Elitlicenser 24/25, vissa observeras, nykomling klar

Då är listan officiell över de klubbar som beviljas elitlicens för spel i SBL Dam och SBL Herr säsongen 24/25.

Noterbart är att fem föreningar blir satta under särskild observation framöver, bland dem finns inte bara Umeå BSKT, utan även en storklubb som BC Luleå. Skäl för den fortsatt granskningen är att de fått särskilda noteringar från Elitlicensnämnden avseende ekonomi, administration eller organisation.

Så här beskrivs läget: ”Dessa föreningar är AIK Basket, BC Luleå, Umeå BSKT, Uppsala Basket Dam och Uppsala Basket KFUM. Elitlicensnämnden kommer att observera dessa föreningar särskilt under kommande säsong samt förbehåller sig rätten att begära in information eller kräva åtgärder som måste vidtas för att en förlängning av elitlicensen skall komma i fråga. Detta i enlighet med reglementet för elitlicens”.

Elitlicenser för säsongen 2024/25, klubbar i bokstavsordning, vissa klubbar har både dam- och herrlag:
AIK Basket
Alvik BBK
BC Luleå
Borås Basket
Eos IK
Högsbo BK
Jämtland Basket
KFUM Kalmar
Köping Stars BF
Luleå BBK
Sjuhärads Basket
Norrköping BF
Nässjö BF
Södertälje BBK
Umeå BSKT
Uppsala Basket Dam
Uppsala Basket KFUM
Visby BBK
Östersund BK

Så här är då läget med vilka lag som ska spela högsta ligorna:

SBL Dam 24/25 – det blir 12 lag i serien.
Klar liganykomling: Kalmar Basket från basketettan södra.
Sammanslagning: Mark/Sjuhärads Basket.
Kvar blir:
Södertälje BBK
Norrköping Dolphins
Luleå Basket
Uppsala Basket
Östersund Basket
Högsbo Basket
Alvik Basket
IK Eos
Visby Ladies
AIK Basket

SBL Herr 24/25 – det blir minst 9 lag i serien.
Nykomling:
Högsbo ?
Mats Carlsson, ordförande Elitlicensnämnden, skriver på måndagskvällen i ett SMS till Bloggen så här;
”Inte klart på SBL herr där det beror på om det lag som sportsligt kvalificerar sig från Superettan för spel i SBL är redo att gå upp och klarar kraven för elitlicens”.
Kvar blir:
Norrköping Dolphins
Jämtland Basket
Borås Basket
BC Luleå
Nässjö Basket
Södertälje BBK
Uppsala Basket
Köping Stars
Umeå BSKT

Uppdatering: Att bli godkänd av Elitlicensnämnden är inte det enda som reglerar eller påverkar vilken serie ett lag spelar i. Slutgiltigt beslut tas av förbundsstyrelsen, som har sitt nästa möte i början av maj.

Uppdatering: Enligt SBL Herrs hemsida är det nära presentation detaljerna om ligan kommande säsong:  ”Mer information om upplägg och spelordning för SBL Herr 2024/25 kommer offentliggöras inom kort”.

Bloggens notering: Från Superettan Herr har både Högsbo Basket och Sloga Basket Uppsala lämnat in ansökningar och ligaspel.
Sportsligt kvalificerad för SBL Herr är vinnaren av grundserien i Superettan (Högsbo), och/eller det lag som vinner Superettans slutspel.

Högsbo vann grundserien där Sloga kom på sjätte plats. I det nu pågående slutspelet ställs dessa båda lag mot varann i final (bäst av tre matcher).
Final 1: Onsdag 24 april i Göteborg.
Final 2: Fredag 26 april i Uppsala
Final 3: Söndag 28 april i Göteborg (om nödvändig)

x x x x x

En övrig nyhet kring svensk baskets seriesystem är att det från och med säsongen 24/25 blir raka regler om upp- och nedflyttning. Tabellplacering kommer att bestämma, förutsatt godkännande av Elitlicensnämnden.

x x x x x

Sedan tidigare har Basketens förbundsstyrelse har beslutat att antalet lag i Svenska basketligan herr ska utökas till 14 lag med start från säsongen 2025/2026.  Serien kommer då att spelas enligt hemma/borta-modell vilket innebär 26 matchers grundserie, efter vilken två lag flyttas ned till Superettan och två lag flyttas upp

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.