NBA-draften och silly-fredag med Umeå

NBA-draften landade alltså i det historiska att två svenskar valdes samma år.

I andra rundan valdes 21-årige Bobi Klintman av Minnesota Timberwolves som 37:a – för att omedelbums bli trejdad till Detroit Pistons.

Pelle Larsson, 23, draftades som 44:a av Houston Rockets – som direkt trejdade honom till Miami Heat.

Det blir spännande att följa svenskduons framtid.

Den mest framgångsrike NBA-svensken Jonas Jerebko, valdes som 39:e namn 2009, och kom att spela tio säsonger för olika klubbar (Detroit Pistons, Boston Celtics, Utah Jazz och Golden State Warriors) i en karriär som toppades av att representera Warriors i finalen 2019.

Jeffery Taylor (draftad 31:a, 2012) spelade tre säsonger i NBA med Charlotte Hornets.
Marcus Eriksson (draftad 50:e, 2015) valdes av Atlanta Hawks – men kom aldrig att spela i NBA.

x x x x x

Som ett av de sista namnen (55:a av 58) i årets draft valdes Bronny James av Los Angeles Lakers. Därmed är han ett steg närmare att få spela tillsammans med pappa LeBron James.

x x x x x

På den inhemska basketscenen är det silly season som gäller:

Umeå BSKT har efter Melker Lindblom  klart med förlängt kontrakt även för den andra egenfostrade spelaren som nyligen deltog i SBL Summer Camp – alltså den 21-årige forwarden Emanuel Lundmark.

– ”Emanuel är ännu en spelare från Umeå som varit med i elit verksamheten under flera år. Han har tagit stora steg senaste säsongen med sin fysik och börjar mer och mer likna en SBL-spelare i kroppen. Han täcker flera positioner och spelar väldigt smart i anfall. Emanuel har alla förutsättningar för att lyckas och vi tror stenhårt på hans kapacitet att ta en stadig plats i rotationen i år.”, säger sportchefen Jesper Gustavsson.

Bilden: ”Manne” Lundmark.
Foto: Peter Hegethorn.

x x x x x

Svenska mästarna Norrköping Dolphins fick klart att guldcoachen Mikki Riipinen stannar för att leda laget i ännu en satsning mot Champions League och klubben presenterar nu spelare på löpande band.

In kommer amerikanen Keenon Cole, 23-årig tvåmetersforward som precis avslutat sin collegekarriär med ett par år på Lindenwood med snittet 12 poäng + 5 returer.

– Han är hungrig, ambitiös, talangfull och kan påverka spelet på flera sätt och passar väldigt bra in i vårt sätt att spela i såväl anfall som försvar. Vi vet att det kommer att vara en liten startsträcka, men vi ser potential i att Keenon kan bidra stort i flera delar av spelet, säger Mikko Riipinen.

x x x x x

Den tidigare Umeå-spelaren Eddie Czerapowicz (yngst i brödratrion med Chris och David) är klar för spel med Södertälje BBK kommande säsong. Han kommer närmast från spel i den spanska regionalserien EBA där han förra säsongen i Puerto Sagonto snittade 12 poäng, 4 returer och 3 assists på 32 min/match.

”Eddie är en hårt arbetande spelare som vill hela tiden bli bättre. Hans rutin från proffslivet i Spanien kommer hjälpa våra yngre spelare väldigt mycket.”, säger nye SBBK-coachen Adnan Chuk.

x x x x x

SBL Dam får kommande säsong se ytterligare en hemvändare. Cecilia Holmberg har varit på ”utflykt” med tre år på RIG Luleå och fem år på college i USA, varav de tre sista åren med Pacific Tigers i Stockton, Kalifornien. Powerforwarden på 189 cm snittade sista året som starter 12 poäng + 5 returer.

Nu blir det ligaspel hemma i Skåne med IK Eos. I ett uttalande säger Cecilia Holmberg:
“Det känns superkul och rätt att komma hem till Lund igen och att spela i ligan nästa år! Jag tycker att Eos har ett superintressant lag och satsning, och jag ser fram emot att få vara en del av det!”

x x x x x

U18-landslagets Hanna Jolinder stannar i Alvik Basket, något hon kommenterar:
”Det ska bli superkul med ännu en säsong i Alvik och jag ser fram emot att ta lagets och min egna utveckling långt!”

x x x x x

20-åriga guarden Ebba Löfvenborg följer lagkamraten Maja Strand och tar steget från Onsala Pirates i basketettan upp till ligan med Högsbo Basket. Förra säsongen i södra basketettan snittade Ebba 34 minuter med 12,6 poäng, 5,7 returer, 5,5 assists och 3,2 stels per match.

x x x x x

En av de allra bästa guarderna i SBL Dam förra säsongen var Stephanie Visscher som i Uppsala-linnet snittade 18 poäng, 8 returer och 2 assists. Nu lämnar hon och valet föll på att tacka nej till anbud från Luleå Basket för att i stället ta ett jobb ute i Europa. Enligt uppgifter i NK/NSD ska det handla om en klubb i Spanien.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.