Otippad matchvinnare för Umeå

Lördag eftermiddag med SBL dam och Wetterbygden Sparks vs A3 Basket Umeå.

Vinst för Umeå-laget på bortaturnén gav sjätte raka ligasegern – men det satt hårt åt mot ett berömvärt krigande Sparks.

Lite otippat klev Miriam Forasté fram som matchvinnare då hon sköt två trepoängsskott och tillsammans med ett klassiskt trepoängsspel gjorde nio poäng de sista tre minuterna.

– Det var Miriam och Moa (Dellbro) som var godkända, övriga kan bättre. Matchen kan summeras med några få ord; ”Ett bra lag har chans att vinna även när spelet går dåligt”, säger coachen Janne Enjebo.

Mer läsning (Plus): Höstsummering och lagbygget inför EuroCup

Matchen slut: Sparks-Umeå 58-69 (13-11, 18-20, 11-20, 16-18).
Sparks poäng: Ashanti Coleman 15, Maura Fitzpatrick 13, Emma Johansson 9, Sandra Karsten 7, Evelyn Ovner 6, Tilda Lindström 4, Ebba Sjökvist 2, Tilda Sjökvist 2.
Umeås poäng: Ama Degbeon 13, Janee Thompson 13, Gigi Mazionyte 12, Emma Stach 12, Miriam Forasté 11, Moa Dellbro 6, Cajsa Uhrström 2.

I lördagens andra match hade Visby Ladies en skrällseger på gaffeln med ledning 89-84 mot Högsbo och under två minuter kvar. Dessutom var Högsbos Alexis Hyder utfoulad. Men gästande Högsbo hade förstås Ceejay Nofuente som avslutade med fem poäng, en assist och en steal. Visby hade sista två minuterna fyra turnovers och tappade matchen.
Slut: Visby-Högsbo 89-91 (19-15, 20-30, 24-20, 26-26)
Visby:
Jessica Kelliher 27, A’Lexus Harrison 23, Jayde Christopher 15, Jennifer Ashton 13, Johanna Persson 6, Amanda Okodugha 5.
Högsbo:
Ceejay Nofuente 30, Kourtni  Perry 18, Alexis Hyder 17, Ida Fredrikson 11, Hanna Halilovic 10, Ida Moberg 3, Cecilia Berggren 2.

Bloggens matchrapportering:

Startfemmorna:
Sparks: Ebba Sjökvist, Tilda Lindström, Evelyn Ovner, Maura Fitzpatrick, Emma Johansson.
Från bänken: Ashanti Coleman, Tilda Sjökvist, Ninni Salmi, Divora Alem, Sandra Karsten, Selma Delibasic.
A3: Janee Thompson, Emma Stach, Cajsa Uhrström, Gigi Mazionyte, Ama Degbeon.
Från bänken: Moa Dellbro, Miriam Forasté, Isabelle Edholm, Linnea Rosendal, Ida Lundgren.

Första perioden: 13-11.
Lite allmänt stel inledning och 2-2 efter ett par minuter. Men bra försvars-energi på båda sidor. Anfallen går sisådär. 4-6 på tavlan efter fyra och en halv minut. 6-7 mitt i första. Diverse turnovers åt båda håll. Umeås första byte är Dellbro som ersätter Thompson.
11-11 efter drygt åtta minuter. Blir 13-11.
Faktiskt ett ganska slarvigt A3 denna första period. Hela sju turnovers och svag skottprocent.
Hemmalaget spelar inspirerat och roterar runt rejält i truppen.

Andra perioden: 18-20.
Sparks amerikanske Coleman har börjat bra, en trea från henne ger 16-13. Moa Dellbro svarar med egen trea, 16-16. Umeå-ledning 16-18 efter layup Degbeon. Timeout Sparks.
Umeå testar med Dellbro som pointguard och Thompson + Stach på kanterna.
Dellbro sänker nytt trepoängsskott. 16-23 i det läget. Vi ser ett mindre bra försvarsbyte som gör att Thompson ska försvara under korgen mot mycket större Ovner.
Ställningen 20-24 mitt i andra. Thompson har inte gjort någon poäng.
Med detta skrivet sänker hon direkt ett hoppskott.
Mazionyte sänker en trea. Men något ryck blir det inte. 24-29, Umeå luftat bänken med bland annat Rosendal. Det blir 26-29 och gästerna missar skott, Uhrström förvånar med att skjuta airball. Totalt har laget svaga 3 av 13 från trepoängsland.
Umeå spelar försvar med stora avstånd och dålig hjälp.
Sparks spelare är mycket hetare och vinner returer och lösa bollar. 31 lika blir det.

Läget i paus: Wetterbyden Sparks-A3 Basket Umeå 31-31.
Stor eloge till hemmalaget för första halvan. Sannolikt blir det att allvarligt halvtidssnack i Umeås omklädningsrum. Moa Dellbro bäst i A3 efter 20 minuter.

Tredje perioden: 11-20.
Fortsatt målsnålt, men Umeå gör fyra pinnar på två och en halv minut. 31-35. Rätt häpnadsväckande missar nära korgen. Fitzpatrick skjuter en trea – då är det 34-35 fyra minuter in i tredje.
Mazionyte missar ensam med korgen. Fortsatt mycket tveksam inställning och skärpa.
Uhrström hade tidigare Huskvarna som hemmaplan – hon får starta för Umeå, men missar nästan allt.
Läget 39-40 mitt i andra. Thompson kastar bort bollen. Karsten kan lägga i hemmaledning 41-40 innan Stach lyckas med en trea 41-43. Stach layup 41-45. Coleman belönas med straffkast, sätter ett.
Enjebo låter spelarna i förstafemman jobba på – ännu inte skymten av någon förändrad matchbild.
Lite tuffare försvar av A3 mot slutet av tredje. Kan vara nyckeln.
Blir 42-49. Så långt största Umeå-ledningen. Thompson till 42-51. Degbeon åker på sin tredje foul, ersätts av Forasté.
Försvarsjobbet gav en liten ”run” med 1-11 i slutet av tredje

Läget inför sista: Sparks-Umeå 42-51.

Fjärde perioden: 16-18.
Ebba Sjökvist inleder med trepoängsskott, eller det blev nog bedömt som två poäng.  Mazionyte svarar med trea. Vid 44-54 timeout Sparks. Tid kvar åtta och en halv minut.
Uhrström passar fel. Kan sedan inte stoppa Fitzpatrick. Mazionyte missar layup.
Urladdningen mot Högsbo härom dagen tycks har tagit på Umeå-laget.
7 min kvar: 46-54. Enjebo gör inga byten alls.
Sparks gör poäng i sista sekund av anfall. 48-54. Mer turnovers av Umeå. Foul mot Umeå. Då konfererar domarna och gör den något underliga bedömningen att den ska kallas osportslig. Två kast och boll från sida för hemmalaget. Även i nästa situation foul mot Umeå.
Stort beröm till kampandan hos Wetterbygden. Vi har 51-54.
Degebon tillbaka in, samt Edholm.
Forasté missar. Mer hemmapoäng. 53-54. Sju raka Sparks-poäng.
Tveksamt och passivt Umeå. Thompson missar skott.
4 min kvar: 53-54.
Hemmalaget spelar tufft. Frustration tydlig i Umeå-laget.
Stach får i alla fall till slut med sig två kast. Sätter båda. 53-56 och timeout Enjebo.
Vi har sett det flera gånger förr – att ett lag som startar segt har riktigt svårt att komma igång senare under matchen. Sparks får ny energi av att ha vittring. Flera i Umeå tvekar och passar hellre än att avsluta.
Forasté skjuter trepoängare!
3 min kvar: 53-59.
Forasté
skjuter ny trepoängare!! Då är det 53-62. Timeout hemmalaget.
2 min kvar: 53-62.
Stach anfaller, får två slag mot sig, blir foul på det andra. Två kast. Sänker båda. 53-64. Coleman tvåa. 55-64.
Långt anfall Umeå. Thompson får i tvåa. Ett par misstag av hemmalaget som tappat chansen.