Efter skrällen mot Jämtland sulle Umeå BSKT ta sig an Norrköping Dolphins – men oddsen för ny sensation var skyhöga då Umeå dels spelar på bortaplan och dels inte kan använda pointguarden och nyckelspelaren Gustav Hansson (problem med en skadad armbåge).

– Vi vill vara säkra med detta och väntar nu på svar från magnetkameraundersökning, förklarar Umeå-coachen Boris Balibrea.

Borta är även Eddie Czerapowicz (sjukdom).

Mer läsning (PLUS): ”Försökte överraska”

Umeå presterade underhållande anfallsbasket i 18 minuter – men kunde inte försvara sig mot starka Norrköping. Det blev 25 turnovers och massor med foul.

Slutresultatet blev 123-96.

Poängbäst för Umeå Cameron Oluyitan med 29 poäng. Men matchen gick till hemmalaget.
-Vi lät dem göra alldeles för mycket poäng och foulade för mycket, men jag gillar att vi kämpade på, laget visade hjärta även den här gången och det är alltid ett bra tecken, säger Oluyitan till sblplay.se

Det blev 17 av 18 träff från strafflinjen…
– Jag har alltid betraktat mig som en säker straffskytt, jag vet att jag är bra på det, säger Oluyitan

Norrköpings Nathan Dawit, tidigare i Umeå, summerade i sblplay.se
– Vårt anfall gick bra, men försvaret… vi släpper in 96 poäng det är för mycket, så vi måste jobba på försvaret.

Norrköping–Umeå 123–96 (28–26, 42–33, 28–24, 25–13).
Norrköping: Felix Terins 22, Nathan Dawit 21, Jackson Rowe 19, Tim Schüberg 17, Brandon Tabb 12, LaDarien Griffin 12, David Jolinder 8, Elias Desport 4, Jacob Hadi 3, Hugo Bergström 3, Hugo Lilja 2.
Umeå: Cameron Oluyitan 29, DeMarco Dickerson 21, Cole Welle 12, Will Butler 11, Emil Häglund 9, Nils Botold 7, Anton Lindqvist 3, Melker Lindblom 2, Sebastian Andersson 2.
Publik: 1 190.

Ett par noteringar om övriga matcher;

Fryshuset saknade flera spelare och kom till Östersund utan coach (pga sjukdom). Så Aleksa Solevic skötte både liret och snacket. Jämtland inledde utan riktig energi – men vann såklart till slut med marginal.

BC Luleå lyckades ännu en gång krångla till sig en knapp seger. Starkt jobbat när Adam Rönnqvist klev fram i slutet hemma mot Södertälje. Gästernas Lazar Radosavljevic hade en trea för vinst i slutsekunderna – men den gick ringkant ut.

Övriga ligafakta:

Luleå–Södertälje 84–83 (16–15, 21–28, 26–20, 21–20)
Luleå: Bryce Douvier 27, Tavarius Shine 19, De’riante Jenkins 15, Adam Rönnqvist 11, Jonatan Arvidsson 9, Alexander Yemane 3.
Södertälje: Anton Gaddefors 28, Trey Freeman 20, Lazar Radosavljevic 10, Dino Pita 8, Jonathan Person 6, Martin Pahlmblad 6, Galin Smith 5.
Publik: 1 632.

Jämtland–Fryshuset 98–73 (22–26, 29–16, 18–14, 29–17)
Jämtland: Pierre Hampton 17, Daniel Johansson 14, CJ Wilson 13, Keith Omoerah 13, RT Guinn 12, Adam Johansson 9, Chase Harler 9, Gustav Vågström 8, John Pålsson 3.
Fryshuset: Aleksa Solevic 23, Basem Abdulkader 21, Musa Jeng 10, Åke Swahn 9, Nemanja Kutic 6, Brook Hailu 2, Elias Weibert 2.
Publik: 1 308.

Bloggens matchrapport Dolphins vs BSKT:

Norrköpings starters: Tim Schüberg, Felix Terins, Nathan Dawit, Jackson Rowe och Ladarien Griffin.
Umeås startfemma:
Cameron Oluyitan, DeMarco Dickerson, Anton Lindqvist, Cole Welle och Will Butler.

Första perioden: 28-26.
Jämn upptakt, efter trea av unge Lindqvist leder Umeå vid 6-7. Det kommer dock sex (!) raska turnovers (Dickerson svarar för fyra av dessa) och hemmalaget kan gå till 11-8. Det blir 14-11 innan en osportslig foul på Butler (hans andra foul dessutom),
Tidig timeout av Boris Balibrea efter fem minuter – han är lindrgt sagt missnöjd med allt slarv.
16-11 – innan Welle  springer in två enkla poäng.
Umeå foular på och når lagfoul. 20-13 efter sex spelade minuter.
Emil Häglund hoppar in (för Butler).
Sedan kommer Melker Lindblom in så att Dickerson ska få hämta andan.
Dolphins skickar in Brandon Tabb, Elias Desport och Hugo Bergström. Plus David Jolinder.
Umeå kommer tillbaka. Oluyitan sänker trea av tre straffar och sedan lägger inhoppare Nils Botold in en tvåa för kvittering 24-24. En minut kvar av Q1. Oluyitan belönas med två nya straffkast, då leder Umeå 24-26.
Umeå åker på ny så kallad ”osportslig” foul, faktiskt inte vidare juste, Cole Welle hade position på rätt sida och gick efter bollen. Nog ska det vara tillåtet att försöka försvara även på mittplan.  Hemmalaget utnyttjar detta och vinner perioden efter sista poäng av inhoppare Hugo Lilja.

Andra perioden: 42-33.
Dickerson och Oluyitan träffar skott. Plus Häglund. För Dolphins sänker Dawit och Rowe.
Läget 33-34 tidigt i Q2. Ny trea Häglund för 33-37. Vad gör Dawit. Japp sänker ny trea. 36-37.
Skyttefest i Stadium Arena.
Ska de hålla på så här blir det typ 65-65 i första halvlek.
Mikko Riipinen tar timeout när Umeå gjort nya poäng på blixanfall.
Läget 36-41 bara tre minuter in i andra.
Det går nog att stänga av allt vad skottklocka heter. Finns inte skymten av ett långt anfall.
När Umeå slarvar igen och Butler tar sin tredje foul så kommer Dolphins igen, vi har 45-44 efter dunk av Jolinder.
Timeout Balibrea efter en räcka nya turnovers. När Umeå ska försöka passa bollen flera gånger går det lätt snett mot Norrköpings försvar.
Dolphins till 49-44. Men hemmalaget har en ovana att foula Oluyitan. Han har 9 av 10 från linjen.
På det ett gäng straffar för hemmalaget, inklusive en teknisk foul på Balibrea.
Umeå hänger med tack vare 7 av 10 från trepoängsland, senaste trean av Welle för 53-48.
Welle jobbar in nya poäng. Häglund med ny trea!
Offensivt funkar allt. Men några defensiva stopp finns inte på kartan för BSKT.
55-56 och två minuter kvar av första halvan. Alex Karras gör inhopp.
Så rycker Norrköping pang på – skaffar sig greppet just före paus. Runt på 15-1 ger 70-57.
Umeå får i sista tvåan.

Läget i paus: Norrköping-Umeå 70-59.

Tredje perioden: 28-24
Norrköping vräker på, går kvickt till 79-61. Det tar två minuter att göra 9-2.
Umeå leder överlägset i kategorierna turnovers och fouls.
Men det är inte så konstigt att det händer borta mot vassa Dolphins.
Vid 85-65 tar Balibrea timeout.
Dolphins har gjort 30-9 på några minuter i slutet av andra och början av tredje perioderna.
Umeå lyckas ta tillbaka lite i slutet av Q3.

Läget inför sista: Norrköping-Umeå 98-83

Fjärde perioden: 25-13.
Nisse Botold öppnar med att sänka en trea, då skiljer faktiskt bara tolv poäng. 98-86.
Sedan gör Felix Terins 100:e poängen för Dolphins.