En spännande lördag i SBL dam. Ett av de intressanta mötena är A3 Basket Umeå vs Högsbo Basket.

Knäckfrågan på förhand var hur Umeå-laget skulle klara sig utan skadade Janee Thompson mot ett så bra lag som Högsbo. Sbaret blev att det inte gick något vidare.

Matchen slut: A3 Umeå-Högsbo 68-74 (15-16, 14-22, 20-16, 19-20).
Umeå: Ama Degbeon 20, Emma Stach 16, Gigi Mazionyte 13, Miriam Forasté 8, Linne Rosendal 8, Isabelle Edholm 3.
Högsbo: Alexis Hyder 27, Ceejay Nofuente 17, Ida Fredrikson 13, Kourtni Perry 12, Louise Noaksson 3, Elin Johansson 2.

En grundregel är att spela tills domaren blåser – det är precis vad ett taktiskt smart Högsbo lever efter. Snygg triumf på bortaplan.

Noterbart: Umeå vann nere i Göteborg före jul med sex poängs marginal – så nu är lagen lika i inbördes möten.

– I slutet av matchen hade vi behövt en pointguard, säger Umeås-coachen Janne Enjebo, om avsaknaden av fotskadade Janee Thompson.

Mer läsning (Plus): Sviten bruten: ”Vi kastade bort det”

Bloggens matchrapport:

Umeås startfemma: Emma Stach, Cajsa Uhrström, Isabelle Edholm, Gigi Mazionyte och Ama Degbeon.
Från bänken: Linnea Rosendal, Miriam Forasté, Moa Dellbro.
Högsbo: Ceejay Nofuente, Ida Fredrikson, Louise Noaksson, Alexis Hyder och Kourtni Perry.
Från bänken: Sofie Lundberg, Hanna Halilovic, Elin Johansson, Ida Moberg.

Första perioden: 15-16.
Summering: En tajt första period där domarna tillät fysiskt spel. Endast tre foul totalt. Två på Umeå, en på Högsbo.
Skyttemässigt var inget av lagen högprocentigt.

Andra perioden: 14-22.
Högsbo uppenbart skickligare på at använda kropparna, det funkad emot Luleå senate och verkar gå hem även i Umeå Energi Arena. När ett par treor sitter innebär det bortaledning 18-24.
Hemmalaget får snabbt tre foul på Mazionyte och Forasté. Plus två på Degbeon. Inte skymten av några foultrubbel för ett högenergiskt Högsbo.
Umeås coach Janne Enjebo brukar normalt inte vara så mycket för att begära timeout. Men det kommer två i snabb följd, den andra vid 24-31 sex minuter in i andra perioden. Högsbos coach Jonas Fredrikson har inte haft anledning att snacka taktik. Högsbo tillåts spela stentufft – men gör också ett oerhört bra defensivt jobb.
Gästerna utnyttjar sina lägen med styrka under Umeås korg.
Till slut brister det för Janne Enjebo när Högsbos spelare kommer undan med tuffa saker. Så det landar i en teknisk foul.

Läget i paus: Umeå-Högsbo 29-38.
Summering:
Klar fördel Högsbo som fått matchen precis dit de önskat. Ledning i poäng och returer. A3 Umeå rejält stört på alla sätt. Alexis Hyder toppar med 14 poäng efter 7 av 10 från golvet.

Tredje perioden: 20-16.
Samma tendens som tidigare. Gästerna kan göra lätta poäng medan hemmalaget har svårt att hitta vad de söker.
Mazionyte sänker en trea för 36-42.
Perry får bosätta sig inne i färgen. Kan stå sex-sju sekunder, det verkar okej.
Mazionyte åker på sin fjärde foul.
Nytt ryck av Högsbo, Nofuente från distans för 38-48.
Noaksson gör ett jättejobb i försvar – hennes uppgift är att se till att Stach inte ska få låna bollen.
Forasté blixtar till och tar A3 till 44-48.
Coach Fredrikson är taktisk, ger Hyder, Perry och Noaksson vila. Samtidigt har A3-spelarna dålig koll och bjuder bort gratispoäng. 44-52 och timeout Enjebo.
Högsbo har hållit Emma Stach på fyra poäng i snart tre perioden. Succé-taktik.
Inne i färgen får Umeå uppleva samma som Luleå i förra omgången.
Stack trixar i en tvåa för 49-52. Sedan gästerna.

Läget inför sista: Umeå-Högsbo 49-54.

Fjärde perioden: 19-20.
Hyder gör två poäng från strafflinjen. Edholm gör en poäng från strafflinjen. Det är allt på två minuter.
8 min kvar: 50-56.
Stach sänker två straffar. 52-56. Degbeon lägger i 54-56. Ida Fredrikson sänker en trea från hörnet. 54-59.
Mazionyte svarar med en trea.
6 min kvar: 57-59.
Högsbo har flyt, får två poäng i samband med en foul på Perry. Bedömingen är att poängen räknas. Umeå-tvåa på det.
5 min kvar: 59-61.
Oj, Umeå långt anfall, till sist måste Degbeon skjuta från långt håll. Hon sänker. A3 i ledning 62-61.
Nofuente får tre straffkast. Då är det 62-62 eftersom hon bara får i ett av tre.
Högsbo har blivit lite mer försiktiga och tar längre anfall. Umeå har speedat upp sin prestation.
Emma Stach skjuter en lång trepoängare.
65-62. Vi har en rysare. Timeout Högsbo. Tid kvar: 4:15. Hyder nära korgen poäng. 65-64. Miss av Degbeon.
Hyder knuffar till sig sin fjärde foul.
3 min kvar: 65-64.
Stach hoppskott för två. Hyder skjuter trea. 67-67.
Perry snackar till sig en tekniskt foul. Stack sänker kastet för det. 68-67.
2 min kvar: 68-67.
Nofuente missar trea. Så är det Stach tur att få en teknisk foul. Ida Fredrikson kvitterar 68-68.
Perry inside för 68-70.
Nu har nog domarna slutat blåsa i spelet. Rejäla tacklingar tillåts.
Umeå missar två anfall. Perry inside igen. Nya poäng. 68-72. Timeout Umeå.
32 sekunder kvar: 68-72. Tufft läge.
Då var det över. Isabelle Edholm kastar bollen i händerna på Hyder.
Mazionyte måste foula för att stoppa klockan, det bedöms då som osportslig, så två kast plus boll från sidan. 68-74.

Matchen slut: A3 Umeå-Högsbo 68-74