Corona-besked: NBA, FIBA, EuroLeague, mm

Corona-beskeden haglar. NBA ställer in alla matcher tills vidare.

En spelare i Utah Jazz har testat positivt för covid-19 och efter det beskedet utlöstes en rad åtgärder, som att alla spelare i de lag som mött Utah den senaste tiden satts i frivillig karantän (uppger ESPN).
Utah-spelaren som blev första Corona-fallet i NBA uppges vara Rudy Gobert.
Uppdatering: Även en lagkamrat till Gobert ska drabbats av smittan.

Hela NBA-säsongen är lagd på is i avvaktan på Corona-utvecklingen.

Uppdatering:  EuroLeague i Europa har ställt in alla matcher tills vidare. Bakom beslutet finns bland annat beskedet att en basketspelare i Real Madrids förstalag testats positivt för Corona-viruset. Den spanska klubben har satt både basketlaget och fotbollslaget i karantän.

x x x x x

Uppdatering: USA – inom collegebasketen NCAA är nytt beslut taget –  en lång rad conference-turneringar är inställda.

x x x x x

WNBA: Damligan i USA har ännu inte säsong. Draften är planerad till 17 april, start träningsläger 26 april och säsongsstart 15 maj. För dagen meddelas att WNBA noga följer utvecklingen men tills vidare jobbar för att en säsong ska kunna genomföras.

x x x x x

Internationella basketbollförbundet FIBA meddelar att alla FIBA-turneringar är inställda från och med i morgon fredag. Beslutet gäller tills vidare och skälet är ”hälsa och säkerhet för spelare, coacher, funktionärer och fans”.
Förbundet kommer framöver att löpande utvärdera situationen innan eventuellt nya beslut.

x x x x x

I Sverige ska SBBF i dag kl 13 träffa Rikdsidrottsförbundet. Efter det ska komma besked om svensk basket.

Vid lunchtid i dag torsdag twittrade Svenska Basketbollförbundet:
”Svensk Basket följer myndighetsbeslut och avvaktar även ett möte med RF kl 13:00 idag innan några beslut fattas kring verksamheten. Sedan tidigare gäller max 500 personer per match enligt regeringsbeslut.”

Uppdatering: SBBF och Svenska Basketligan har möte från kl 17:00.

SBBF har skapat en särskild webbsida där uppdaterad officiell information om beslut ska komma

Uppdatering: Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson säger i en TT-intervju att den svenska linjen ännu inte är att stoppa all idrott – men att i nuläget respektera förbudet mot sammankomster på mer än 500 personer. RF inväntar ytterligare rekommendationer från Folkhälsomyndigheten innan ev beslut om att som i Norge avblåsa all idrott.

x x x x x

Uppdatering: Svenska Basketbollförbundet: ”Gällande distriktsserier och ungdomsmatcher på distriktsnivå är det närmaste basketdistriktsförbund som kan ge mer information och tar beslut om åtgärder”

Lokala besked just nu:

Västerbottens BDF följer utvecklingen och tar allvarligt på situationen och skriver så här på sin hemsida:
”Vi väljer i grunden att följa de regler som gäller från regeringen som tillåter matcher och sammandrag med upp till 500 deltagare. Därför är det inte förbjudet för föreningar att arrangera EB-sammandrag, men varje enskild förening har möjligheten att ställa in ett EB-sammandrag så väl som en seriematch utan att någon böter ålägges ifall de anser det nödvändigt. Vi har full förståelse för den rädsla för spridning som kan finnas”.

Norrbottens BDF: ”På grund av den oro och osäkerhet kring rådande läge av Coronaviruset ställs helgens alla Easy Basket sammandrag in”.

x x x x x

Umeå BSKT har enligt schemat ligamatch hemma mot Nässjö lördag. I dag torsdag skulle det ha varit ett event på Umeå Universitet med bland annat utdelande av en del fribiljetter – men det eventet ställdes in.

x x x x x

Uppdatering: I Umeå är ishockeylaget Björklöven stekhett. Den tredje allsvenska finalmatchen mot Modo från Örnsköldsvik på lördag ska avgöras utan publik i isladan som normalt tar fem och ett halvt tusen åskådare (Löven snittar den här säsongen cirka 4700 åskådare) – men publiksiffran på lördag verkar bli något i stil med 10.000 betalande (!). Utöver att det sålts ordinarie biljetter (där i princip ingen vill ha pengarna tillbaka) så har det under denna torsdag sålts tusentals fiktiva stödbiljetter. Snacka om fans. De betalar extra för att inte se match.

x x x x x

Från Finlands baskethorisont meddelas i dag att Barents Winter Games 2020 i  Kajaani är inställt.

x x x x x

Bilden: Superstjärnan LeBron James, Los Angeles Lakers, på twitter:
”Vi ställer in idrottsevenemang, stänger skolor, arbetsplatser och så vidare. Vad vi verkligen borde göra är att stänga 2020.”

Mer ur twitterflödet. Stephen Curry, Golden State Warriors:
”2020 är inte året. vet inte vad den här situationen ska jämföras med… bara att spänna fast säkerhetsbältet och ta hand om nära och kära. Basketboll kommer tillbaka vid någon tidpunkt, men just nu – skydda er själva och förbli säkra där ute”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.