A3 Umeå föll igen mot bottenlaget

Okej, hand upp alla som på förhand räknat ut att Helsingborg den här säsongen skulle besegra A3 Basket Umeå två gånger om. Ingen?

Helt osannolikt. Men sant och något som Helsingborg jobbat berömvärt för. Uppe i Umeå var det en megaskräll. Denna gång på hemmaplan inte alls av samma magnitud.

Basket är ett spel fem mot fem, eller som i den här matchen sju mot åtta, Hemmalaget gick runt på sju i en kort rotation – Umeå använde de åtta som fanns tillgängliga.

A3 Umeå började illa – kom igen och hade ledning med tio poängs marginal i början av andra halvlek – men sedan rasade laget ihop totalt och matchen blev något av en repris på mötet från i höstas.

– Vi gjorde en enda bra period, det var allt. Vi förlorar för att vi endast har två spelare som presterar. Övriga gjorde det inte, säger Umeå-coachen Janne Enjebo.

Mer läsning (PLUS): ”Sitter inte i att vi är få spelare”

Umeå hade endast två spelare som till viss del levererade: Tiffany Brown med 28 poäng och Ama Degbeon med 18 poäng + 13 returer + 7 steals.

Helsingborg fick ut det som önskats med massor av mål nära korgen – Katherine Kain 26 och Japonica James 22.

Matchen slut: Helsingborg-A3 Umeå 71-62 (25-17, 11-25, 16-10, 19-10).
Poäng Helsingborg: Katherine Kain 26, Japonica James 22, Rachel Clet 8 (+9 assists), Divora Alem 5, Mathilda Ågren 5, Isabelle Finke-Andersson 3, Martine Landström 2.
Umeå: Tiffany Brown 28, Ama Degbeon 18, Isabelle Edholm 4, Patricia Elias 4, Sandra Hansson 3, Sóllilja Bjarnadóttir 3, Abigail Asoro 2,

Kvällens övriga resultat:
Högsbo-Luleå 73-77.
Alvik-Östersund 74-60.
Wetterbygden-Norrköping 79-88.
Visby-Eos 74-59.
Borås-Södertälje 69-77.

I afton onsdag bjuds det på ligaomgång i SBL Dam med en utvald match som livesänds i SVT.

Från klockan 18.00 går det att följa Alvik-Östersund i SVT2 eller via SVTPlay.

Övriga matcher i kväll;
Visby-Eos (18.30), Wetterbygden-Norrköping, Högsbo-Luleå, Helsingborg-A3 Umeå. Borås-Södertälje (alla 19.00).

Halvtid i TV-matchen: Alvik-Östersund 49-29.

Eller om ni så vill Elin Ljunggren 28 poäng i första halvlek – Östersunds lag 29 poäng.
Ljunggren har 6 av 7 från trepoängsland.

Matchen slut: Alvik-Östersund 74-60.
Efter en jämn tredje period kunde Östersund putsa siffrorna lite i sista när Alvik luftade bänken.

A3 Umeå har fått ihop åtta ombytta spelare till bortamatchen mot Helsingborg.
Det är Tiffany Brown, Patricia Elias, Moa Dellbro, Sóllilja Bjarnadóttir, Isabelle Edholm, Sandra Hansson, Ama Degbeon och Abigail Asoro.

A3 är alltså utan två importer. Nya Sherise Williams är inte spelklar och därtill söker klubben en ny komboguard.

Noterbart är att Asoro ska spela igen efter att ha avstått matcher på grund av knäproblem. Hon uppträder nu i tröja nummer 400 – med anledning av staden Umeås 400-årsjubiluem.

Startfemman: Brown, Elias, Edholm, Asoro, Degbeon.

Hemmalaget Helsingborg har fullt lag med tolv spelare och förstafemman ser ut så här; Rachel Clet, Divora Alem, Mathilda Ågren, Japonica James och Katherine Kain.

Matchrapport:
Första perioden: 25-17.
A3 Umeå har haft ett långt uppehåll på grund av covid. Kanske inte så konstigt att det ser lite otajmat ut i inledningen. Helsingborg öppnar med 6-2 och har ännu fler öppna lägen. Orörlig, osynkat Umeå.
Efter en trepoängare av Degbeon och ett snabbt uppspel med Brpwn  är gästerna tillbaka  i mitten av första perioden och når ett kort ögonblick ledning vid 10-11. Det är snart 16-11. Inte mycket till försvar. Coach Enjebo måste ta timeout.
Vi ska komma i håg att Helsingborg  levererade en storskräll med bortasegern mot Umeå i höstas – så vi ser ett hemmalag som inte tvekar en sekund för att slå A3 igen.
Timeouten ledde till ingenting. Helsingborg gör hela tiden nya enkla poäng inne i färgen. 22-13 på tavlan. I anfall strular Umeå mest till det och tar dåliga avslut. Vi har 25-13.
Hansson ersätter Asoro. Dellbro ersätter Elias. Bjarnadóttir ersätter Edholm.
Helsingborg på tionde plats i tabellen jagar en slutspspelplats och ser i första perioden ut som ett bättre lag än Umeå.

Andra perioden: 11-25.
Tiff Brown avslutade första och inleder andra prioden med hoppskott.
Då är det 25-19.  Sedan Brown gjort nya poäng, and one, är det 25-22.
Brown skjuter igen, då är det 25-24.
I starten av Q2 spelar A3 försvar som det ska göras. Brown assist till Degbeon och då är det efter en ”run” på 0-9 bortaledning 25-26 och timeout Helsingborg.
Tiff Brown har 19 av Umeås 26 poäng.
Hemmalagets första inhoppare: Martine Landström och Isabelle Finke-Andersson.
I mitten av Q2 byter lagen poäng.
Vid 32-33 och knappt fyra minuter kvar till paus kommer en Umeå-timeout, som mycket väl kan vara till för att Brown (spelar nonstop) ska hinna hämta andan en minut.
A3 har en zon som ger hemmalaget bekymmer. I anfall bättre rörlighet på gästerna. Leder till 34-38. Plus straffkast Brown. Två säkra för 34-40.
Gästerna får i sista sekunden av Q2 i en tvåa av Degbeon.
I andra perioden ser Umeå ut som ett bättre lag än Helsingborg.

Läget i paus: Helsingborg-A3 Umeå 36-42.

Läget i övriga matcher:
Wetterbygden-Norrköping 32-41.
Visby-Eos 43-24.
Högsbo-Luleå 43-39.
Borås-Södertälje 38-35.

Tredje perioden: 16-10.
Jämn start med 3-3 på 3 minuter. Sedan vinner Umeå bollen upprepat och går till 39-49. Dittills största bortaledning. Helsingborg krigar, får en trea av Alem, tvåa av Kain. 44-49.
Inte så mycket skönspel i detta skede av matchen.
Åtta minuter in i Q3 är ställningen 46-52.
Det tas en del riktigt dåliga beslut.  Särskilt från Umeås sida. Inte bara en turnover.
Hemmalaget tar sig till 50-52. Och får sedan ännu en gång bollen till skänks. Det betyder 52 lika.

Läget inför sista: Helsingborg-A3 Umeå 52-52.
Det är ojämn nivå på prestation. Umeå har klart flest avslut, men även flest missade skottförsök.

Fjärde perioden: 19-10.
Nytt exempel på dåligt beslut, Dellbro tar en trea tidigt i anfall och är inte ens nära att träffa. Sedan svarar Heslingborg med ungefär samma sak.
Varsin tvåa får lagen till 54-54. Sedan missar Degbeon ett av två straffkast.
Edholm spring in två poäng – på det två enkla inne i färgen för hemmalaget.
Åsså ny turnover gästerna.
7 min kvar: 56-57.
Dellbro tar lite revansch med assist till Degbeon. Men försvaret?  Helsingborgs James blir ensam i tresekundersområdet.
6 min kvar: 58-59.
Inte mycket ordnat spel. Coach Enjebo tar en minut för att snacka igenom läget.
Umeå-spelarna verkar trötta. Helsingborg går all-in och använder bara sju spelare. Så lagen är på så sätt ”lika många”.
Kain gör poäng, sedan tappar Umeå bort bollen igen.
5 min kvar: 60-59.
Oj, oj, tomt igen under Umeås korg. 62-59.
Nytt avslut med dåligt omdöme av gästerna.
Då går hemmalaget till 64-59.
Broen är trött, missar nu sina skottförsök.
Två A3-spelare krockar under egen korg, tappar bollen rakt i händerna på en motståndare, då är det 66-59.