Ett sista E4-derby i norr

Dags för grundseriens sista E4-derby uppe i norra Norrland. Skådeplats Umeå Energi Arena Vatten med uppkast klockan 19:04 måndag afton den 12 februari.  Vi snackar alltså Umeå BSKT vs BC Luleå.

Det är rejäl skillnad på de båda lagens uppladdning inför måndagsmatchen. BC Luleå spelade senast i tisdags (på hemmaplan) och har sedan kunnat träna på med nya amerikanen Charles Matthews.

Umeå BSKT spelade så sent som fredag kväll i Uppsala och tog tåget hem på natten mot lördag, en resa där laget blev utan liggvagn så det blev inget annat än sittplatser. Sedan var hemmahallen upptagen av stor pingisturnering så söndagens träning blev en väldigt sen timme i Umeå Energi Arena.

– Klart att situationen gjort möjligheten till återhämtning speciell och extra svår. Men det är som det är, bara att säga tack så mycket till spelarna som aldrig gnäller, säger Umeås coach Gabo Loaiza.

– Ett derby är alltid speciellt, för oss gäller det att hitta energi någonstans och överallt. Det här är näst sista matchen innan serieupphållet så vi ska ge allt. Att spela med energi behöver definieras och det innefattar även att klara av att spela efter en solid gameplan. Senast mot Uppsala kom det flera misstag på rad och Uppsala kunde rycka till sig större ledning, det kan ha berott på trötthet med allt vi har i ryggsäcken och då blir det tufft.

– Mot Luleå gäller det inte minst att sätta press och stopp för deras guarder, vi behöver alltså justera det defensiva spelet. I vår egen offensiv är det fakta att vi har en lucka på pointguardpositionen sedan Jordan Peltier lämnade, en lösning är att använda Tim Finke mer i uppspelsfasen även om det är trixigt då han samtidigt ska spela försvar mot motståndarnas bästa och är en av våra skyttar, säger Umeå-coachen.

Tidigare ligamöten den här säsongen:
BC Luleå-Umeå BSKT 105-71
Umeå BSKT-BC Luleå 80-103
BC Luleå-Umeå BSKT 94-81
Svenska Cupen-möte:
Umeå BSKT-BC Luleå 95-97 e. förl.

Notera att:
BC Luleå har en ny amerikan med bra meriter från college och NBA G-League. Charles Matthews ska nu göra sin andra match i SBL, i debuten blev det lite lagom 12 poäng och 7 returer på 20 minuters speltid.
Bröderna Gustav och Daniels Hansson lämnade Umeå efter förra säsongen och har nu viktiga roller i Luleå.
BC Luleå är tabelltvåa och kämpar med Borås och Östersund om den positionen inför vårens slutspel.
Umeå BSKT har på jumboplats halkat efter Köping, just nu skiljer två vinster.
BC Luleå har god form med vinster i tre av de fyra senaste matcherna, bland segrarna finns triumfen mot Norrköping.
Umeå BSKT har en seger på fyra senaste matcherna, vinsten var jätteskrällen hemma mot Jämtland.

Gästernas coach Håkan Larsson; ”Umeå är ett lag som spelar med mycket energi. Även om de är lite låga på personal och spelar fem spelare ganska mycket. Det gäller att matcha deras energi och sätta tryck på dem. Vi har lite fler gubbar att rulla på”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.