Den blågula comebacken

Så här skrev Bloggen i slutet av november efter att Sveriges damer torskat i EM-kvalet mot Israel;
”Förbundet har en intressant utmaning framför sig – innan Israel-matchen i Uppsala gick SBBF ut med nyheten att Sveriges damer ska spela sista kvalmatchen hemma mot Lettland den 12 februari i Globen, eller Avicii Arena som den numera heter. Planen är att slå publikrekord för svensk landslagsbasket på damsidan. Nuvarande rekordsiffra är 5027 åskådare. Den uttalade ambitionen är att dubbla det till 10.000 åskådare. Om det är väl bara att säga lycka till. Generalsekreterare Fredrik Joulamo och kompani måste då se till att göra det hela till någon sorts hyllningsevent för hjältar från förr – typ med engångscomeback i blågult för Frida och Elin Eldebrink. Säkert krävs ytterligare några smarta drag.”

Nu vet vi att Elin och Frida Eldebrink finns med i truppen inför avslutningen på EM-kvalet. Comeback gör även Lollo Halvarsson.

EM-kvalfönstret i februari innebär för Sverige bortamatch mot Israel 9 februari och så ”publikmatchen” hemma mot Lettland 12 februari. Båda motståndarna är redan klara för sommarens EM-slutspel.
Blågults tidigare resultat; Lettland-Sverige 89-70, Sverige-Israel 68-75.

För att kvala in till EM gäller det att vara gruppetta, eller en av de fyra bästa grupptvåorna.
Sett till läget i samtliga kvalgrupper är Sveriges chans knappt mikroskopisk.
Lettland är redan klar etta i Sveriges grupp. När det gäller ”bästa grupptvåor” är det i praktiken kört för ett svenskt hopp. Det krävs inte bara två svenska braksegrar utan även att en hel rad andra matcher ska gå rätt väg med snudd på fantasiresultat.

Uppgiften blir helt enkelt att slå Israel borta och sedan visa upp bra spel inför storpublik i Globen.

– Vi går in i detta kvalfönster medvetna om att det krävs två väldigt starka insatser för att ta oss vidare till EM. Förutom två vinster behöver vi dessutom skrapa ihop en så stor positiv målskillnad som vi kan. I truppen ingår glädjande några nygamla ansikten som kommer att tillföra både kompetens och rutin så jag ser därför väldigt positivt på utmaningen, säger Lars Johansson, sportchef på Svenska Basketbollförbundet.

Uttagna blågula bruttotruppen: Klara Lundquist, Elin Eldebrink, Frida Eldebrink, Abigail Asoro, Ellen Nyström, Nathalie Fontaine, Elin Gustavsson, Amanda Zahui, Lollo Halvarsson, Lovisa Hjern, Farhiya Abdi, Maria Gültekin, Josefin Vesterberg, Fanny Wadling, Paulina Hersler, Tilda Trygger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.