Dags för ligapremiär (!)

Det var en gång i höstas då det i basketnationen Sverige skulle spelas ligapremiär mellan Umeå BSKT och Jämtland. Men då slog ett ondskefullt virus till och Umeå-spelarna fick aldrig åka till balen i hemmaslottet på Gammlia…

Men nu är det dags. Tisdag afton klockan 19:04 är åtta vittnen inbjudna till Umeå Energi Arena Vatten för att skåda uppskjutna ligapremiären.

I dessa underliga Corona-tider har Jämtland redan innan premiärmatchen hunnit spela tio matcher och vunnit fyra. Umeå å sin sida har lirat elva matcher och vunnit två. Sett till ekonomi och satsning är det såklart en skuffelse för Östersunds stolthet att ligga på sjunde plats i tabellen. Men en bra premiär tisdag kväll kan ju vara starten på något!

I skrivande stund råder oklarhet om Jämtlands senaste nyförvärv, amerikanske pointguarden Tré Bussey hinner bli spelklar innan uppkast i Umeå.
– Det är arbetstillståndet som tar tid och vi får se om det kommer i morgon eller om det blir efter julhelgen. Det är inget vi kan påverka, säger Jämtlands coach Adnan Chuk.

Umeå BSKT har varit med länge i flera matcher utan att få med sig vinst, så var det även senast borta mot BC Luleå. Inför premiären mot Jämtland säger coach Boris Balibrea;
– Det kommer att bli en fysisk match som kräver väldigt mycket energi av oss både offensivt och defensivt. Jämtland är ligans största och starkaste lag, troligen med den bredaste truppen. Vi måste spela vårt spel i högt tempo och blocka ut och ta hand om returtagningen, samt i försvar göra det så obekvämt som möjligt för dem. Offensivt krävs att vi springer, delar bollen, rör oss, och kikar efter de bästa skotten, då kan vi tävla och vinna.

Jämtland kommer närmast från förlust hemma mot Borås.
– Vi analyserar förstås våra egna matcher – oavsett vinst eller förlust – för att förflytta oss i rätt riktning. Vi gjorde många saker bra mot Borås vilket vi vill förstärka hos spelarna. Vi tittar också på detaljer som går att förbättra. Sedan är det ganska snabbt fokus på kommande motståndare och om det är något som vi behöver från gå från vårt grundspel och strategi. Det är skönt att få spela en match så snabbt inpå en förlust. Umeå har spelat bra och gjorde en riktigt bra match mot Luleå senast. De är välcoachade och har bra organisation. Det blir en bra match mellan två hungriga lag, vi räknar med tufft motstånd och att vi kommer ut ännu riktigt laddade, säger Adnan Chuk.

No­te­ra att…
… Omar Krayem stod över senast mot Luleå, han är tillbaka och kan spela. Umeå har fullt lag frånsett Guim Exposito.
…  Lagen möts igen i Umeå redan den 27 december!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.