Silly: Stjärnans klartecken

Av , , Bli först att kommentera 0

Det dröjde till 30 augusti innan det blev officiellt klart att Nässjö Basket får behålla stjärnan William Gutenius, som förra säsongen snittade 16,7 poäng, 7,2 returer och 2,1 assists.

– Det var lite öppet med vad jag skulle hitta på. Jag var inställd på att fortsätta i Sverige men det var osäkert vilket lag det skulle bli. Men efter mycket om och men kom jag fram till att Nässjö var det bästa alternativet för mig och min familj, säger Gutenius till Smålands Dagblad.

– Att få ha kvar William även denna säsong var en prioritet från oss coacher redan från början. Han är en av de bästa i ligan på sin position. Hans skytte och hans storlek kommer att fortsätta tillföra massor till laget även kommande säsong. Vi är väldigt glada att han förblir grön, säger coachen Sergio Vicente Beleña i ett uttalande.

Silly: Tre klara importbesked

Av , , Bli först att kommentera 0

Denna fredag finns tre klara importbesked för SBL Dam.

Sammanslagna Mark Borås Basket har lyckats behålla tyska forward/centern Merit Brennecke som förra säsongen spelade för Sjuhärds och snittade då 12,3 poäng och 8,4 returer.

– Merit är en riktigt talangfull spelare. Hon kan spela både inside och outside vilket gör henne till en intressant och användbar spelare. Hon är en smart person som man kan prata om allt möjligt med, säger coach Dragana Svitlica.

x x x x x

Södertälje BBK värvar amerikanska guarden Madison Griggs från University of Memphis där hon sista året snittade 17 poäng, 3 returer och 2 assists. Hon sköt då 36,5 procent från trepoängsland.

– En talangfull spelare som kan prestera bra spel från olika positioner, hon skapa skapa både med och utan boll och har skyttet som en specialitet. Jag är säker på att hon ska passa in i vårt system som en nyckelspelare den kommande säsongen, hon kan också vara en förebild för våra ungdomsspelare genom sitt sätt att med hunger hela tiden vilja utveckla sitt spel och lägga all de extratimmar som krävs för att uppnå det, säger coach Gerard Cunilleras.

Noterbart är även att SBBK fått tillbaka guarden Gloria Bwende, som senast spelat med Eskilstuna i basketettan.

Uppdatering:
Visby Ladies har gjort klart med Gintarė Buškevičiūtė från Litauen. Ett välbekant namn då den 19-åriga guarden under del av sin uppväxt bott i Sverige och spelat för Lundby Basket, KFUM Göteborg, Kullavik och Högsbo Basket. De senaste åren har hon representerat Vilniaus Kibirkštis-VKM och även spelat U20-EM för Litauen.

– Gintare kommer bidra med skytte utifrån och spetsa till vårt spela utifrån. Med rutin från
ungdomslag och seniorverksamhet så är hon med och höjer nivån, säger Visbys coach Caroline Muzito-Bagenda.

Silly: Umeå-bekant profil tillbaka

Av , , Bli först att kommentera 0

Dia Lukacovicova gjorde fyra säsonger i Umeå där det bland annat blev tårar efter finaler som gav SM-silver. Efter en del skadebekymmer och uppehåll spelade den resliga slovakiskan sedan med Uppsala Basket och efter det, säsongen 21/22, blev det en sejour i spanska förstaligan med Cadi La Seu.

Nu är den snart 34-åriga veteranen redo för ett nytt uppdrag i svenska ligan som klar för AIK Basket säsongen 24/25.

– Jag ser fram emot att vara tillbaka på basketplan igen. Har pratat med AIK även tidigare och är glad att i år blev det av. Jag tycker att vi har fått ihop ett bra gäng och hoppas att vi ska ha en bra säsong tillsammans, säger Dia i ett uttalande.

x x x x x

AIK Basket är en i raden av klubbar med ansträngd ekonomi. På sin hemsida beskriver klubbens styrelse läget i mitten av augusti: ”Idag har AIK Basket en ansträngd ekonomi. Med bland annat inflation, ökade kostnader och en tuff Stockholmsmarknad för idrott har styrelsen intensivt arbetat med en ordentlig översyn av klubbens hela verksamhet för att se vilka kostnader vi kan dra ner på och att vi fokuserar på rätt saker. Vi vill redan nu informera er som är aktiva i klubben om situationen och om arbetet med att stärka ekonomin, och kommer fortsätta göra så när något nytt behöver meddelas”.

Ett exempel på förändring anges: ”En nödvändig åtgärd inför säsong 2024/2025 är att träningsavgifterna kommer att höjas något”.

Silly: Profilen om nya laget

Av , , Bli först att kommentera 0

Profil och lagkapten i Mark Basket – klar för spel i sammanslagna Mark Borås Basket.

24-åriga guarden Jonna Almqvist, med moderklubb Marbo, om kommande säsong i ligan där Mark och Sjuhärads utgör en enda enhet:

Jag har stora förväntningar. Det är spännande med två klubbar som går ihop till en. Tack vare detta kan vi lära oss av varandra och förhoppningsvis blir vi ännu starkare tillsammans! Jag vill här och nu inte tala om något resultatmål, men jag tror att vi kan överraska många. Jag minns med glädje förra årets sista seriematch när vi slog superlaget Södertälje efter två förlängningar! Det visar att vi kan slå alla en bra dag, mycket tack vara stödet i Kinnahallen, och det ska bli härligt att även få spela hemma i fina Boråshallen!

Silly: Fjärde vända i Umeå?

Av , , Bli först att kommentera 0

Umeå BSKT har platser kvar i en så här långt ung trupp inför säsongen 24/25.

Ett av namnen som är aktuellt är profilen Omar Krayem – som kanske kan göra en fjärde  vända i Umeå. ”Trollkarlen” var med och förde upp Umeå i ligan 2014 och spelade med klubben i SBL 2015. Därefter har det även blivit kortare perioder med inhopp i Umeå säsongerna 18/19 och 20/21.

Veteranguarden som fyller 38 i höst har spelat i många olika länder, senaste säsongen i Mexico. Krayem är svensk medborgare sedan ett antal år tillbaka. I SBL har han även spelat för Borås Basket och Stockholm Eagles.

– Vi pratar med honom och känner honom sedan länge, han var med och tog upp oss till basketligan. Det är en duktig spelare men det är ingenting som är klart. Han är i Sverige och det är säkert inte bara vi som drar i honom, säger Umeås sportchef Jesper Gustavsson.

BSKT har en importplats ledig. Som Bloggen tidigare rapporterat finns bland andra aktuella svenska namn för Umeå såväl Rami Ghanem som Alexander Yemane.

Silly: Österrikiskt förvärv och ett återbud

Av , , Bli först att kommentera 0

I början av augusti annonserade Franca Rödhammer från Österrike efter lägenhet i Östersund där hon ska studera – och nu är guarden också presenterad som nyförvärv till Östersund Baskets ligalag. 20-åringen har gått genom Österrikes ungdomslandslag och är också uttagen till sitt lands seniorlagstrupp inför novembers EM-kval.

– Franca har erfarenhet från Spanien och Österrike, och kommer passa bra i vår kvicka och intensiva filosofi där hennes främsta egenskaper är skytte och försvar för att nämna några. Dessutom är hon väldigt målmedveten och innehar hög arbetsmoral, vilket för mig är viktiga ingredienser att ha med i vår trupp, säger coach Mady Mahdy.

x x x x x

Från Nässjö Baskets horisont meddelas ett återbud:  ”Tyvärr behöver vi meddela att Abdou Medjedoud inledningsvis inte kommer att ingå i ligalagets trupp kommande säsong. Livspusslet med arbete och familj kombinerat med att spela i Sveriges högstaliga i Basket blir svårt att få att ihop”.

Balibrea i Kina

Av , , Bli först att kommentera 0

Boris Balibrea som coachade Umeå BSKT till SM-semifinal är nu inne på sin andra säsong i MKS Dabrowa. Till truppen 24/25 är två svenskar värvade – centern Mattias Markusson och forwarden David Höök.

Just nu är den polska klubben på en försäsongsresa i Kina som bland annat innehåller fyra matcher. Bland motståndet Beijing Ducks och Guandong Tigers.

Balibrea om utflykten: ”Att tävla med de ledande kinesiska lagen kommer att vara en stor utmaning för oss. Det här är fantastiska organisationer, klubbar med en stor budget och en lång historia av asiatisk basket. Det ska bli riktigt spännande att tävla på fulla arenor och möta olika stilar av basket. För oss är det fantastiskt att tävla med internationella lag!”

Silly: Stor försvarare

Av , , Bli först att kommentera 0

Sammanslagna ligalaget Mark Borås Basket, alltså det som förra säsongen var Mark Basket och Sjuhärads Basket, har länge haft klart med flera spelare till truppen och nu börjar de officiella presentationerna komma.

Amerikanska guarden Bendu Yeaney, presenteras med orden: ”En dynamisk pointguard från Portland, Oregon. Bendu kombinerar explosiv offensiv kraft med starka defensiva färdigheter. Hennes ledaregenskaper kommer att sätta tempot och skapa många möjligheter för Mark Borås”.

Klar för Mark Borås är även stora försvararen Anna Dahl, 26 år och 192 cm.

– Anna är en härlig person som är hängiven till laget. Hon är en lagspelare som har ett bra skott och är en duktig försvarsspelare som kan hjälpa laget att spela bättre, säger coachen Dragana Svitlica.

Bosniskan Dragana Svitlica kommer närmast från jobb i den tyska ligan där hon förra säsongen tränade Saarlouis Royals. Assisterande coach är Johan Peroti-Andersson.

 

Silly: Åter från USA och från Norge

Av , , Bli först att kommentera 0

Uppsala Basket hämtar ett nyförvärv från Norge – men namnet är välbekant. Det handlar om Huddinge-produkten Åke Swahn som tidigare spelat för Fryshuset och nu återvänder till SBL efter en tid i norska Kongsberg Miners.

Den 22-årige forwarden har sökt Niklas Zennströms basketstipendium, som möjliggör studier på Uppsala universitet med elitbasket i Uppsala.

– Åke är den typen av spelare som vi saknade och han kommer att hjälpa oss på båda sidor av banan med sin energi och sin attityd både fysiskt och mentalt. Från första stund visade han stort intresse för att vara i Uppsala. Han är en fantastisk kille och fantastisk karaktär som hjälper oss att bygga något för framtiden, säger coach Sergi Brugué Garcia. 

x x x x x

Även Uppsalas damer välkomnar en återvändare – det handlar om 23-åriga guarden Julia Stenberg, moderklubb AIK, som pluggat och spelat i USA med de två senaste åren på UC Riverside.

– Julia gör sin första säsong i SBL dam efter fyra år på college. Med Julia får vi en stabil spelare på många sätt som kommer bidra både med sitt skytte och försvarsspel. Det blir spännande att se hur Julia tar sig an SBL, säger coach Chioma Nnamaka.

x x x x x

Guarden Hanna Klingberg, 21, är klar för sin tredje säsong med IK Eos Lund. Förra säsongen blev det 16 min/match och på det snittet 4 poäng, 2 returer och 1 assist.

– Hanna har ett skarpt skott och börjar nu utveckla en riktig specialkompetens från 3p-linjen. Man ska skatta sig lycklig om man får en spelare som Hanna i laget, som är ambitiös både på och av plan. Hon har en stark arbetsmoral och en ödmjuk personlighet, och är en viktig byggkloss för vårt lag, säger coach Ira Otamiri.

För tuff division

Av , , Bli först att kommentera 0

Sommarens Ungdoms-EM slutade med att Sveriges Damer U16 degraderas. Deltagandet i A-divisionen visade sig denna gång vara alldeles för tufft.

De unga blågula damerna hade väldigt svårt offensivt, i snitt blev det bara 47 gjorda poäng per match. Allt landade i sju raka förluster till 16:e och sista plats. Nästa gång blir det alltså B-divisionen.

Årets DU16-final spelades mellan favoriten Frankrike och Finland. Det blev en triumf för finsk sisu – som överraskande tog landets första DU-16-titel någonsin.