Galen nostalgi

När det mesta ligger nere på grund av Coronan så är det populärt att kika på höjdpunkter från förr.

Varför inte. Bloggen lyfter här fram ett ögonblicket då Umeås basketdamer för första gången nådde fram till en SM-semifinal. Det skedde 2012/2013 – som alltså var den första säsongen för nya projektet under namnet Udominate. Undertecknad var på plats i Täljehallen i Södertälje och så en märklig tillställning som faktiskt slutade 71-71 efter förlängning (!).

Här är krönikan som författades för VK. Publicerad: 2013-03-18.
Rubriken löd ”Galnare än så här blir det inte…”

”HISTORISKT. För första gången någonsin har Umeås basketdamer spelat sig fram till SM-semifinal. Sättet på vilket Udominate tog sig dit är det galnaste jag någonsin sett. Idrott när det är som allra bäst.

Jag har säkert sett flera hundra basketmatcher, många dramatiska men ingen i närheten av detta. Inte heller om jag i minnenas arkiv söker bland andra idrottshändelser jag sett live kan jag komma på något häftigare än det som utspelades i Täljehallen i lördags.

Det är ingen slump att kändisarna brukar dyka upp till fjärde quartern i NBA-basketen, det är ju då som allt ställs på sin spets.

Essensen av idrottens själ och hjärta, det är mina vänner, vad som kom fram när Udominate gjorde upp med Telge och med sina egna demoner. I princip hände ingenting under matchens första tre perioder, därefter hände alt och lite till.

Udominate föll ihop som ett korthus. En coach blev rödare och rödare, spelarna gjorde allt fler och allt mer obegripliga misstag. Två galna diskjockeys pumpade musik och hetsade hemmalaget. Umeås överläge med 14 poäng från första mötet försvann i tomma intet och i sista spelminuten hade Telge grepp om semifinalbiljetten.

15 sekunder före katastrofen var ett faktum gjorde Jennie Saunders poängen som fixade en förlängning. Plötsligt förvandlades svensk baskets obegripligt krångliga slutspel till ett under av klarhet. Nästan poetiskt. Fem minuters övertid och vinnaren där tar allt.

Bästa idrottsfilmen är i mina ögon Triumfens Ögonblick (Chariots Of Fire), men även den bleknar en smula när manusförfattaren till galenskaperna i Södertälje går bananas och kastar in Kicki Nybom i årets huvudroll.

Pointguarden hade fram till förlängningen haft en svart lördag, endast gjort fem poäng och övrig statistik ska vi tala tyst om. Vad händer då? Kicki gör nio poäng i förlängningen som slutar 14-0 till Udominate. Hon backas upp av Jessica Nilsson och Jennie Saunders samtidigt som Telge plötsligt har totalt slut energi. I kaoset efteråt försöker jag hitta svar nere på golvet bland spelarna. Det går förstås inte, någon analys bor inte där. Ärrade proffset Pam Rosanio möter min blick och sätter ord på det hela; ”So crazy”.

I kväll, måndag, gäller det Norrköping borta i första semifinalen. Udominate kan då spela utan press mot en jättefavorit. Skrällchans? Jag säger så här; trodde någon på att att Steven Bradbury skulle kunna vinna ett OS-guld…”

P.s.
Efterspel:
Säsongen slutade med SM-guld för Norrköping som slog Udominate med 3-0 i matcher i semifinal och sedan slog Solna med 3-0 i matcher i finalen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.