Klart: Dolphins vs BSKT i kvarten

Sista omgången i grundserien bjöd på Norrköping Dolphins vs Umeå BSKT.

En märklig match där Norrköping såg ointresserat ut i första halvlek och Umeå kunde skaffa sig 15 poängs ledning tack vare en inspirerad insats. Men efter paus lade grundserievinnaren i en högre växel och Umeå kunde inte hantera det och ta hand om sin ledning. Dolphins vann andra halvan med 52-28.

Norrköping-Umeå 82-73 (14-21, 16-24, 28-14, 24-14).
Norrköping: Felix Terins 14, Hugo Bergström 13, Jackson Rowe 13, LaDarien Griffin 12, Tim Schüberg 9, Elias Desport 8, Nathan Dawit 7, David Jolinder 4, Jacob Hadi 2.
Umeå: Will Butler 22, Gustav Hansson 13, Cole Welle 12, DeMarco Dickerson 9, Cameron Oluyitan 9, Jonathan Peleg 8.
Publik: 853.

Det betyder att det då som väntat blir SM-kvartsfinal mellan Norrköping och tabellåttan Umeå.
– Norrköping har ett jäkla bra lag, vi kan bara lära av våra misstag och vet att det inte håller med att bara göra 20 bra minuter, säger Umeås Cole Welle till sblplay.se

– Vi har till på onsdag på oss att fundera ut hur vi ska kunna tävla med Norrköping, säger coach Boris Balibrea till Bloggen.

Herrarnas SM-kvartsfinaler avgörs i bäst av fem matcher.
Serieettan Norrköping börjar hemma mot tabellåttan Umeå BSKT.
Match 1: Norrköping–Umeå, onsdag den 23 mars, klockan 19.04.
Match 2: Umeå–Norrköping, lördag den 26 mars, då med start kl 17.04.
Match 3: Norrköping–Umeå, måndag den 28 mars, klockan 19.04.
Ev. match 4: Umeå–Norrköping, spelas torsdag den 31 mars.
Ev. match 5: Norrköping–Umeå, spelas lördag den 2 april.

Bloggens matchrapport:

Dolphins startfemma: Tim Schüberg, Felix Terins, Nathan Dawit, Elias Desport och Jackson Rowe.
Från bänken: Hugo Bergström, Ladarien Griffin, David Jolinder, Hugo Lilja, Jacob Hadi.
(På skadelistan: Adam Ramstedt, Brandon Tabb).

Umeås startfemma: Gustav Hansson, Jonathan Peleg, Cameron Oluyitan, Cole Welle och Will Butler.
Från bänken: DeMarco Dickerson, Emil Häglund, Eddie Czerapowicz.
(BSKT:s yngre spelare är inte med – utan har sikte på helgens spel i U21-SM hemma i Umeå).

Första perioden: 14-21.
Umeå börjar bra och Butler gör matchens fyra första poäng. Dolphins bjuder på ett par turnovers.
Butler lägger även i 0-6. Tre minuter spelat.
Dolphins missar ett par trepoängsförsök.
Rowe tippar in hemmalagets två första poäng efter fyra minuter.
Sedan Butler igen. 2-8. Dolphins skickar in Bergström och Griffin.
5 min spelat: 4-10. Lite senare vid 6-12 har Butler tio poäng.
När det gått sju och en halv minut har Welle skickat i ett trepoängsskott och vid 8-17 måste Norrköpings coach Mikko Riipinen begära timeout. Han säger sannolikt ungefär ”grabbar, matchen har faktiskt startat”.
Dickerson in för Umeå. Jolinder in för Dolphins.
Häglund in för Umeå.
Dickerson assisterar Oluyitan för 11-19. Bortkastad boll Dolphins, sedan straffkast när Butler foulas, då är det 11-21.
Schüberg sänker en trea som sista poäng i Q1.

Andra perioden: 16-24.
Inleds med offensiv retur och poäng Butler – då har han gjort 14 poäng. Sedan ska han få lite vila på bänken.
Norrköping har fortsatt svårt att få fart på fötterna. Vi har 18-29.
Dolphins spelar även Hadi.
Dickerson dribblar och skjuter 18-31.
Desport får utrymme offensivt medan Butler är ute.
Czerapowicz in för gästerna.
Mitt i Q2: 20-35.
Nytt försök av Dolphins som går ring-ut.
Welle lägger i två nya och får bonuskast. 20-38.
Terins tillbaka in – sätter sina första poäng – en trea.
Vid 23-38 kommer även Rowe, Griffin och Dawit in för Dolphins. Klart starkare uppställning då i slutet av första halvlek.
Ny trepoängare av Terins. 28-38 – då måste Boris Balibrea ta ett taktiksnack efter att hemmalaget gjort åtta raka. Mer än tre minuter till paus.
Bra spel av Umeå som avslutas med öppen trea som Hansson sätter. Oluyitan fyller på med layup. 28-43. Sedan missar Butler en dunk.

Läget i paus: Norrköping-Umeå 30-45.
Synnerligen svag första halva av Norrköping som exempelvis skjutit 3 av 18 från trepoängsland. Ett heltaggat Umeå har utnyttjat övertag nära korgarna, Butler och Welle har 24 poäng ihop. Gästerna leder returtagningen med 26-18.

Övriga resultat i paus:
Södertälje-BC Luleå 46-44,
Jämtland-Fryshuset 54-38,
Borås-Nässjö 65-34.

Tredje perioden: 28-14.
Umeå har också knepigt med trepoängsskyttet. Hansson miss. För Dolphins miss av Dawit. Även närskott missas.
2-2 på nära tre minuter. Men sedan sänker Terins sin tredje trea – han är planens enda distansskytt så här långt.
Nu är det Umeå som är stillastånde och Hugo Bergström springer in 37-47. Dawit följer upp och får med sig bonuskast när Oluyitan åker på sin tredje foul. 39-47 och i väntan på straffkastet för Dawit passar Balibrea på att ta timeout. Han säger sannolikt ungefär ”grabbar, andra halvlek har faktiskt startat”.
Norrköping gör 10-2 på fyra minuter. Dåligt anfall och dåligt skott Umeå. Rowe skickar i en trea. 43-47.
Oluyitan får i en trea innan Umeåförsvaret går bort sig totalt.
5 min in i Q3: 45-50.
Dickerson träffar med en trea. Åsså går Umeå-försvaret bort sig igen. Mycket neror såklart på att Norrköping börjat springa och spela basket på riktigt.
Umeå slarvar duktigt. Tar mycket sämre beslut efter paus.
Dolphins närmare och närmare, 54-57.
Hadi får straffar, sätter båda 56-57. Dessutom Dolphins inkast då en foul mot Umeå bedömts som osportslig.
Hemmaledning kommer på en mäktig dunk av Griffin. 58-57.
I sista sekunden av tredje lägger Butler i en tvåa. 58-59.

Läget inför sista: 58-59.
Norrköping behövde bara kicka i en högre växel för att gå ikapp.

Fjärde perioden: 24-14.
Gustav Hansson har det jobbigt denna kväll, är bara 3 av 15 i sitt skytte. Vid 61 lika får i alla fall Umeås pointguard i en floater.
I andra halvlek är det Dolphins som vinner många returer.
8 min kvar: 64-63.
Caoch Mikko Riipinen gör som han sagt – ger de unga spelarna chansen, inne samtidigt i detta skede både Hadi och Lilja.
6 min kvar: 64-67.
Vi får ett poängbyte.
5 min kvar: 66-69.
Jätteslarv av Umeå. Kastar bort bollen.
Sedna får Peleg sin fjärde foul. Den tar han då han hamnat som center i försvar mot större gubbe.
Terins skjuter 68-69. Peleg missar skott.
Terins skjuter igen – nu en trea. Då har vi 71-69 och förstås timeout Umeå. Tid kvar: 3 minuter 49 sekunder.
Boll inside, Butler kvitterar 71 lika.
Rowe attackerar och får med sig två straffkast. Han sänker båda.
3 min kvar: 73-71.
Welle tappar bollen – gartispoäng för Rowe. 75-71.
Hansson missar skott. Desport gör poäng på off retur. 77-71.
Sedan slarvar Umeå ännu mer.
2 min kvar: 77-71.
Rent usla avslut av gästerna som har tappat allt.
Bergström ska skjuta straffar. Då blir det 79-71.
Balibrea måste ta ny timeout. Men det finns nog inga mirakel.
Umeå lyckas knappt få in bollen på sitt inkast sedan.
Hansson tar avslut. Bollen slås undan. Balibrea protesterar mot utebliven avblåsning för goaltending. Allt Umeå-coachen får är en teknisk foul och 80-71 på straffkastet.
Långt anfall Dolphins. 58 sekunder kvar när Umeå får boll.
Efter att Hansson lagt i en tvåa – så kommer tre hemmaspelare ensamma mot Umeås korg.  Hmm.