Kvartsfinal-tipset

Här kommer Bloggens tips inför veckans SM-kvartsfinaler.

Alvik vs Uppsala.
Tips 2-0 i matcher. Alvik till semifinal.
Analys: Serievinnaren Alvik hotar med att Janel McCarville ska vara redo för spel i slutspelet efter långt matchuppehåll på grund av ryggproblem. Om hon spelar i kvarten så lär det bli sparsamt – men Alvik ska hur som helst inte ha några som helst problem med Uppsala. Minustecknet är förstås att komma från en 20-poängsförlust (!) mot Visby, sånt ger alla Alviks motståndare hopp och många minns att Stockholms-gänget även tidigare säsonger visat svag vårform. Uppsala halkade ned på åttonde plats i sista omgången – men är nog inte ledsna för det, resan till Åkeshovshallen är kort och billig jämfört med att ta sig upp till Luleå i en kvartsfinal. Uppsala har hopp om att ha tillbaka Dia Lukacovicova, men tipset är bergfast två raka för Alvik.

Luleå-Eos.
Tips 2-0 i matcher. Luleå till semifinal.
Analys: Serietvåan Luleå mot sjuan Eos från Lund. Här snackar vi långresor. Eos är bra på att kämpa och gänget med Alexa Middleton och Dubravka Dacic är absolut inte att leka med på sin hemmaplan. Men det blir bara en resa norrut i den här serien. Luleå med klippan Ellen Nyström, skytten Machine Gun Maggie och den breda truppen vinner klart hemma i LEA och avgör sedan i andra halvlek på bortaplan. Tack vare basketgymnasiet har Luleå inte bara ”egna” 93-generationen (Ellen Nyström, Allis Nyström och Josefin Vesterberg, plus coachen Robin Sandberg)  utan även fått förfogande över unga välskolade spelare från Västerås (Matilda Ekh),  Höganäs (Freja Werth), Skuru (Matilda Åhlberg), Viby (Mimmi Hahne)

Umeå-Södertälje.
Tips: 2-1 i matcher. Umeå till semifinal.
Analys: A3 Basket Umeå har drabbats av tuffa bakslag denna säsong. Efter ett andra stort Corona-utbrott stoppades klubben från spel i EuroCup och när laget skulle slipa svensk slutspelsform så kom skadorna slag i slag. Gigi Mazionytes söndertrasade knä betydde att en möjlig guldkandidats aktier rasade. Janee Thompson var borta en dryg månad, hann göra en enda match innan slutspelet. Emma Stach har nu varit borta en månad, är tillbaka i full träning och ska vara redo för comeback – men situationen är långt ifrån bra inför en kort kvartfinalsfinalserie där bäst av tre avgör. Södertälje har visat uppåtform och varit nära både Alvik och Luleå i slutet av grundserien. Dara Taylors intåg i truppen mycket värdefullt, tillsammans med Cassandra Brown och Shawnté Goff en bra importtrio och därtill har SSBK svenska vassa skyttar i Matilda Claesson, Sofia Hägg och Elin Lomgren. Detta tippas bli en tajt kvartsfinal som kan gå ända in i kaklet i sista perioden i tredje matchen.

Högsbo-Norrköping.
Tips: 1-2 i matcher. Norrköping till semifinal.
Dolphins ger det klart mest stabila intrycket och i senaste ligamötet mellan klubbarna vann Norrköping klart och tydligt. Utifrån det är det frestande nära att tippa två raka – men även om Högsbo visat ojämn formkurva så är det ett lag som kan prestera på hög nivå i slutspel och coach Jonas Fredrikson har säkert ett par trix i bakfickan. Sett till trupperna är det ganska likvärdigt, Norrköping har en stark kvartett i Chanelle Molina, Erika Davenport,  Camille Zimmerman, plus Lovisa Hjern. Högsbo å sin sida har en stark kvartett i Ceejay Nofuente, Alexis Hyder, Koutni Perry, plus Ida Fredrikson. Nu spelas basket fem mot fem och övriga ska inte förringas – Dolphins har Anna Lundquist och Rakel Gyberg – Högsbo Louise Noaksson och Hanna Halilovic.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.