Superlag i WNBA och SBL Dam

Från den 1 februari kunde lagen i Women´s NBA börja presentera färdiga kontrakt. Med massor av free agents där ute så händer det saker.

Regerande mästarlaget Las Vegas Aces under ledning av coach Becky Hammon har kvar startspelare som Kelsey Plum, Jackie Young, A´ja Wilson och Chelsea Gray. In kommer tungt meriterade spelare som Candace Parker och Alysha Clark, samt centern Cayla George. Det är ännu tidigt, Las Vegas har 13 spelare på sin roster och bytte nyligen till sig rätten till svenska landslagets Amanda Zhaui.

Zahui, som under Europa-säsongen finns i italienska Schio, har själv uttalat sig för bland annat sportradion att hon ser fram att komma till Las Vegas.

En helt ny utmanare om WNBA-titeln är de senate årens inte alltför framgångsrika New York Liberty – som nu värvar tungt, tungt. Guarden Sabrina Ionescu får plötsligt sällskap av två av världens absolut bästa spelare i form av Courtney Vandersloot och Breanna Stewart, därtill Jonquel Jones!

Det ser ut som att de två superlagen Las Vegas och New York ska göra om om titeln 2023.

x x x x x

Även i den svenska ligan SBL Dam finns två superlag, alltså med svenska mått mätt. Luleå Basket vs Södertälje BBK slåss om SM-guldet 2023.

Det kan möjligen finnas en WNBA-spelare bland de svenska stjärnorna. Washington Mystics har tidigare skjutit upp planerna på att ta över Klara Lundquist. Nu är Klara tillbaka i toppform efter att medicin fått ordning på den sjukdom som hon har (Graves sjukdom).

– Jag vet faktiskt inte hur det blir ännu, vi får ta det lite längre fram och se om de fortfarande är lika intresserade, säger Klara Lundquist till Länstidningen i Södertälje.

I morgon lördag spelar Klara, tvillingarna Eldebrink och Lollo Halvarsson ligamatch hemma mot Luleå Basket.

I landslagströjan är den stora grejen för Klara Lundquist och kompani den avslutande EM-kvalmatchen mot Lettland i Avicii Arena den 12 februari. Redan är över 8000 biljetter sålda så det kommer att bli nytt publikrekord för svenska damlandslaget.

x x x x x

När det gäller framtiden för SBL Dam kan noteras att det är nya grejer på gång. Nästa säsong ska inledas med en happening kallad ”Tip Off” i Täljehallen den 7-8 oktober 2023.

Premiäromgång ska kryddas med mediaaktiviteter,  utbildningar och seminarier för aktiva i ligan, tanken är också att skapa en fanzone.

Med tanke på att det nyligen bara kom 238 åskådare till Täljehallen när SBBK mötte regerande mästarlaget Norrköping Dolphins kan man i alla fall undra varför inte en storslagen Tip Off inte förläggs till Luleå – som har de överlägset största publiksiffrorna.

Ett framtidsförslag för SBL Dam är att minska på antalet importer till endast två utländska spelare, det ska kunna ske på ett par års sikt.  Om det förslaget finns olika reaktioner. I Bloggens ögon handlar det väl mest om att de flesta klubbarna inte har råd med mer än så. Tre klubbar tvingades hoppa av inför pågående säsong, däribland Umeå, och majoriten av de som kom till spel kämpar med ekonomin och glest på läktarna. Tar vi Luleå som år efter år är ett topplag kommer de även fortsatt att få ihop starka lag, klubben hade faktiskt bara två amerikanskor i denna säsongs trupp – nu blev det en tredje då Allis Nyström skadade knät. Även Södertälje har svensk trupp, just nu en enda USA-spelare.

x x x x x

I afton fredag spelades en ligamatch. Mark, med fyra importer, vann hemma mot Visby, som har tre importer. I Visby finns Umeå-tjejen Tilda Lundgren, som denna gång fick sju minuter på golvet.

Mark-Visby 81-70 (22-20, 20-22, 18-17, 21-11).
Mark: Brooklyn Pannell 31, Lindsey Vanallen 15, Evelyn Ovner 12, Brianna Herlihy 10, Bridget Herlihy 8, Jonna Almqvist 5.
Visby: Ester Olsson 16, Kristina Arsenic 14, Julia Nygård 14, Geralynn Leaupepe 13, N’dea Flye 11, Helin Agnig 2.
Publik: 154.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.