Liga i vänteläge

SBL Dam är ligan som tycks befinna sig i vänteläge. När vi skriver den 19 november har bara fem omgångar spelats och mästarlaget Luleå Basket har ingen som helst brådska med att formera den trupp som så småningom ska försöka försvara platsen på tronen.

Luleå har skickat hem två amerikanskor och har tills vidare endast en import i form av Robbi Ryan. Klubben har också en del att se över då klubbdirektören Christer Sehlin gått in i väggen och är sjukskriven.

Ur sportligt perspektiv har coachen Robin Sandberg givetvis ett namn högst på önskelistan inför vårsäsongen – Bria Goss som tog guld med laget i våras och för närvarande finns hemma i USA då det inte blev något spel i Israel på grund av kriget.

– Det är mycket som ska stämma för att Goss ska komma till oss direkt efter jul. Det gäller att vi kan erbjuda ett nog bra kontrakt samtidigt som hon ska vilja komma hit, säger Sandberg till Luleå-tidningarna.

Efter de fem spelade omgångarna har Luleå fem vinster med ett ”snällt” öppningsprogram. I nästa omgång smäller det borta mot likaledes obesegrade Södertälje BBK. Finalreprisen ska spelas i Täljehallen lördag 25 november.

SBBK har tappat korsbandskadade Elin Eldebrink, men har i övrigt en mycket bättre balanserad trupp än förra säsongen. Stor förstärkning är danska landslagsstjärnan Maria Jespersen.

Norrköping Dolphins är just nu klar ligatrea. Bra gäng med Stella Johnson och Lovisa Hjern. Liksom Luleå är det ett lag som säkerligen kommer att förstärkas vad det lider.  Centern Kate Oliver som gjorde succé när Dolphins tog guld 2022 ska vara nära en comeback.

Östersund Basket har startat ligan med tunn trupp på grund av skador och en hemskickad amerikanska. På väg in är redan kontrakterade Natalie Chou och Chanelle Molina. En förstärkning blir Saga Eklöv när hon snart får lämna skadelistan.

Uppsala Basket leds av veteranen som inte tycks åldras – Tiffany Brown. Plus Stephanie Visscher.  Laget har blandat och gett lite så här långt.

Slutspelstippade lag är förstås även Alvik och Högsbo. Åttonde och sista lag till kvartsfinal är mer oklart. Kanske Eos eller Mark? Men det kan hända saker innan det drar ihop sig. I skrivande stund känns Visby, Sjuhärads inte så heta och AIK jobbar med att se och lära.

Helgens ligaresultat:
Uppsala-Alvik 75-76
Visby-Östersund 61-78
AIK-Södertälje 51-91
Mark-Norrköping 46-79

Nästa omgång, lördag 25/11:
Alvik Basket-Mark Basket, Åkeshovshallen, 14:00
Uppsala Basket-AIK Basket, Upplands Bilforum USIF Arena, 14:00
Norrköping Dolphins-Visby Ladies, Stadium Arena A, 14:30
IK Eos-Högsbo Basket, Eoshallen A, Lund,15:00
Södertälje BBK-Luleå Basket, Täljehallen A, 17:00
Sjuhärads Basket-Östersund Basket, Boråshallen,17:00

 

 

2 kommentarer

  1. Daniel

    Paulina Hersler och Amanda Zahui har som du redan är medveten om inga klubbar heller pga problemen i Israel. Kanske är det heller inte realistiskt för Luleå att landa ngn av de två mot bakgrund av presumtiva löneanspråk etc. Men utöver den duon så finns t.ex den slovakiska landslagsstjärnan och small forwarden Terezia Palenikova som också var kontrakterad till att spela i Israel men fick åka hem i förtid. Palenikova borde ändå vara en spelare som skulle kunna vara inom räckhåll rent ekonomiskt för Luleå utifall hon är en spelartyp som laget eftersöker!

    • Peter Hegethorn (inläggsförfattare)

      Svar: Som du är inne på lär knappast Hersler eller Zahui återvända till svenska ligan. Luleås löneutrymme efter nyår kan kanske räcka till Bria Goss, alternativt två mindre profilerade importer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.