Sjätte segern för A3 Umeå

Söndagsmöte i Täljehallen. Det gäller SBL dam med Södertälje BBK vs A3 Basket Umeå.

Det landade i den sjätte segern för säsongen för Umeå-laget. En vinst framför allt grundad i till stora delar bra försvarsspel. Den öppning hemmalaget fick var från trepoängslinjen och det utnyttjades till starka 13 av 26 för SBBK, något som höll laget kvar i matchen.

A3 Basket lade in de flesta poäng nära korgen, men även distansförsöken var bra med 7 av 14. Gästerna vann samtliga fyra perioder.

– Det var en arbetsseger från vår sida, matchbilden blev på det stora hela som vi förberett oss på, säger coachen Janne Enjebo.

Mer läsning (Plus): ”På väg dit vi ska”

Matchen var inte alltid så vacker med 22 turnovers för SBBK och 16 bortkastade för A3.

Umeås främsta spelare var trion Gigi Mazionyte, Ama Degbeon och Emma Stach. Positiv även Linnea Rosendal med 11 poäng på 13 minuter från bänken.

Shawnté Goff bäst i Södertälje – som hade Amanda Kantzy i comeback, något som blir viktigt framöver.

– Kantzy betyder mycket för Södertälje som har bättre lag än vad en del resultat på sistone visat, det är förvånande att de förlorat matcher så stort, säger Janne Enjebo.

Slut: Södertälje BBK-A3 Basket Umeå 70-86 (15-23, 18-21, 17-19, 20-23).
Södertälje: Shawnté Goff 22, Cassandra Brown 16, Matilda Claesson 13, Anna Dahl 8, Amanda Kantzy 5, Sofia Hägg 3, Elin Lomgren 3.
Umeå: Gigi Mazionyte 21, Ama Degbeon 19, Janee Thompson 12, Linnea Rosendal 11, Emma Stach 9, Isabelle Edholm 5, Cajsa Uhrström 5, Moa Dellbro 2, Miriam Forasté 2.
Returer: Södertälje 28 (Goff 8) – Umeå 32 (Degbeon 9).
Assists: Södertälje 17 (Goff 6) – Umeå 24 (Thompson 6).
Bästa plus/minus: Södertälje Dahl +1. Umeå Stach +16.
Bästa effektivitet: Södertälje Goff 26. Umeå Mazionyte 28.

x x x x x

I söndagens andra ligamatch tog Mark Basket säsongens första seger, det skedde hemma i Kinnahallen med klara siffrorna 82-65 mot Helsingborg (fortfarande utan notering i vinstkolumnen).

Mark-Helsingborg 82-65 (22-24, 22-15, 26-6, 12-20)
Mark: Fallyn Freije 26, Stina Almqvist 16, Shayla Bennett 16, Miranda Elebring 11, Hailey Bassett 5, Wilma Sörensen 3, Linn Larsson 3, Jonna Almqvist 2.
Helsingborg: Sara Rokkanen 23, Patricia Elias 15, Vasilika Louka 10, Vendela Genell 5, Alma Fransson 4, Isabelle Finke 3, Tova Boquist 2, Malva Ekelöf 2, Madeleine Hulth Olsson.

x x x x x

Bloggens matchrapportering:

Startfemmorna.
Södertälje: Shawnté Goff, Sofia Hägg, Matilda Claesson, Cassandra Brown, Hanna Dahl.
Umeå: Janee Thompson, Emma Stach, Isabelle Edholm, Gigi Mazionyte, Ama Degbeon.

Första perioden: 15-23.
Inledande poäng blir tvåa av Degebon för Umeå, trea av Claesson för Södertälje. Sedan ett miniryck av gästerna som går till 3-8, bland annat med en trea av Edholm. Dahl lägger i 5-8. Sedan turas lagen om att göra turnovers.
Hemmalaget ställer upp ett zonförsvar. Då missar Umeå och sedan skickar Claesson in sin andra trea och då är det kvitterat 8-8.
Södertälje har lite svårt att hänga med och drar tidigt på sig lagfoul.
Claesson är het och skickar i sin tredje trepoängare. Då leder Södertälje med 11-9. Detta trots att laget inte varit bra. Distansskytte är guld värt.
Noterbart är att Amanda Kantzy hoppar in för Södertälje – det är hennes comeback efter skada. In från bänken även Edessa Noyan och Elin Lomgren.
För Umeå kommer Cajsa Uhrström in, hon foulas på distans och sänker alla sina tre straffkast. Miriam Forasté ersätter Mazionyte.
Skada: Janee Thompson stukar foten, ersätts av Moa Dellbro – som sänker sitt första skott. Den tvåan innebär 13-16.
Linnea Rosendal nästa inhoppare för A3.
En liten marginal-grej. Efter sju raka foul på hemmalaget, tycker domarna att de måste hitta något på gästerna och tar ett par billiga. Fullt naturligt kan man tycka.
Rosendal skjuter trea som ger 15-23.
Sju Södertälje-turnovers har gett Umeå nio poäng.

Andra perioden: 18-21.
Anna Dahl öppnar med trepoängsskott. Goff sänker nästa trea. Så länge dessa långskott trillar i så hänger Södertälje med i matchen. Laget har så långt fem av sju från trepoängsland. 21-15 på tavlan.
Janee Thompson kommer tillbaka in och ska testa spela igen. Då var stukningen snarare en vrickning.
Umeå spelar hyfsat bra anfall fram till bollen ska läggas in, lite oskarpt fokus ger missar nära korgen. Det blir en del gratis-chanser från strafflinjen – som när Lomgren foular  Rosendal på trepoängsförsök.
Nästa trea för Södertälje är från Brown och då har vi 24-30.
Försvarsmässigt ser Umeå ut ungefär som i anfall, det är längre väldigt bra, men då och då avslappning.
En trea av Mazionyte ger 28-37. Fyra minuter kvar till paus.
Intressant att se åt vilket håll det går i slutet av första halvlek.
Umeå har elva poäng upp och sista skott. Timeout. Nja, laget spelar till sig öppet halvdistansskott för Thompson, som hon missar ganska grovt.

Läget i paus: Södertälje-Umeå 33-44.
Hemmalaget lever på trepoängsskyttet. Som vanligt handlar det mest om trion Goff, Claesson och Brown. Umeå tar i princip bollen hela vägen till korgen och söker insidespelare. Attackerna ger även många straffkast. Poängbäst före paus Gigi Mazionyte med sina 12.

Tredje perioden: 17-19.
Då ska vi se hur energinivån är in i andra halvlek. Södertälje öppnar med ny trepoängare, det är Dahl. Kort senare sänker Stach en trea. 38-49. Då är tre minuter spelat av tredje. Matchbilden är likartad, Umeå har bra intensitet i försvar, men det blandas med okoncentrerade stunder. Mazionyte plockar upp sin tredje foul och ersätts av Forasté. I anfall går det lite väl sakta.
lagen följe åt i poängprotokollet. En känsla från sidan är att gästerna tycker sig kunna göra poäng utan större problem och därför inte direkt springer ihjäl sig.
42-55 mitt i tredje. Kantzy lägger i 44-55.
Bara en notering – det inte inte alls så att domarna är dåliga, men nu är det utjämnat i foul 11-11.
Degbeon i bra position och gör 44-57. Timeout Södertälje.
Thompson med en floater 44-59. Ny trea av hemmalaget. 47-59. Teknisk foul mot Kantzy, Stach sätter straffen. 47-60.  Sedan byter lagen trepoängare, Rosendal – Hägg. Det blir en jämn tredje period.

Läget inför sista: Södertälje-Umeå 50-63.
Det har utvecklats till en match med mera kamp än skönspel.
Hemmalaget har träff på 10 av 20 från trepoängsland.

Fjärde perioden: 20-23.
Mazionyte öppnar med insidepoäng. 50-65. Sedan tappar Umeå boll och får en ny Södertälje-trea i halsen. Båda lagen missar anfall.
Degbeon skjuter in 53-69 och då är det åtta minuter kvar.
Mera Degbeon 53-71 och då är det sju minuter kvar. +18 poäng är hittills största ledningen.
Hemmaspelarna lämnar nu diverse öppna skott, som när Mazionyte får sikta länge på en trea som ger träff. Goff ny SBBK-trea.
5 min kvar: 61-76.
Timeout Janne Enjebo – som ser en tendens att hans spelare börjar tycka detta är klart. Han vill inskärpa att det ska spelas hela vägen.
Goff sänker två straffkast för 63-76.
Umeå gör fyra poäng nära korgen – Södertälje får i ny trea. 66-80.
Janee Thompson är inte alls i fas. tar två ganska snabba avslut och missar båda försöken grovt. Obegripligt i stor ledning.
Det leder till att hemmalaget närmar sig. 69-80 och då måste Enjebo ta en ny timeout. Tid kvar: Lite under tre minuter.
Sedan tar i alla fall Umeå mer tid på sig i anfall, men klockrent är det inte då Stach missar skott och sedan tar dum foul – som ger hemmalaget straffkast på lagfoul. Det är dock fortsatt hål i hemmaförsvaret – som bjuder på enkla poäng.
Det ger 70-84 med dryga minuten kvar. Båda lagen gör turnovers. Risig kvalitet i slutet. Södertälje bjuder på nya gratispoäng.

Slut: Södertälje BBK-A3 Basket Umeå 70-86