Umeå-varningen: ”Värsta tänkbara”

Alla som räknat ut att topptippade Jämtland som tabellsjua skulle komma till Umeå med tre raka förluster – hand upp. Ingen?

Sett till snackfaktor och intresse har onekligen den här ligan fått någon av en drömstart på säsongen 22/23.
I en haltande tabell där lag spelat allt från tre till sju matcher har Umeå BSKT presterat bra med en serie på vinst-förlust-vinst-förlust-vinst. Det ger i dagsläget femteplats i tabellen.

På tisdagskvällen vankas det norrderby i Umeå Energi Arena och Umeå-klubben hoppas kunna packa läktarna med hjälp av gratis inträde (som sponsorer pröjsar).

Men att gästande Jämtland Basket har tre raka torsk är något som Umeå-coachen Boris Balibrea inte riktigt gillar.

Vad kan hända på tisdag kväll?

– Jag hoppas vi kan vinna och är säker på att vi kan tävla – men enligt min synvinkel är just det här värsta tänkbara läge att möta Jämtland. De räknas som ett topplag för en position som etta eller tvåa och de har inte alls gjort dåliga matcher trots de här tre förlusterna. Bland annat har de har haft olika spelare borta och det har varit jämna matcher.
När de kommer hit till Umeå är de inte rädda eller försiktiga, utan kommer att anstränga sig extra mycket och pusha sig själva ännu hårdare än de gör normalt.

En plusfaktor för BSKT är anfallsspelet. Umeå gör i snitt 89 poäng per match. Bara Borås är bättre med 91.

– Vi har ligans näst bästa lag sett till det offensiva med antal gjorda poäng och utdelning per bollinnehav. När det gäller försvaret är vi solida, men gör fortfarande en del dumma misstag som vi behöver jobba bort om vi ska kunna slå Jämtland, säger Boris Balibrea.

– Vi vann mot Luleå senast, men ska nu möta ett lag med helt annan stil. Vi har vår egen identitet men måste förstås anpassa oss till att det blir mer fysiskt, hålla försvaret fem mot fem och klara returtagningen. Jämtland är ett av ligans bästa lag och har en av ligans bästa coacher så det kommer att krävas en perfekt match av oss, så låt oss göra det, avslutar Umeå-coachen.

Jämtland Baskets coach har haft en del att fundera på, bland annat det svajiga trepoängsskyttet.

– Dels handlar det om att ta oss till lite bättre lägen och hjälpa varandra med bättre screens och bättre passningar och dels att ta de lägen som ges. Vi har haft en tuff vecka men säsongen är lång och vi hoppas att vi har alla friska framöver, att vi fortsätter hålla hög kvalitet på träningarna och tar motgångar på rätt sätt. Umeå borta är alltid en utmanande uppgift och det är ett hårt arbete som behöver göras, säger Adnan Chuk.

När det gäller Jämtlands Pierre Hampton som missade senaste omgången på grund av magsjuka – så har han kunnat träna med laget igen – därmed kan Umeå räkna med att stjärnan är tillbaka i spel på tisdag kväll.

Tisdagens ligamatcher, alla kl. 19:04
Umeå BSKT-Jämtland Basket, Umeå Energi Arena
Köping Stars-Nässjö Basket, Köpings Bad & Sport
Kalmar Saints-Borås Basket, Akea Arena
Fryshuset Basket-Södertälje BBK, Fryshuset CC

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.