Matchkväll: Umeå orkade inte

I sista omgången före landslagsuppehållet gästade Umeå BSKT ett formtoppat Borås Basket.

Gratismatch och massor med folk på välfyllda läktare i Boråshallen.

Umeå gjorde en högklassig insats i första halvlek – vilket gav ledning vid 48-49. Men i andra halvlek blev det bara Borås som gjorde poäng från alla håll och kanter mot ett tröttnade Umeå som hade foultrubbel på både Nisse Botold och Anton Lindqvist.

Borås kan bokföra nionde raka ligasegern efter att ännu en gång gjort stora siffror på Umeå. Denna afton satte Borås 16 av 29 trepoängsförsök, det är 55 procent.

Slut: Borås-Umeå 115-83.

– Vi spelade väldigt bra i första halvlek, men sedan kom vi ifrån det vi gjorde bra. Borås fick öppna skott och när de började sätta dem fick hela laget momentum. Vi är ofta med alla lag i första halvlek, men sedan orkar vi inte riktigt, säger David Czerapowicz i Expressens livesändning.

Umeå får försöka ladda om batterierna under ett långt landslagsuppehåll, lagets nästa match är hemma mot Uppsala den 5 mars.

Matchfakta fredag:
Borås – Umeå 115–83
(24–24, 24–25, 37–21, 30–13).
Poäng, Borås: Ibi Watson 28, Jarred Godfrey 23, Chris McKnight 17, Ryan Logan 17, Ludvig Johansson 10, Fredrik Andersson 7, John Brändmark 6, Erik Juhlin 3, Filip Larsson 2, Elias Reining Ekdahl  2.
Umeå: Will Butler 23, Tim Finke 18, Anton Lindqvist 15, David Czerapowicz 13, Nils Botold 9, William Eriksson Hansson 5.

BC Luleå – Köping 88–78 (19–14, 27–23, 20–18, 22–23).
Poäng, BC Luleå: Gustav Hansson 25, Jonatan Arvidsson 21, Charles Matthews 14, Denzel George 9, Ed Polite 8, Kentwan Smith 7, Daniel Hansson 2, Tobias Sjöberg 2.
Köping: Jayden Martinez 19, Ben Okhotin 19, Christian Keeling 17, Brett Reed 8, Jacob Hadi 6, Erik Persson 5, Mattias Herlitz 4.

Norrköping – Uppsala 98–70 (30–16, 25–27, 25–19, 18–8).
Poäng, Norrköping: Marcus Tyus 23, Nathan Dawit 21, CJ Penha 13, Felix Terins 9, Issac Vann 9, Tim Schüberg 7, Adam Ramstedt 4, Elias Desport 4, Hugo Bergström 4, Karl Gamble 4.
Uppsala: Lukas Friberg 15, Sekou Sylla 13, Melker Delryd 12, Gustav Moberg 12, Niklas Larsson 12, Henrik Jädersten 6.

Bloggens matchrapport:

Umeå har åtta spelare på plats i Boråshallen, det är Melker Lindblom, William Hansson, David Czerapowicz, Anton Lindqvist, Nisse Botold, Tim Finke, Alexander Yemane och Will Butler. De som börjar på bänken är Lindblom, Hansson och Yemane.

Borås har maximalt antal ombytta – det vill säga dussinet fullt. Startfemman består av Ludde Johansson, Ibi Watson, Ryan Logan, Fredrik Andersson och Chris McKnight.
”Hyfsat gäng” från bänken: Jarred Godfrey, Andreas Person, John Brändmark, Simon Gunnarsson, Erik Juhlin, Elias Reining Ekdahl och Filip Larsson.

Första perioden: 24-24.
Borås första poäng är en trea från Watson.
Umeås första poäng är en trea från Finke.
Högt tempo i inledningen och när Botold gör fem raka poäng har Umeå ledningen vid 7-12. På det straffkast för Butler. Får i ett. Efter fem minuter: 7-13.
Matchbilden är att Umeå satsar på flera trepoängsförsök.
Borås går även för snabba attacker – men skjuter givetvis treor.
Butler med dunk som betyder 17-20.
Efter tredje raka raska trean från Borås kvitterat 20 lika.
Umeås första byte är Hansson in för Lindqvist.
För Borås in Person, Godfrey, Brändmark och Gunnarsson.
Gunnarsson får dock gå ut direkt efter att ha fått Butlers armbåge i huvudet. En olycklig träff i en tuff situation där dock foulen hamnade på försvarare Gunnarsson.
Butler avslutar Q1 starkt nära Borås korg.
Yemane ersätter Botold. Inhopp av Lindblom.

Andra perioden: 24-25.
Många snabba anfall. Inget onödigt studsande.
Poängbyten fram till 30 lika.
Rolig match att titta på.
Faktiskt en aning passiva fötter på Boråsare i försvar, det leder till straffkast för Umeå.
Vid 30-33 begär coach Henrik Sonko timeout.
Logan har en stark första del i matchen.
Efter taktiksnacket generellt bättre fotarbete i Borås-gänget.
Mitt i Q2: 34-35.
Gästerna håller fortsatt spelet uppe och har ledning 36-41. Butler då uppe på 15 poäng.
Ny timeout Borås. Knappt tre minuter till paus.
I en sekvens där Botold försöker rädda en missad rotation i Umeås försvar så åker han på foul mot McKnight. Botolds tredje foul och då måste han gå till bänken. Borås veteran sänker sina två kast.
Sedan Godfrey med And One. Kvitterat till 41 lika.
Czerapowicz med jättelång trea! Godfrey tvåa.
McKnight plockar upp bollen för två nya efter airball av lagkompis. Finke gör nya poäng.
Godfrey kan inte missa i slutet av Q2. 16 poäng på den mannen.
Czerapowicz skickar i ny trea som avslutning på första halvlek.
Välspelade 20 minuter, Borås bara tre turnovers och Umeå endast två.

Läget i paus: Borås-Umeå 48-49.
Botold
i halvtidsintervju i Expressen livesändning: ”Offensivt gör vi det bra, men vi måste få fler stops i försvar och hålla nere Borås poäng i andra halvlek. Kan bli svårt om vi ska göra över 100 på dem”.

Övriga matcher i paus: Luleå-Köping 46-37, Norrköping-Uppsala 55-43.

Tredje perioden: 37-21.
Nyckelperiod i många matcher…
Och ett par slarv från Umeå utnyttjas skoningslöst av Borås som gör sex raka poäng. Umeå-coachen Gabo Loaiza måste kalla timeout mindre än två minuter in på andra halvlek.
Finke sänker nödvändig Umeå-trea innan Watson träffar från distans.
Oj, oj. Watson smeker i ny trea.
Anton Lindqvist dunkar.
Problemet för Umeå är att Borås sänker allt – trea även från McKnight.
Det går fort i basket. 67-56 för hemmalaget drygt fyra minuter efter paus gillas av publiken.
Mera Lindqvist, klassiskt trepoängsspel. Lite senare sänker grabben även en modern trepoängare. Läget 69-62 sex minuter in i Q3.
Finke får i två poäng och därtill bonuskast. Vi har 69-65.
Domarna hittar en fjärde foul på Anton Lindqvist.
Godfrey skickar i ännu en trea. Snacka om skarpskytt.
Botold åker på sin fjärde foul – ännu en gång försöker han rädda ett läge där Butler tappat bort sin man.
Foulen haglar nu mot gästerna. Beror på att Borås hela tiden anfaller med högsta fart. Ett antal straffkast ger hemmalaget 78-65.
Ludde Johansson näste man som sänker trea.
Oj vad Borås rycker i tredje. Laget vräker in poäng i jakten på nionde raka segern.

Läget inför sista: Borås-Umeå 85-70.

Fjärde perioden: 30-13.
Ruskigt svårt för Umeå när Borås bara skickar in nya gubbar som sänker skott. Exempelvis Fredrik Andersson. Tidigt i fjärde 92-72 på tavlan. Och det fortsätter.
Bloggen har snart tappat räkningen, koll i statistiken säger att Borås sänker 50 procent från trepoängsland, 13 av 26.
I slutet kommer Erik Juhlin in – givetvis sänker han omedelbums en trea.
Filip Larsson hoppar in och sänker sitt första skott.