhet och besvikelse”, säger Borås lagkapten Fredrik Andersson till Sportbladet om klubbens första SM-guld.

x x x x x

Umeå BSKT började redan under torsdagen att avveckla sin ligatrupp.

– Beslutet att avsluta säsongen nu var självklart. Vi har redan börja skicka hem spelare, vi hade ett lagmöte redan morse och för allas bästa ska hälsan sättas först. Spelarna vill hem till familjer och sina nära och kära, och vi hjälper dem på alla sätt. En av spelarna har redan åkt hem, säger Umeå BSKT:s sportchef Luca Romano.

Bilden: Tack och hej för den här säsongen. Evaldas Zabas och de andra i Umeå BSKT har spelat färdigt. Foto: Per Landfors/VK.

x x x x x

En intressant detalj: Det är ännu oklart hur det blir med kvalspel. I och med att serierna inte har spelats färdigt är det inte klart med upp- och nedflyttning till kommande säsong.

– Det kommer vi att behöva sätta oss ner nu och reda ut. Vi känner att det här varit ett beslut vi måste fatta snabbt. Alla konsekvenser vad gäller lägre serie är vi inte klara med, säger förbundsordförande Mats Carlson till TT.

Umeå BSKT är på kvalplats i herrligan … men har inte kvar något lag… så enligt Bloggen är det förstås självklart att det inte kommer att bli något kval.

x x x x x

SBL Dam

– Vi har också börjat boka hemresor för spelare, säger A3 Basket Umeås coach Janne Enjebo.

Coachen för det regerande mästarlaget på damsidan säger så här om den nya situationen:

– Jag hade sett fram mot ett SM-slutspel med det lag vi nu har som var på väg att peaka rakt uppåt, så på så sätt är jag besviken och lite ledsen. Men jag står helt bakom beslutet att ställa in säsongen, det är bara att lita på expertisen och beslutet är självklart helt rätt.

– Det vi håller på med är bara en lek och ett spel. Hälsan är det viktiga. Nu är det bara att gilla läget och börja planera för nästa säsong, säger Janne Enjebo.

x x x x x

A3 Basket Umeås klubbdirektör Lotta Enjebo:

– Alla klubbar var eniga med förbundet om att avsluta säsongen nu. Ett viktigt och rätt beslut. Allt annat än att försöka begränsa spridningen av coronaviruset är sekundärt i det här läget.

Hur slår det mot er klubb ekonomiskt?
– Vi har följt vår plan och bland annat nyligen gjort en stor inbetalning till Skatteverket samt gjort oss skuldfria hos Umeå Kommun, med det här nya läget kommer vi så klart att påverkas och det blir en stentuff period.

– En normal säsong ger SM-slutspelet helt annat intresse än grundserien, men nu blev det ett läge där vi direkt ska betala spelares hemresor och sedan fortsätta betala hyror för lägenheter med mera utan att ha några intäkter alls. Så det påverkar oss både kortsiktigt och långsiktigt, men det finns inget annat än att bita ihop, säger Lotta Enjebo.

x x x x x

– Vid svåra beslut måste man gå tillbaka till sina värderingar. Vi har gemensamt i Svensk Basket beslutat att en av våra grundvärderingar är att vi är mer än basketspelare, vi är samhällsmedborgare och medmänniskor. Det gjorde detta beslut lättare att ta. Vi förstår att detta påverkar individer och föreningar men i detta läge måste laget Sverige komma först, säger Mats Carlson, ordförande SBBF.

SBBF riktar även en stark rekommendation till alla basketdistriktsförbund samt föreningar som arrangerar matcher och cuper att följa detta beslut med omedelbar verkan.

x x x x x

Lokal uppdatering: Norrbottens Basketdistriktsförbund (som administrerar alla distriktsserier där även lag från Västerbotten deltar) meddelar via Facebook att SBBF:s linje ska följas.
Ingen serieverksamhet från den 13 mars. ”Gå ut med information till era lag omgående”.

Alla domare i Västerbotten har också fått information om att samtliga matcher är inställda.

Föreningen KFUM Umeå informerar nu i kväll:
”Vi följer givetvis SBBFs rekommendation och beslutet från föreningens sida är att inga fler matcher spelas på någon nivå resten av denna säsong för våra lag.
Däremot ser vi inget hinder i att ni tills vidare fortsätter med era vanliga träningar. Om Folkhälsomyndigheten eller regeringen kommer med andra rekommendationer ska vi givetvis följa dem. Viktigt att betona är såklart att ingen (varken ledare, spelare eller anhörig) skall komma till idrottshallen om man har förkylningssympton”.

Uppdatering:

Västerbottens BDF avslutar tävlingsverksamheten säsongen 2019-2020. Det betyder att alla seriematcher i Västerbotten, alla Easy Basket-sammandrag och DM ställs in

 

 

3 kommentarer

  • Peter Hegethorn (inläggsförfattare)

   Svar: Att säsongen är över gäller både damer och herrar. Besked om mästare utses ska förbundet ge besked om.

   • Peter Hegethorn (inläggsförfattare)

    Nu besked: Serieledarna, alltså Luleå Basket dam och Borås Basket herr tilldelas SM-guld

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.