Spaningar SBL

Elitlicensnämnden har sagt sitt och det mesta talar för tio lag i SBL Herr kommande säsong med Högsbo som nykomling. Slutgiltigt beslut tas av Svenska Basketbollförbundets förbundsstyrelse i början av maj.

Noterbart är att Sloga Basket Uppsala inte har bedömts av elitlicensnämnden, detta på grund av att klubben inte skickat in efterfrågade handlingar i tid.

Med tio lag i herrarnas högsta liga 24/25 innebär det att det sedan ska till fyra nykomlingar till säsongen 25/26 då ligan ska utökas till 14 lag. Och då gäller det även för nuvarande ligaklubbar att klara av att få förnyad elitlicens!

Att det är skakigt och tufft där ute bevisas inte minst av att storklubben BC Luleå hamnat i trubbel. Under pågående säsong har det surrats en hel del om problem med att betala fakturor i tid och annat, sponsorer håller igen så klubbkassan har tömts till minusläge och nu är alltså BC Luleå satt under lupp kommande säsong.

– Styrelsen har satt ihop ett åtgärdspaket som vi ska följa. Det paketet har vi presenterat för elitlicensnämnden så det finns en utstakad väg. Läget är inte akut men vi behöver få in pengar, säger BC Luleås klubbchef Pär Sandström till tidningarna NK/NSD.

På frågan om det innebär bantad spelarbudget uppger klubbchefen;
– Vi försöker titta på andra kostnader där styrelsen har gjort upp en plan där vi inte ska behöva skära i spelarbudgeten.

I SBL herr är det även Umeå BSKT och Uppsala som ska granskas särskilt.

I SBL Dam finns två klubbar på bevakning – AIK Basket och Uppsala.

x x x x x

Vilka fyra nya ligalag skulle kunna bli aktuella till SBL herr 25/26? Svårt att tippa var de olika klubbarna står ekonomiskt/organisatoriskt/sportsligt om ett år från nu. Kikar man sportsligt på den här säsongens tabell i Superettan så var alltså Högsbo klar etta, där bakom väldigt jämnt med placeringarna AIK tvåa, Huddinge trea, Wetterbygden fyra, Fryshuset femma, Sloga sexa.

En ny parameter blir också att ligan 25/26 ska få snällare villkor med färre matcher, flexiblare spelprogram och lägre avgifter för nykomlingar.

x x x x x

Från årets SM-finaler i basket blir det inga sändningar i SVT. Vare sig herrar eller damer dyker upp i nationell TV. Respektive liga får göra sina egna satsningar på att hotta upp sändningarna via egen plattform/lokaltidningar.

– Samtidigt är vi besvikna på att SVT valt att inte sända några hela matcher från årets slutspel. Det var något vi och våra föreningar räknat med men det avgörande faktumet var att man inte fick loss SBL herrs sändningar och då valde man även bort damernas. Vi vet att många basketintresserade över hela landet vill se slutspelet. Nu ger vi dem lite bättre förutsättningar genom vår egna satsning, säger ordföranden i SBL dams ligaförening, Lena Wallin Kantzy.

I kväll tisdag inleds damernas finalserie med första ronden mellan Södertälje BBK och Luleå Basket. Matchen går att se via sbldamplay.se samt lokaltidningarna LT i Södertälje respektive NK/NSD i Luleå.

x x x x x

Utmärkelserna duggar tätt i slutspelstider;

Årets center SBL Dam blev för tredje året i rad Jessica Kelliher, Östersund Basket.

Årets domare SBL Herr blev Rickard Eriksson. Ändring där efter att Appe Kalpakas fått priset de senaste tio åren.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.