Fortsättning på nya året

2021 är över och alla lag i SBL Dam har spelat 14 av stipulerade 26 omgångar i grundserien.

Intressant fortsättning följer på nya året 2022. I december åkte A3 Umeå på en walk over-förlust. Ingen vet vad pandemin ska ställa till med framöver.

Omikron-varianten av det fula viruset påverkar redan idrott över hela världen.

Det enda man vågar gissa är väl att Luleå Basket har mycket god chans till ännu ett SM-guld. Klubben har under pandemins två första år fått guld utan slutspel (2020) och vunnit guld med slutspel (2021). Laget  finns ånyo i förarsätet inför vårsäsongen 2022. Coach Robin Sandberg har en urstark USA-duo på guardplatserna Luleå Basket plus att trion 93:or alltid levererar, alltså Ellen Nyström, Allis Nyström och Josefin Vesterberg. Därtill finns bland andra årets starka nystillskott som en gång skolats på RIG i Luleå – Fanny Wadling.

SBL Dam är charmigt mycket jämnare än på många år med kamp om i stort sett alla positioner bakom Luleå.

Någon dag tidigt under januari ska Umeås nya amerikanska Jada Lewis landa, återstår att se om hon finns spelklar redan till årets första match, som för A3 är den 8 januari borta mot Wetterbygden. Jada Lewis ersätter Teniya Page, som på grund av pandemi-oro valt att åka hem till USA, det är ett byte rakt av på guardposition.

Som Bloggen ser det borde det – efter en inkörningsperiod – funka bra med Lewis på Umeås bakplan. Då finns ett större frågtecken närmare korgarna där grekiskan Vasiliki Louka ännu inte hittat rätt i sin nya miljö och samarbetet med Ama Degbeon och Abigail Asoro haltar betänkligt.

2019 vann Umeå SM-guld – mycket på sitt snabba spel med mycket spring. Bloggens känsla är helt klart att en kvickare pjäs än grekiska Louka vore att föredra om man ska se Umeå som en tydlig utmanare i slutspelet 2022. Typ en USA-forward som kan springa golvet och försvara i samma stil som Asoro och Degbeon.

A3 skulle även må bra av att få in ytterligare en svensk spelare med lite storlek och skytte. I starten i höstas fanns landslagsaktuella Cajsa Uhrström i pusslet, när hon olyckligt drog korsbandet redan i träningsmatch mot Luleå blev ersättaren Patricia Elias (från samma agent som Jada Lewis). Elias är bra tillskott som energisk back-up-guard, men laget skulle även behöva ett tillskott på position tre.  Okej, Bloggen vet att det inte direkt står svenska spelare i kö där ute. Men nyårsönska går alltid.

Första omgången på nya året.
Torsdag 6 januari
Högsbo-Helsingborg
Lördag 8 januari
Eos-Alvik
Östersund-Visby
Borås-Uppsala
Wetterbygden-A3 Umeå
Luleå-Mark
Onsdag 12 januari
Södertälje-Norrköping

Läget i SBL Dam
1 Luleå                    14/0   28
2 Visby                    10/4   20
3 Östersund            10/4   20
4 Norrköping             9/5   18
5 Mark                       9/5   18
6 A3 Umeå                9/5   18
7 Alvik                        8/6  16
8 IK Eos                     6/8  12

—————————————
9 Högsbo                   5/9  10
10 Helsingborg          5/9  10
11 Uppsala               4/10   8
12 Wetterbygden     4/10   8
————————————-
13 Borås                   3/11  6
14 Södertälje            2/12  4

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.