Tre toppar borta ur blågult

Det blev tre toppnamn som inte finns med när Sveriges damer avslutar EM-kvalet borta mot Montenegro. Saknas gör Amanda Zahui (hälseneproblem), Binta Drammeh (Corona-restriktioner) och Klara Lundquist (Corona-restriktioner).

–   Det är 22 poäng och 6 returer vi hade senast mot Montenegro som nu försvinner. Det är klart vi tror och hoppas att andra kan kliva fram men Drammeh och Zahui är ändå high-level Euroleaguespelare så det är upp till kollektivet att plocka upp det, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo.

Jämfört med senaste matcherna för landslaget finns på pluskanten att trion Regan Magarity, Kalis Loyd och Lollo Halvarsson är tillbaka.

EM-kval: Sverige-Montenegro
Tid: Torsdag 4 februari kl 17:40
TV: SVT1/SVT Play

Förutsättningar: Blågult vann förra mötet med 68-55. Sverige är redan klart för EM-slutspel och spelar för hög seedning inför lottningen till sommarens EM.  Montenegro måste vinna med 13 poäng för att säkra gruppseger och avancemang.
Motståndet: Montenegro har denna gång med erfarna powerforwarden Jelena Dubljevic, 191 cm, till vardags i Elazig i turkiska ligan där hon snittar 16 poäng på 22 min./match. Montenegro har även ”neutraliserade” starka USA-centern Markeisha Gatling, 196 cm, till vardags i Zaragoza i spanska ligan där hon snittar 22 poäng+8 returer. Kuriosa: Gatling har i Zaragoza lagkompisar som är välbekanta från svenska ligan; Julie Vanloo (Luleå), Taylor Wurtz (Östersund/Södertälje) och Chantelle Handy (Umeå).
Ranking: Montenegro är rankade på plats 14 i Europa, Sverige finns på plats 12.
Citatet: ”Jag får känslan av att folk tror att vi kan springa hem denna match enbart på talang och klass. Inget kunde vara mer fel, det vore att gravt underskatta konkurrensen på europeisk toppnivå. Vi möter ett högoktanigt basketlag med spelare på högsta nivå som dessutom har ryggen mot väggen, klart jag tror på vinst men räkna med att det blir svårt”, säger Fredrik Joulamo.

Blågula laget, 13 spelare med i truppen:
Några mycket erfarna, men till stora delar orutinerat gäng. Antal A-landskamper inom parentes.
Elin Eldebrink, Bourges (124 A-kamper)
Frida Eldebrink, Girona (132)
Matilda Ekh, Luleå Basket (1)
Nathalie Fontaine, Adana (10)
Elin Gustavsson, Hainaut (1)
Louice Halvarsson, Tarbes (131)
Paulina Hersler, Battipaglia (10)
Kalis Loyd, Toulouse (33)
Regan Magarity, Tarbes (15)
Julia Nyström, Eos Lund (0)
Freja Werth, Luleå Basket (1)
Lovisa Hjern, Norrköping (1)
Emma Johansson, Wetterbygden (1)
Coachstaben: Vid sidan av head coach Marco Crespi finns Umeå BSKT:s Caroline Muzito-Bagenda som en av de assisterande coacherna.

Bilden: Den tidigare Umeå-spelaren Nathalie Fontaine och Umeå-coachen Caroline Muzito-Bagenda är med landslaget i Montenegros huvudstad Podgorica.
Foto: Isac Solinaw, SBBF

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.