EM-kval: Rann iväg i slutet

Sverige fick en bra start i EM-kval-öppningen borta mot Lettland. Blågult höll emot berömvärt och underläget var inte större än 70-64 en bit in i sista perioden. Men det rann i väg i slutet.

EM-kval damer, grupp J
Lettland-Sverige 89-70
(22-21, 25-18, 23-21, 19-10).
Lettland: Anete Steinberga 34, Aija Jurjane 16, Ieva Pulvere 15, Kitija Laksa 14, Elina Babkina 6, Karline Pilabere 4.
Sverige: Klara Lundquist 21, Elin Gustavsson 14, Ellen Nyström 11, Abigail Asoro 10, Paulina Hersler 9, Josefin Vesterberg 3, Lovisa Hjern 2.

Noterbart:
Anete Stenberga
levererade 34 poäng plus 13 returer.
Klara Lundquist 21 poäng plus 10 assists.
A3 Umeås Abigail Asoro stod för en tung kämpainsats med bra försvarsjobb och landade 10 poäng, 4 returer och 2 assist.
Bilden: Abigail Asoro spelade en av de bärande rollerna i blågult. Foto: FIBA-Basketball

Nu är det ett år till nästa kvalmatch för Sverige. Då hemma mot Israel 24 november 2022.

Noterbart i övrigt från EM-kvalet:
Grekland vann med 64-57 hemma mot Portugal. A3 Umeås center Vasiliki Loukan  fanns med i matchtruppen – men fick hålla sig på bänken utan inhopp.
Tyskland spelade borta mot Belgien och höll jämna steg halva matchen (32-32) – men efter paus var det Belgien för hela slanten och slutresultet blev 84-55. A3 Umeås forward Ama Degbeon spelade 22 ganska anonyma minuter som gav 2 poäng, 2 returer och 4 assists.

Bloggens rapportering om Sveriges match:

Svenska laget har numera fyra förbundscoacher – den som får agera ”headcoach” denna match och stå upp är Luleås Robin Sandberg.

Blågula startfemman: Klara Lundquist, Ellen Åström, Abigail Asoro, Elin Gustavsson och Paulina Hersler.
Från bänken: Lovisa Hjern, Josefin Vesterberg, Fanny Wadling. Mathilda Ågren, Matilda Claesson.

Klara Lundquist sköt tio poäng på drygt fyra minuter så att Sverige hade ledning vid 6-12 i Riga. Lettland kom i gång och vann tack vare poäng i sista sekunden första perioden med 22-21.

Direkt i andra fem raka lettiska poäng. Nödvändig timeout Sverige. A3 Umeås Asoro framme och lägger i 27-23.
I mitten av Q2 är ställningen 31-27. Missade svenska anfall samtidight som Steinberga gör hemmapoäng. 34-27.
Laksa sänker ny trea för 37-27. Ny måste-timeout blågult.

Tuffare lettiskt försvar pressr Sverige till misstag.
Klara Lundquist är helt otustanding – når 15 poäng vid 39-30.
Första halvlek avslutas med en buzzer beater-tvåa av Klara Lundquist som springer förbi fyra motståndare.

Läget i paus: Lettland-Sverige 47-39 (22-21, 25-18).
Lundquist har 19 poäng! För Lettland Anete Steinberga i topp med 17.
Lettland är bra på att utnyttja svenska misstag.
Två svenskor har ej varit inne på plan, det är Emma Johansson och Sofia Hägg.

Tredje perioden: Blågult öppnar med fem raka poäng. Ger 47-44.
Klara Lundquist blockar (!) Steinberga!! Men Kitija Laksa sänker ny trea, hon är fyra av fyra.
Efter tvåa and one, klassiskt trepoängspel av Asoro är läget  52-47.
Blir 52-49 innan hemmalaget ökar tempot igen. På det dags för Asoro igen, två nya poäng  55-51.
Lettland tenderar att dra ifrån 61-51 mitt i Q3.
Tredje slutar 23-21.

Läget inför sista: Lettland-Sverige 70-60.

Fjärde perioden:
Asoro vinner lös boll på golvet, leder till svenska poäng. Sedan kämpar hon under korgen och får med sig två straffkast.
Sätter båda för 70-64. Sedan ny sekvens som går i Lettlands anda.  Ryck till 77-64. Robin Sandberg måste ta timeout för att försöka stoppa blödningen.
Viktigt är att inte låta siffrorna rusa i höjden, en mindre förlust skulle vara helt okej för åderlåtet svenskt lag på bortaplan i kvalstarten.
Trea Lettland, tvåa Lettland då är det 12-0 och 82-64.
Te minuter kvar, då är läget 84-67.

Nä. I slutet orkar inte blågult stå emot. Det drar i väg.

Matchen slut: Lettland-Sverige 89-70

Anete Stenberga levererade 34 poäng plus 13 returer.