Ligaupptakter

Ligorna runt om i Europa börjar komma i gång och för all del – NBA-starten är inte så långt borta då stjärnorna där över är igång med försäsongsmatchande.

Bloggen noterar en märklig premiärmatch i Italien – där förra säsongens guldhjälte i Luleå ”Machine Fun Maggie” Lucas numera bedriver sitt skytte. Lucas spelar för klubben Sassari och levererade i premiären på hemmaplan 26 poäng, 8 returer, 4 steals och 2 assists. Problemet var bara att övriga spelare i laget bara gjorde 30 poäng tillsammans och det blev en svidande torsk med 56-83 mot Costa Masnaga.

x x x x x

Unga svenska stjärnan Klara Lundquist fick en bekväm ligadebut med sin nya klubb Ark Gdynia i den polska ligan. På hemmaplan vann laget med hela 70-40 mot Gorzow Wielkopolski. Lundquist checkade in på 10 poäng, 3 returer och 1 assist på 23 minuters speltid.

I Polen finns numera även den förra Umeå-spelaren Nathalie Fontaine – som med sitt Bydgoszcz vann med 79-45 på bortaplan mot Torun. Fontaine spelade effektivt med 15 poäng + 10 returer på 22 minuter.

x x x x x

En annan tidigare Umeå-spelare, senast i Uppsala, är Dia Lukacovicova. Efter en bunt skadefyllda år är hon tillbaka och finns nu i den spanska ligan i en mindre roll för Cadi La Seu. I Spanien har damerna hunnit tre omgångar, Cadi La Seu har inlett med tre raka segrar och Dia har snittat 6 poäng på 10 min/match.

I spanska Girona är denna säsong Binta Drammeh klubbkompis med Frida Eldebrink. Girona har inlett ligaspelet med två vinster/en förlust. Drammeh spelar cirka 30 min/match och snittar 10 poäng, 4 returer och 2 assists. Eldebrink är skadad och ej i spel just nu.

x x x x x

I Frankrike torskade Elin Eldebrinks Bourges ligapremiären med 80-82 hemma mot Roche. För Elin blev det 11 poäng, 1 returer och 2 assists på 20 minuter.

Svenske coachen Frasse Pinto som är ny i Tarbes fick inget med sig i hemmapremiären. Tarbes föll med 55-66 mot Landes och bidragande var klena distansskyttet med 2 av 20 från trepoängsland.

x x x x x

I Israel har ligan inte startat ännu – men en sverigebekanting i form av Tayler Mingo har fått kontrakt med Maccabi Ironi Ramat Gan.

x x x x x

Sverige har många spelare utomlands. Inte mint i Spanien – med exempelvis Jeffery Taylor, Real Madrid, Ludde Håkanson, Bilbao, Chris Czerapowicz, Murcia Tobias Borg, Tenerife, Nick Spires, Real Betis, och Simon Birgander, Joventut.

Bloggen nöjer sig denna gång med att plocka fram en siffra från Polen – där Adam Ramstedt numera finns i Gliwice. Och Ramstedt fortsätter att ta sina avslut med precision – eller vad sägs om träffprocenten 93,8 på tvåpoängsförsöken! Efter fem ligamatcher snittar Ramstedt 27 min/match, 7 poäng, 5 returer och 2 assist. Dock har starten inte varit så bra för laget som förlorat 4 av 5, senast igår jobbiga 72-73 hemma mot Arka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.